fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De Zaak Natsie – 16

FM brak door dankzij de vrije radio. DAB+ doet dit niet over!

Lap! Zwart op wit staat het in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord: ‘De overgang naar een digitaal radiolandschap wordt verder ondersteund. DAB+ moet op een redelijke termijn FM vervangen als belangrijkste uitzendtechniek voor radio buitenshuis, zoals reeds bepaald in het mediadecreet. Binnenshuis zal internetradio ook steeds sterker worden. De Vlaamse regering zet daar verder op in en maakt daardoor meer concurrentie mogelijk op de radiomarkt. We zorgen ervoor dat voortaan enkel nog radiotoestellen verkocht kunnen worden die (ook) een digitale ontvangstmogelijkheid hebben’.

Digitale radio met een plusje. Ik krijg er wat van. Het zal ongetwijfeld een sterke technische prestatie van de ingenieurs zijn, maar ik schiet er als luisteraar echt niet veel mee op. Vooral het geforceerde aan dit verhaal zit me dwars.  Het wordt er in geramd, opgedrongen, je krijgt nog net geen pistool tegen je hoofd. De overheid bepaalt en beslist. Straks ook enkele te koop in geel en zwart? Lach er niet mee!

OK, de klankkleur is iets beter. Er zijn beeldjes bij en er is extra informatie als je een apparaat uit het duurdere segment koopt, want die goedkopere dingen hebben nauwelijks een schermpje die naam waardig. Of helemaal geen. Wat heb je dan moéten kopen? Een doodgewone radio-ontvanger. Bovendien is de ‘betere’ kwaliteit van geluid niet van dezelfde aard als het verschil tussen AM en FM. 

Koop ik daar een nieuwe ontvanger voor? Nee. Beeldjes zie ik beter en veel meer op televisie, of m’n smartphone, of m’n tablet, of op… wat dan ook. Als het maar een echt scherm(pje) is. Internet is diverse keren uitgebreider als het puur om de info gaat. Wat is DAB+ dan? Een beetje van dat alles, maar altijd een stuk minder. Het lijkt me vooral een ‘idee fix’ te zijn van de overheid. Van alle overheden in Europa blijkbaar. Al heel lang. 

Reeds in… 2003, liefst zestien jaar geleden, zette Vlaanderen zwaar in op DAB. Overheid en overheidsomroep sloegen ons maandenlang om de oren met de boodschap dat DAB onmisbaar was. RadioVisie stapte mee in het verhaal  en bood zelf DAB-ontvangers aan voor een zeer scherpe prijs. De DAB1000, de EVOKE 1 en de EVOKE 2. Ze verkochten voor geen meter. 

De radiostations zelf waren en zijn nooit vragende partij geweest. Overheden hebben de omroepen moeten verplichten om te gaan ‘dabben’, anders kreeg men geen licentie meer. Er wordt geschermd met het argument dat de ‘revolutie’ net zo groot zal zijn als toen er destijds massaal werd overgestapt van middengolf naar de FM. Een revolutie die wordt opgedrongen is een staatsgreep. Een echte revolutie ontstaat aan de basis. 

Was de FM-band in de jaren 60 beperkt tot slechts enkele spelers – de nationale omroepen, iéts uit het buitenland en AFN -, dan waren daar plots de vrije radio’s begin jaren 80. De snelle overstap in Vlaanderen had heel veel te maken met hun aanbod. Om ze te kunnen luisteren had je een FM-ontvanger nodig. Wie die al veel eerder had gekocht, zat vaak met een toestel opgescheept waarvan de band beperkt was tot 100 MHz (soms tot 104 MHz). 

De vrije radio’s hadden hun speeltuin daarboven. Menig ‘oud toestel’ werd daarom aangevuld met een tweede dat wel tot ‘helemaal bovenaan de band’ ging. DAB+ brengt niet dezelfde revolutie als de vrije radio’s. OK er is een nieuw aanbod. Alhoewel, nieuw? Muziek, non stop muziek en af toe toe een stem die de stroom muziek onderbreekt. Behalve de uitzondering die de regel bevestigt, zitten we ‘opgescheept’ met meer van hetzelfde. 

Je moet als luisteraar echt wel uit het ‘goede hout’ gesneden zijn om nu of straks je huidige ontvanger op zolder te zetten en te vervangen door een DAB+-toestel. Ik kan mijn centen tegenwoordig voor andere zaken gebruiken. Wie wint er dan wel bij? Tja, de fabrikanten, de patenthouders en de omroepen want via DAB uitzenden is goedkoper. Of zie ik iets over het hoofd?

Smak, Natsie

O ja, met mijn getraind oor kon ik vroeger perfect het weer voorspellen door naar de middengolf te luisteren. Ieder kraakje was goed voor een stormpje hier, een onweer daar of een algemene depressie of opklaring in het vooruitzicht elders. 


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Zaak Natsie – 15 (complete film)

Alan Freed, de man die de rock and roll (term) uitvond De nieuwe tv-seizoenen zijn Lees verder

De Zaak Natsie – 14 (audio)

Belt JLB me op net toen ik, ook al op zijn uitnodiging, volop bezig was Lees verder

De Zaak Natsie (13)

Het is een doorsnee mooie zomerdag in de tuin. Ik zit stil na te genieten van Lees verder

De Zaak Natsie – 12 (video)

In ’Zaak 11’ had ik het over mij nonkel Marcel uit Rekkem. Ik kwam er Lees verder

De zaak Natsie – 11 (video)

De koffiemolen van nonkel Marcel De zomer is om vele redenen een spannende tijd. Niet Lees verder

De Zaak Natsie (10)

Kwam dat even goed uit. Belt de baas van deze club me op met de Lees verder

De zaak Natsie (9)

Re-enactment: wapens mogen, AM-radio niet. Foei! Heb je vorig weekend ook die oude, prachtige, naar Lees verder

De zaak Natsie (8)

Mag ik eventjes collectief innen, ik geef mijn rekeningnummer. Verwacht je een motief voor mijn Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, lokale radio, middengolf
Het is vandaag 2 oktober… 1982 (audio)

Het radiodagboek van 2 oktober – 274 (video)

Radio Expres is terug en heeft er zin in (video)

Op zoek of op weg naar een nieuwe minister van Media

Het radiodagboek van 1 oktober – 273 (audio)

PROS vertoont grensoverschrijdend gedrag

Sluiten