RadioVisie

  • .
    .

De Zaak Natsie – 14 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Belt JLB me op net toen ik, ook al op zijn uitnodiging, volop bezig was met het beluisteren van een stel oude cassettebandjes. Da’s niet moeilijk of lastig, maar die dingen liepen letterlijk voor geen centimeter meer. Het loopwerk zat vast. Waar zijn die bewaard gebleven? Openmaken dus, voorzichtjes, met een wattenstaafje en ethanol behandelen en dan maar hopen. Nou, het lukte. Dat ene bandje dan toch waar enkele opnames van de Radio Infoon op staan. De wat?

Ik leg het zo meteen uit. JLB belde me dus. Of ik snel even een dinsdagse column wilde schrijven. Thierry zat zonder stroom om z’n Groen Licht te laten branden en die andere dinsdagse stukjescomponist, Patrick Kicken, die had blijkbaar ook wel wat meer te doen. Gelukkig heb ik alle stripverhalen van Lucky Luke gelezen, dus ik… sneller dan mijn schaduw. Vul in naar believen. Kortom, ik zei dus ‘Ja’ tegen een zoveelste invalbeurt. Zoeken naar een onderwerp was makkelijk, het lag voor me. In stukjes weliswaar. Enkel nog opnieuw in elkaar vijzen en daar gingen we…

Wie niet meer zo ‘piep’ is en ooit de gedrukte RadioVisie heeft gelezen (1974-1984), zal nog vertrouwd zijn met het fenomeen Radio Infoon. Voor een goed begrip, we duiken hiermee terug naar de tweede helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw. De kalender draaien we vele decennia ’terug in de tijd’…

Ik ga niet opsommen wat er toen allemaal niet bestond. Feit is dat RadioVisie elke maand veel meldenswaardig nieuws had, maar dat een maandblad nooit kort genoeg op de bal kon spelen. Om de abonnees niet al te lang te laten wachten, werd daarom de Radio Infoon bedacht.

In Breda en Geluwe werden twee automatische ‘telefoonbeantwoorders’ geplaatst van het merk Telerep. Op de bandjes werd wekelijks een nieuwsuitzending opgenomen met de meest recente radioberichten, gecompleteerd met jingles en achtergrondmuziek. Een instant succes. De machines stonden geen seconde stil, mede als gevolg dat er slechts één persoon tegelijk kon bellen en luisteren. De seventies, dat waren nog eens tijden!

Het opsmukken met muziek en jingles duurde slechts een paar weken. Auteursrechtenorganisatie Sabam had de service sneller ontdekt dan de meest luisteraars en andere geïnteresseerden. Waar ze de factuur naar toe konden sturen? Sabam is Belgisch, dus werd het RadioVisie-adres in Breda opgegeven. Nooit meer iets van gehoord. Maar om toch veilig te houden werd het nieuws vanaf dat moment ‘sec’ gelezen. Zoals een echt journaal eigenlijk hoort te zijn.

RadioVisie heeft het papier vele jaren geleden vervangen door het internet. Dankzij dit medium was het mogelijk om van maandblad naar… dagblad te evolueren. Niet enkel wàt er werd geschreven is daarbij waardevol, ook de snelheid waarmee het nieuws de hongerigen bereikt is enorm belangrijk. De Radio Infoon is verworden tot een relict, maar is tegelijk een innovatieve voorloper geweest.

Maar neemt u eerst nog maar eens een frisse duik in een ver verleden. Zo ging het toen en waren we ook gelukkig. Ik dan toch. Om te kunnen luisteren moet u daarvoor op het pijltje in onderstaande balk klikken.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De Zaak Natsie (13)

Het is een doorsnee mooie zomerdag in de tuin. Ik zit stil na te genieten van Lees verder

De Zaak Natsie – 12 (video)

In ’Zaak 11’ had ik het over mij nonkel Marcel uit Rekkem. Ik kwam er Lees verder

De zaak Natsie – 11 (video)

De koffiemolen van nonkel Marcel De zomer is om vele redenen een spannende tijd. Niet Lees verder

De Zaak Natsie (10)

Kwam dat even goed uit. Belt de baas van deze club me op met de Lees verder

De zaak Natsie (9)

Re-enactment: wapens mogen, AM-radio niet. Foei! Heb je vorig weekend ook die oude, prachtige, naar Lees verder

De zaak Natsie (8)

Mag ik eventjes collectief innen, ik geef mijn rekeningnummer. Verwacht je een motief voor mijn Lees verder

De zaak Natsie (7)

Goed dat onze eindredacteur nog kan volgen. Gisteren verving Dick Offringa columnist-collega Ben Bode. Bedoeling Lees verder

De Zaak Natsie (6)

Ben Bode had terug moeten zijn uit vakantie. Maar er was een foute boeking bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
3 september 2019 - 11:21 11:21

Dat waren nog eens andere tijden: de Radio Infoon. Aangezien we de eerste jaren van ons huwelijk zonder telefoon zaten (wegens te duur ?) was het telkens elke zondag reppen naar het dichtstbijzijnde telefoonkotje om dat bandje te beluisteren.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx