RadioVisie

  • .
    .

De Zaak Natsie (13)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is een doorsnee mooie zomerdag in de tuin. Ik zit stil na te genieten van mijn zoveelste verjaardag die gisteren gevierd werd onder… euh ruime belangstelling, weliswaar in een beperkte ruimte bij de lokale Griek. Ik constateer een niet te ontkomen feit: één jaar ouder, grijzer en iets wijzer. Anders ook, een voorspelbaar retorisch groeiproces.

De tuin maakt zich langzaam klaar voor de rest van een merkwaardige zomer. Ik snuif de kwalijke geur van een foute bbq en ik probeer de muziek van de buurman te negeren. De man verward nog steeds hard met kwaliteit. Hoe luider, hoe beter vindt hij. Past bij hem, want het zit in de man zijn DNA: altijd heel luid en druk, maar bijzonder weinig kwaliteit…

De natuur volgt haar ritme, het wordt nog enkele weken wachten vooraleer de herfst haar in- en uittocht begint. Vooraleer een nieuwe trektocht naar de tuincentra op gang komt. Vroeger zag ik vogels naar het zuiden vliegen. Die zijn ingeruild door gezinnen die een dagje gaan shoppen in Floralux en andere Aveves… Ieder jaar hetzelfde liedje. Of nee, er is nog meer veranderd. Juist, het klimaat. 

Ik wou dat dit ook zo opvallend was in het Vlaamse radiolandschap. Daar heerst enkel stabiliteit. Geen afwisseling tussen hoge en lage drukgebieden. De straalstroom passeert er niet. Tenminste niet op nationaal niveau. Alles wat zich daaronder beweegt, mag zich wel verwachten aan stevige najaarstormen en andere minder prettige verwachtingen. 

Onbewust flitsen me ook de woorden van Marc Coenen, in 2005 directeur marktstrategie van de VRT-radio, door het hoofd: “Donna maakt radio volgens een maatschappelijk model, Qmusic volgens een commercieel model”. Ik geloofde het toen al niet. Er zou dus een model Donna versus model Qmusic bestaan hebben. Zou er ook een model NRJ versus MNM bestaan? Nostalgie versus Radio 2. Studio Brussel versus Qmusic. Ik roep maar wat…

Kan iemand die dit gelooft me eens klaar en duidelijk maken waar dat maatschappelijk model dan vandaan komt? In welke opdracht staat het precies beschreven? Is het een wiskundige formule? En welke ingrediënten zijn dan een meerwaarde? Er is weinig verschil tussen tal van nationale zenders buiten het feit dat de ene goed boert en de andere niet van de grond komt. Of alle technische voordelen krijgt omdat het een cultuurzender is. 

En toch draaien alle ‘groten’ min of meer dezelfde muziek, gelardeerd met reclameblokken en allerhande infotainment. Commercials zijn voor de ene de enige bron van inkomsten en voor de andere louter toevallig extra zakgeld. Een bonus op de jaarlijkse staatsdotatie. Ik snap ook niet hoe de huidige extra DAB+-kanalen van een Q of MNM iets extra’s kunnen bijbrengen dat al niet bestaat in het radiolandschap. 

Waarom moeten er een openbaar gesponsorde versies van bestaan? Als nieuwsberichten vandaag commercieel interessant zijn, dan zijn ze dat morgen ook. Er zijn niet oneindig veel manieren om Coca Cola te maken. Balanceren op een slappe koord dus. Altijd en overal hoor ik hetzelfde liedje, reeds maanden. Maar… laat ik nog maar wat van mijn verjaardag genieten. Zonder radio…. Ik zet wel een streampje op. Met hoofdtelefoon. 

Mijn buurman begint me op de zenuwen te werken. Helemaal uit het niets flitst Zonnebeke door mijn hoofd. Nee, niet doen! 

Smak, Natsie


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx