RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

De Zaak Natsie – 12 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In ’Zaak 11’ had ik het over mij nonkel Marcel uit Rekkem. Ik kwam er vaak omdat hij een beetje verschillend was van alle andere volwassenen die ik kende in mijn jeugd. Een aardige, lieve, zachte… revolutionair. Daar heb ik het wel voor. Mensen die eerst nadenken voor ze iets doen. Niet zomaar naar links of rechts hollen omdat anderen het ook doen. Of iemand volgen omdat die het luidst kan roepen…

Nonkel Marcel is het perfecte voorbeeld, letterlijk, van een man van zijn generatie. De 60’s en 70’s waren zijn speeltuin, met muziek als rode draad er doorheen. En hij was verzot op geschiedenis. Hij studeerde het vak in Leuven en leerde er dat de wereld groter was dan Vlaanderen. Hij las Nederlandse kranten en magazines, Engelse tijdschriften en hij luisterde naar verre buitenlandse radiostations op de kortegolf en naar zeezenders…

Ik kwam er vaak vanaf het prille begin van jaren zeventig, net toen Radio Nordsee International aan z’n grote avontuur begon. Het boeide hem mateloos hoe overheden, met de Engelse op kop, probeerden om hen weg te pesten. In de begindagen zond RNI nog niet uit op de 220 meter en kon nonkel Marcel meestal goed volgen. Nadien was hij aangewezen op de kortegolfuitzendingen en de vele cassettes die ik voor hem opnam…

Van hem leerde ik kritisch denken, vragen stellen en mijn eigen conclusies trekken. Van hem nam ik de gewoonte over om naast de Vlaamse pers, heel veel buitenlandse nieuwsbronnen te raadplegen. Gelukkig moet je daar tegenwoordig geen dure abonnementen meer voor kopen. Nonkel Marcel schonk jaarlijk honderden kilo’s papier aan de papierslag van de lokale Chiro. Ik betaal mijn internetprovider en klaar.

Wat me het meest irriteert, is een al jaren sluipend gif, eentje van twee eenvoudige woordjes; links en rechts. Ze duiden een richting, een kant, een weg aan. Eigenlijk zijn ze puur praktijk gericht. ‘Sla linksaf bij het volgende kruispunt’. ‘De rechter schoen moet je aantrekken aan je rechtervoet’. ‘Dokter ik heb pijn aan mijn oren. Beide oren. Links én rechts’. Duidelijker kan het niet worden met links en rechts. Het maakt het leven makkelijker.

Maar… links en rechts zijn ook uitgeholde politieke containerbegrippen geworden. Blijkbaar zijn er maar twee politieke richtingen meer. Ik krijg het ervan als ik de commentaren lees bij de artikelen op HLN.be. Ik erger me een ongeluk aan de reacties van ‘vrienden’ op de sociale media. Ik stoor me onmetelijk aan het gedreun, gezeur en gemekker van de man en vrouw in de straat. En ik kom ze altijd tegen in mijn kleine dorpje als ik twee keer per dag de hond uitlaat.

VRT is links en rood. O ja? En straks wordt de VRT knalgeel en rechts nu het Vlaams Belang er zijn entree zal maken in de hoogste regionen. Een gevolg van de verplichte stembusafgang van 26 mei jongstleden. Kom op… Toevallig is die publieke omroep wel nog de enige Vlaamse bron die mijn nieuwshonger een béétje stilt. Tenminste op de radio.

Heb je grote nieuwshonger, vergeet dan de Vlaamse radiostations. Natuurlijk zijn er lokale zenders die hun uiterste best doen en een leuk aanbod lokaal nieuws hebben, maar wil je de grotere nieuwslijnen volgen, wil je geïnformeerd worden over wat zich verder dan je kerktoren afspeelt, dan kan je in Vlaanderen enkel terecht bij Radio 1. En dan nog beperkt. O zo beperkt…

Enkele uren in de ochtend, een smal tijdslot in de vooravond. Voor de rest… is er muziek. Zeker in de maanden juli en augustus. Daarbuiten is het een paar procent beter. De voormiddag bij het eerste net wordt dan toch nog volgestouwd met praatprogramma’s. Gasten die iets te vertellen hebben over een bepaald onderwerp mogen langsgaan en luisteraars kunnen al eens hun zegje doen… 

Is het een kwestie van slechte wil vanwege de publieke omroep dat de Vlaamse nieuwsconsument er zo bekaaid vanaf komt? Nee! Helemaal niet. Ik ken nogal wat mensen aan de Reyerslaan – persoonlijk en erg goed -, die het helemaal anders zouden willen. Maar er was, er is en er zal nooit genoeg budget zijn om van het eerste radionet een degelijk nieuws- en informatiekanaal te maken. 

En dat heeft weinig met de VRT an sich te maken, maar wel met de Vlaamse politieke families die onvoldoende budget willen vrij maken voor een publieke omroep die naam waardig. Maar dat kan, ik ben heel voorzichtig, dan weer een gevolg zijn van de ‘macht van het getal’. Vlaanderen telt hoop en al zes miljoen inwoners. Da’s nauwelijks het gemiddelde van een wereldstad. 

Wat zich trouwens niet enkel vertaalt in de weinig echte nieuwsprogramma’s bij de radio, maar in de gehele pers. Nog slechts twee krantenuitgevers hebben we in Vlaanderen. DPG Media, tot voor kort heetten ze daar Medialaan, geeft De Morgen en Het Laatste Nieuws uit. Twee boogscheuten verder worden De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen én Het Belang van Limburg aan de man/vrouw gebracht door Mediahuis. Acht krantentitels, twee uitgevers. Enkel De Tijd, verpatst aan Roularta, bevindt zich nog op een eilandje, samen met Knack.

Gezond kan je dit niet noemen, vooral omdat beide concerns ook eigenaar, of op z’n minst heel sterke bindingen hebben met àlle commerciële radio- en tv-stations in dit land… En een onoverzichtelijk kluwen van tijdschriften uitgeven. Kan je het me dan kwalijk nemen dat ik vaak, naar mijn eigen ‘goesting’ té vaak naar buitenlandse radio moét luisteren en verplicht ben om naar hun televisie te kijken om een beter inzicht te krijgen en te behouden in wat links en rechts is? 

Al moet ik heel eerlijk toegeven dat ze ook daar langzaam het verschil niet meer weten. Maar gelukkig zijn er bij de buren en verder veel meer informatieve programma’s dan enkel ’s ochtends en ’s avonds…

Smak, Natsie (illustratie bovenaan: VRT)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx