Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te rollen over heel Vlaanderen en Brussel en een ‘business-case’ uit te werken voor dat kanaal 10. Dat blijkt uit de uitspraak van de Algemene Kamer van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Het lijkt er steeds meer op dat de VRM de netwerkoperator het mes op de keel wil zetten voor het dubbelzinnige spelletje dat die al jarenlang speelt met het omstreden kanaal.
Via RadioVisie kon u de afgelopen jaren al uitgebreid de belevenissen volgen rond het digitale kanaal 10. Dat kanaal ligt weliswaar in band III (voor DAB+), maar het werd in 2009 door de Vlaamse regering vergund (aan Norkring) voor DVB-T. Tot eind 2017 deed Norkring gewoon niets met die licentie. Pas toen er meer en meer werd gesproken over kanaal 10, in het kader van lokale DAB+ voor Vlaanderen, begon de operator plots met het uitzenden van een HD-test in DVB-T2, enkel vanuit Sint-Pieters-Leeuw (foto boven).
Na een klacht van de Nederlandse concurrent ‘On Tower Netherlands 6 B.V.’ (toen nog onder de oude benaming Broadcast Technology & Development, een zusterbedrijf van Broadcast Partners) besliste de VRM dat Norkring tot 30 september 2019 de tijd kreeg om zich in regel te stellen.
In de loop van september 2019 werd via het kanaal 10 gestart met de verspreiding van de digitale HDTV-kanalen Love Nature en TravelXP, binnen het pakket van Antenne TV, het betalende DVB-T2-aanbod van TV Vlaanderen (uit de M7 Group). Maar het bleef nog steeds bij die ene zender in Sint-Pieters-Leeuw, met een vrij beperkt bereik.
De vraag was dan ook of dat ‘schaamlapje’ voor de VRM zou volstaan. Dat antwoord kennen we nu: neen. Volgens Norkring zegt de wetgeving nergens dat het zijn licentie voor kanaal 10 in heel Vlaanderen moet benutten, maar daar gaat de VRM niet mee akkoord.
“Frequenties, ook digitale frequenties, zijn een schaars goed dat efficiënt gebruikt moet worden. Door te stellen dat uitsluitend een volledig niet-gebruik van een frequentiekanaal gesanctioneerd zou kunnen worden in het licht van artikel 28 van het Procedurebesluit, negeert Norkring niet alleen het schaarste-argument maar mistkent daardoor ook geheel de geest van de regelgeving”, aldus de VRM.
“De stelling van Norkring dat frequentiekanaal 10 zou worden gebruikt zoals de regelgeving het vereist door uit te zenden met slechts één zendvergunning vanop één zendlocatie met een bereik van maximaal 60 kilometer, waarbij het geen rol zou spelen dat het theoretisch beoogd gebied van dat frequentiekanaal nochtans heel Vlaanderen en Brussel-Hoofdstad omvat, wordt in het licht van dat schaarste-argument niet bijgetreden door de VRM.”
Zo wijst de VRM op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 oktober 2008 dat herneemt wat in het digitaal frequentieplan is voorgeschreven over het theoretisch beoogd gebied van elk digitaal pakket. Voor het pakket 7 (kanaal 10) “wordt als theoretisch beoogd gebied het Nederlandse taalgebied en het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad bepaald”.
“Daarenboven brengt Norkring geen enkel concreet element aan waaruit zou kunnen blijken dat ze de nodige inspanningen levert om alsnog een business-case met betrekking tot frequentiekanaal 10 uit te bouwen noch dat ze op korte termijn met uitzendingen in HD zou starten terwijl de licentie intussen al van 22 juni 2009 dateert en de enige zendvergunning van 22 mei 2017.”
Tot een intrekking van de licentie voor kanaal 10 komt het voorlopig nog niet, omdat die slechts mogelijk is na “herhaaldelijke schendingen van het Mediadecreet of het Procedurebesluit”. Maar met de vaststelling van een tweede inbreuk zet de VRM Norkring dus wel het mes op de keel. De operator krijgt nog tot 31 juli om aan te tonen dat het kanaal 10 effectief in heel Vlaanderen en Brussel inzet.
Bovendien houdt de VRM nog een tweede stok achter de deur, want de mediaregulator geeft ook aan dat het twee omroepprogramma’s maar magertjes vindt om het gebruik van een volledig kanaal te rechtvaardigen. Overigens maakt TV Vlaanderen op zijn webpagina voor Antenne TV nog steeds geen enkele melding van die twee programma’s (Love Nature en TravelXP).
Fijn om te weten dat de VRM er aktief werk van maakt om niet- of nauwelijks gebruikte frequenties te aktiveren. Om het met hun eigen woorden te zeggen: frequenties zijn een schaars goed en moeten zo optimaal mogelijk gebruikt worden.
Hopelijk leggen ze nu diezelfde ijver aan boord voor het aktiveren van de vier middengolffrequenties die de Vlaamse Overheid al sinds 2012 ongebruikt laat. De situatie in Nederland bewijst dat ook hier een nuttig gebruik mogelijk is.
Aangezien er voor die middengolffrequenties geen licenties zijn uitgereikt, kan de VRM daar niets aan doen. De VRM is een controleorgaan en kan op eigen initiatief geen licenties geven. Het gaat hier louter om een politieke beslissing. De kunst is dus het thema op de politieke agenda te krijgen ofwel ergens een juridische uitspraak uit te lokken die de overheid verplicht om die frequenties aan te besteden. Van Thillo heeft zijn Qmusic destijds ook pas kunnen realiseren na een uitspraak van Europa waarbij Vlaanderen werd veroordeeld.
Idem dito voor Brussel 102.8 en Poperinge 104.5. En dan verder ook nog al de onterecht geweerde en perfect bruikbare FM-frequenties.