RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te rollen over heel Vlaanderen en Brussel en een ‘business-case’ uit te werken voor dat kanaal 10. Dat blijkt uit de uitspraak van de Algemene Kamer van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Het lijkt er steeds meer op dat de VRM de netwerkoperator het mes op de keel wil zetten voor het dubbelzinnige spelletje dat die al jarenlang speelt met het omstreden kanaal.

Via RadioVisie kon u de afgelopen jaren al uitgebreid de belevenissen volgen rond het digitale kanaal 10. Dat kanaal ligt weliswaar in band III (voor DAB+), maar het werd in 2009 door de Vlaamse regering vergund (aan Norkring) voor DVB-T. Tot eind 2017 deed Norkring gewoon niets met die licentie. Pas toen er meer en meer werd gesproken over kanaal 10, in het kader van lokale DAB+ voor Vlaanderen, begon de operator plots met het uitzenden van een HD-test in DVB-T2, enkel vanuit Sint-Pieters-Leeuw (foto boven).

Na een klacht van de Nederlandse concurrent ‘On Tower Netherlands 6 B.V.’ (toen nog onder de oude benaming Broadcast Technology & Development, een zusterbedrijf van Broadcast Partners) besliste de VRM dat Norkring tot 30 september 2019 de tijd kreeg om zich in regel te stellen.

In de loop van september 2019 werd via het kanaal 10 gestart met de verspreiding van de digitale HDTV-kanalen Love Nature en TravelXP, binnen het pakket van Antenne TV, het betalende DVB-T2-aanbod van TV Vlaanderen (uit de M7 Group). Maar het bleef nog steeds bij die ene zender in Sint-Pieters-Leeuw, met een vrij beperkt bereik.

De vraag was dan ook of dat ‘schaamlapje’ voor de VRM zou volstaan. Dat antwoord kennen we nu: neen. Volgens Norkring zegt de wetgeving nergens dat het zijn licentie voor kanaal 10 in heel Vlaanderen moet benutten, maar daar gaat de VRM niet mee akkoord.

“Frequenties, ook digitale frequenties, zijn een schaars goed dat efficiënt gebruikt moet worden. Door te stellen dat uitsluitend een volledig niet-gebruik van een frequentiekanaal gesanctioneerd zou kunnen worden in het licht van artikel 28 van het Procedurebesluit, negeert Norkring niet alleen het schaarste-argument maar mistkent daardoor ook geheel de geest van de regelgeving”, aldus de VRM.

“De stelling van Norkring dat frequentiekanaal 10 zou worden gebruikt zoals de regelgeving het vereist door uit te zenden met slechts één zendvergunning vanop één zendlocatie met een bereik van maximaal 60 kilometer, waarbij het geen rol zou spelen dat het theoretisch beoogd gebied van dat frequentiekanaal nochtans heel Vlaanderen en Brussel-Hoofdstad omvat, wordt in het licht van dat schaarste-argument niet bijgetreden door de VRM.”

Zo wijst de VRM op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 oktober 2008 dat herneemt wat in het digitaal frequentieplan is voorgeschreven over het theoretisch beoogd gebied van elk digitaal pakket. Voor het pakket 7 (kanaal 10) “wordt als theoretisch beoogd gebied het Nederlandse taalgebied en het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad bepaald”.

“Daarenboven brengt Norkring geen enkel concreet element aan waaruit zou kunnen blijken dat ze de nodige inspanningen levert om alsnog een business-case met betrekking tot frequentiekanaal 10 uit te bouwen noch dat ze op korte termijn met uitzendingen in HD zou starten terwijl de licentie intussen al van 22 juni 2009 dateert en de enige zendvergunning van 22 mei 2017.”

Tot een intrekking van de licentie voor kanaal 10 komt het voorlopig nog niet, omdat die slechts mogelijk is na “herhaaldelijke schendingen van het Mediadecreet of het Procedurebesluit”. Maar met de vaststelling van een tweede inbreuk zet de VRM Norkring dus wel het mes op de keel. De operator krijgt nog tot 31 juli om aan te tonen dat het kanaal 10 effectief in heel Vlaanderen en Brussel inzet.

Bovendien houdt de VRM nog een tweede stok achter de deur, want de mediaregulator geeft ook aan dat het twee omroepprogramma’s maar magertjes vindt om het gebruik van een volledig kanaal te rechtvaardigen. Overigens maakt TV Vlaanderen op zijn webpagina voor Antenne TV nog steeds geen enkele melding van die twee programma’s (Love Nature en TravelXP).


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Een kink in de kabel voor Kanaal 10 DVB-T

Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig Lees verder

De kwestie kanaal 10: wat verbergt Vlaanderen voor de EBU?

De Europese Radio-unie (EBU) publiceerde deze week een nieuwe update van de ‘Technology Fact Sheet’ Lees verder

Geen DAB+ op kanaal 10: stuurde Gatz aan op een excuustruus?

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft deze voormiddag geantwoord op de vragen van Vlaams Lees verder

Norkring start ‘spook-tv’ via kanaal 10

Norkring België is de voorbije weken blijkbaar in alle stilte gestart met het in gebruik Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan Van den Broeck
Johan Van den Broeck
7 februari 2020 - 11:16 11:16

Fijn om te weten dat de VRM er aktief werk van maakt om niet- of nauwelijks gebruikte frequenties te aktiveren. Om het met hun eigen woorden te zeggen: frequenties zijn een schaars goed en moeten zo optimaal mogelijk gebruikt worden.

Hopelijk leggen ze nu diezelfde ijver aan boord voor het aktiveren van de vier middengolffrequenties die de Vlaamse Overheid al sinds 2012 ongebruikt laat. De situatie in Nederland bewijst dat ook hier een nuttig gebruik mogelijk is.

Matthias
Matthias
9 februari 2020 - 11:03 11:03
Antwoord aan  Johan Van den Broeck

Idem dito voor Brussel 102.8 en Poperinge 104.5. En dan verder ook nog al de onterecht geweerde en perfect bruikbare FM-frequenties.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x