RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 in Vlaanderen langer te kunnen blijven bezetten, zonder dat het hen verder van enig economisch nut is.

Op het kanaal 10 worden nu – al zeker sinds gisteren – de tv-programma’s van Love Nature en TravelXP uitgezonden. Dat gebeurt in HD in DVB-T2. De Engelstalige programma’s zijn voortaan ook versleuteld, al zijn ze wel vrij te bekijken met de Antenne TV-sleutel van TV Vlaanderen. Daarmee wekt Norkring alvast de indruk dat het om een extraatje gaat van TV Vlaanderen’s Antenne TV. En dat de Luxemburgers hiermee dus de feitelijke huurders zijn van het kanaal 10.

‘De indruk wekken’ is wat in principe al ruim volstaat voor Norkring. Het gaat de zenderoperator hier immers enkel om uit het vizier te blijven van de Vlaamse Regulator voor de Media. Norkring kreeg van de VRM tot 30 september de tijd om te zorgen voor een omroepprogramma op het kanaal 10. Dat omroepprogramma is er nu, ook al is het enkel maar te ontvangen in een straal rond Sint-Pieters-Leeuw, want dat is (nog steeds) de enige zender die aanstaat op het kanaal 10.

Op de webpagina van Antenne TV wordt overigens geen enkele melding gemaakt van deze extraatjes voor de abonnees en uiteraard zwijgt ook Norkring zelf in alle talen over zijn nieuwste tv-aanwinsten. Promotie voor kanaal 10, dat kunnen ze begrijpelijkerwijze bij Norkring nu wel missen als kiespijn. Het doel is dan ook: gewoon zorgen voor de wettelijke basisbehoeften, opdat de VRM of eventuele klagers via de VRM vooral geen reden meer zouden kunnen vinden om deze vergunning in te (laten) trekken.

Voor wie de verdere achtergrond heeft gemist: kanaal 10 bevindt zich in band III, de frequentieband van DAB+ dus, en in Vlaanderen is dit kanaal (minstens gedeeltelijk) nodig om lokale/regionale DAB+ mogelijk te maken. Hier bij RadioVisie hebben we deze problematiek al meermaals uitgebreid toegelicht (zie ook de links onderaan dit artikel).

Love Nature is een Canadees Engelstalig HDTV-kanaal eigendom van Blue Ant Media. In Nederland vind je dit kanaal in betaalpakketten van Ziggo en KPN, maar in Vlaanderen is het enkel opgenomen in de (satelliet)pakketten Basic en Basic+ van TV Vlaanderen. TravelXP is van Indische origine en profileert zich als het World’s Leading Travel Channel. (RDS)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Norkring
Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marc
marc
17 september 2019 - 20:57 20:57

DAB Rouen test nu op 10A en 10C. Dat gaat dus niet zo goed gaan voor de DXers ..
https://www.radiodigi.fr/dabplus-rouen/

Dimitri
Dimitri
17 september 2019 - 18:41 18:41

Als Vlaanderen dit echt zou willen oplossen kan men toch gewoon Love Nature op 1 van de 2 oude VRT frequenties laten uitzenden.

cools jean pierre
cools jean pierre
17 september 2019 - 11:58 11:58

De ontvangst is super in HD voorlopig enkel te ontvangen met de zendmast van Sint Pieters Leeuw !!! De ontvangst in de regio Edingen, Mark, Herne en Sint Pieters Kapelle is heel goed.

Cools jean pierre
Cools jean pierre
17 september 2019 - 18:27 18:27
Antwoord aan  cools jean pierre

Er is teletext ondertiteling bij Love Nature maar niet bij Travel XL

bart
bart
19 september 2019 - 22:34 22:34
Antwoord aan  Cools jean pierre

Tv Vlaanderen geeft ook geen ondertiteling via satelliet op de Travel XP HD zender.

Anton Nagtzaam
Anton Nagtzaam
17 september 2019 - 10:50 10:50

In Nederland is Love nature in het basispakket te zien via KPN en in het Nederlands ondertiteld

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx