RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (4): 2018

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de vierde aflevering van de wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen belanden we in 2018, het eerste jaar dat er in Vlaanderen eindelijk wat meer dynamiek in het zaakje begint te komen. Dit waren de belangrijkste data en feiten die er toe deden in dat jaar.

2018

Januari 2018: TOPradio en Pure lanceren samen de webshop topradioshop.be om de verkoop van DAB+-toestellen te vergemakkelijken. De crowdfunding van TOPradio om 100.000 euro in te zamelen, om minstens nog een jaar op DAB+ te kunnen blijven uitzenden, wordt succesvol afgerond.

11 januari 2018: In de mediacommissie van het Vlaams Parlement vindt een hoorzitting plaats over de digitalisering van radio in Vlaanderen. Opmerkelijk is dat minister van Media Sven Gatz geen enkele ruimte ziet voor lokale radio op DAB+.

16 januari 2018: Norkring neemt in Gent een nieuwe zender in gebruik voor de mux 11A. In een derde fase verdubbelt de operator het aantal zenders de komende maanden van 5 naar 10. Na Gent volgen Antwerpen-centrum (31 januari), Attenrode-Wever (15 februari), Veltem (1 maart) en Meerhout (23 maart).

13 februari 2018: Minister van Media Sven Gatz kondigt aan dat VRT, MEDIALAAN en Nostalgie met netwerkoperator Norkring en de Vlaamse overheid een ‘memorandum of understanding’ hebben afgesloten om de uitrol van DAB+ tot een succes te maken. De Vlaamse lokale radio’s protesteren enkele dagen later dat ze hierbij totaal over het hoofd worden gezien.

15 februari 2018: Reclameregie IP Belgium speelt in op de toenemende belangstelling voor DAB+ door vijf radiostations (TOPradio, Club FM, Family Radio, VBRO en VBRO Evergreen) samen in één package (BLAST) te verkopen.

16 februari 2018: Op de mux 11A worden de bitrates van Club FM, Family Radio, VBRO en VBRO Evergreen opgetrokken van 64 naar 80 kbp/s. Enkele weken eerder kregen TOPradio en Radio Maria al een upgrade van 64 naar 80 kbp/s. Qmusic en Joe hanteren als enige 96 kbp/s. Enkel de BBC Worldservice blijft nog op 64 kbp/s. Op de VRT-mux (12A) wordt 80 kbp/s als standaard gebruikt, uitgezonderd de VRT NWS (48 kbp/s).

9 maart 2018: De Vlaamse Regering beslist extra capaciteit te creëren voor DAB+. Het is de eerste stap naar een aanbesteding van de toekomstige mux 5A/5D. De perstekst blijft echter zeer vaag. Zo is het onduidelijk of 5A en 5D als aparte muxen of als een MFN (multi frequency network) zullen fungeren.

21 maart 2018: Club FM wordt in de mux 11A vervangen door de gloednieuwe Vlaamse rockzender ROXX.

26 april 2018: Norkring start met de vierde fase van de uitbreiding van mux 11A, goed voor acht extra zenders. Nieuwkerken-Waas is nu de elfde zender in het netwerk. Op 11 mei komen ook Millen en Brustem in dienst, op 18 mei gevolgd door Overpelt, op 25 mei door Oud-Turnhout, op 8 juni de zender Bellegem en op 15 juni Oost-Vleteren. Op 20 augustus wordt Oostende als laatste zender in deze fase in gebruik gesteld. Dat brengt het totaal van het netwerk op 18 zenders.

1 juni 2018: De Vlaamse Regering geeft haar definitieve goedkeuring aan een besluit van Mediaminister Sven Gatz dat de capaciteit voor digitale radio uitbreidt met een derde landelijke DAB+ (5A/5D) in Vlaanderen. Op 18 juni verschijnt de oproep voor kandidaturen voor de operatoren. De dossiers moeten uiterlijk op 17 augustus worden ingediend bij de Vlaamse Regulator voor de Media.

17 augustus 2018: Op de mux 11A worden Joe 70’s, Joe 80’s en Qmusic non-stop toegevoegd.

27 augustus 2018: Radio Nostalgie start op de mux 11A, amper vier dagen voor het station decretaal verplicht te horen moet zijn op DAB+.

24 oktober 2018: De Vlaamse Regulator voor de Media wijst de exploitatie van de tweede landelijke mux (5A/5D) eveneens toe aan Norkring. Ook TVV Sound en Broadcast Partners hadden zich kandidaat gesteld.

5 november 2018: Op de VRT-mux wordt de bitrate van elf producten verhoogd van 80 naar 96 kbp/s. Enkel VRT NWS blijft op 48 kbp/s. Op dezelfde dag wijdt de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) zijn jaarlijks symposium in Leuven aan DAB+.

12 november 2018: In Vlaanderen en Wallonië start de eerste editie van ‘De Week van de Digitale Radio’. Ook wordt de sectorwebsite dabplus.be gelanceerd. De Vlaamse overheid maakt ook de cijfers bekend van de ‘nulmeting digitale radio’. DAB+ haalt daarin amper drie procent. Bij die gelegenheid stapt ook de RTBF in Franstalig België definitief over op DAB+. Via de twee nieuwe landelijke muxen mogen ook de private stations Antipode (Brussel et Waals Brabant), Bel RTL, DH Radio, FUN Radio, Nostalgie, Maximum FM (Luik), Must FM (Namen et Luxemburg), NRJ, Radio Contact, Sud Radio (Henegouwen) een jaar lang gratis proeven van DAB+. Daarnaast is het Duitstalige BRF 1 overal, behalve in Henegouwen, te ontvangen.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx