RadioVisie

  • .
    .

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (3): 2017

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de derde aflevering van de ‘wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen’ belanden we in 2017. Daarin worden opnieuw bescheiden stapjes vooruit gezet, maar aan de zevenmijlslaarzen is men in Vlaanderen nog steeds niet toe. Lees hier de eerdere afleveringen van 2015 en 2016.

2017

4 januari 2017: VBRO Evergreen, een van de themakanalen van VBRO, wordt als tiende kanaal toegevoegd aan de mux 11A.

6 januari 2017: Norkring, Febiac, de VRT en maRadio.be pakken tijdens het Autosalon op de Heizel uit met een eigen promotiestand voor DAB+ (foto boven). Volkswagen kondigt aan dat het als eerste automerk in België alle nieuwe wagens standaard met DAB+ uitrust.

16 maart 2017: In Antwerpen vindt voor de derde keer het DAB+ Forum plaats.

7 juni 2017: TOPradio zendt als eerste Vlaamse commerciële station op DAB+ een ‘slideshow’ mee met zijn digitaal signaal. Er worden informatie en afbeeldingen meegestuurd bij de muziek die gedraaid wordt. Het gaat aanvankelijk om een test van enkele maanden. Op verzoek van TOPradio activeerde Norkring de mogelijkheid om een slideshow mee te sturen met het uitzendsignaal.

14 augustus 2017: Radio Stad verdwijnt in alle stilte van de mux 11A.

1 september 2017: De landelijke commerciële stations Qmusic en Joe starten op de mux 11A. Dat is één jaar vroeger dan ze decretaal verplicht worden.

17 oktober 2017: De VRT-mux (12A), sinds 2009 eveneens in beheer van Norkring, schakelt over van DAB naar DAB+. Vanaf nu zijn ook de vijf ontkoppelde programma’s van Radio 2 te beluisteren. Via de oude DAB was op Radio 2 tijdens de ontkoppelde uren op de weekdagen beurtelings een andere provincie te horen.

20 oktober 2017: Radio FG en Zen FM stoppen hun uitzendingen via DAB+, een gevolg van de hogere tarieven van Norkring voor het gebruik van de mux 11A. De goedkope speeltijd is voorbij.

29 oktober 2017: Qmusic start op 11A met dynamische slideshows, met naast informatie over de muziek ook weer- en nieuwsupdates.

November 2017: Radio Maria en TOPradio krijgen te horen dat ze op 1 januari 2018 moeten verdwijnen van de FM-band in Vlaanderen. Beide stations kondigen een campagne aan om hun luisteraars te overtuigen om over te stappen naar DAB+. TOPradio start ook een crowdfunding om de financiering van zijn DAB+-kanaal te kunnen blijven bekostigen.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx