RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (2): 2016

RadioVisie brengt deze week een meerdelige reconstructie van de ‘wonderjaren van DAB+’ in Vlaanderen. Gisteren kon u al lezen hoe het in 2015 bescheiden van start ging. Ook in 2016 was er al bij al nog niet al te veel beweging, maar deze data hebben wel hun plaats in de geschiedenis.

2016

1 maart 2016: Het zendernetwerk van de mux 11A breidt de komende weken uit van twee naar vijf zenders. Vandaag wordt in Genk de eerste nieuwe zender opgestart.

16 maart 2016: Norkring neemt tijdens het tweede DAB+ Forum in Antwerpen de zender Schoten officieel in gebruik, de tweede van de drie nieuwe zenders voor mux 11A. Vlaams minister van Media Sven Gatz zegt tijdens dit forum dat er een investeringsverplichting in DAB+ zal komen als “in 2017 de nationale FM-licenties opnieuw zullen worden uitgegeven”. Hij wil hiermee de mediagroepen achter Qmusic, Joe en Nostalgie, de drie nationale spelers op de Vlaamse FM, tegen de muur zetten. Die maken er immers al enkele jaren geen geheim van dat ze de (op)komst van DAB+ doelbewust dwarsbomen en dat ze “tevreden zijn met hun positie op FM”.

21 maart 2016: Vandaag is de mux 11A ook via de zender Egem te beluisteren, zodat grote delen van Oost- en (vooral) West-Vlaanderen voor het eerst naar de commerciële DAB+ kunnen luisteren.

13 mei 2016: De Vlaamse Regering keurt op initiatief van Minister van Media Sven Gatz een conceptnota goed voor een grondige wijziging van het Mediadecreet. De landelijke commerciële radiostations op FM krijgen daarin een digitaliseringsverplichting opgelegd “als eind 2017 hun vergunning verlengd wordt”. Van een nieuwe nationale licentieronde in 2017 is plots geen sprake meer. De Vlaamse radiostations die al investeerden in DAB+, zijn daarentegen niet zeker van hun toekomst op FM. Gatz wil de ‘ketenradio’s’ afschaffen en komt in de plaats met een voorstel om vier ‘commerciële netwerkradio’s’ te creëren. Voor de lokale radio’s komen er frequentiepakketjes.

15 juli 2016: De Gentse lokale radio Zen FM, een product uit de stal van TOPradio, start als negende station op 11A. Het gaat in eerste instantie om een testperiode van zes maanden. Zen FM zoekt nog een investeerder om ook op de langere termijn, na 2016, te kunnen blijven uitzenden op DAB+.

18 juli 2016: De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van het nieuwe Mediadecreet goed. De vergunningen van de drie landelijke commerciële stations Joe FM, Nostalgie en Q-music zullen automatisch worden verlengd met vier jaar, maar ze krijgen de verplichting om uiterlijk vanaf 1 september 2018 ook beschikbaar te zijn op DAB+.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx