RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (2): 2016

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie brengt deze week een meerdelige reconstructie van de ‘wonderjaren van DAB+’ in Vlaanderen. Gisteren kon u al lezen hoe het in 2015 bescheiden van start ging. Ook in 2016 was er al bij al nog niet al te veel beweging, maar deze data hebben wel hun plaats in de geschiedenis.

2016

1 maart 2016: Het zendernetwerk van de mux 11A breidt de komende weken uit van twee naar vijf zenders. Vandaag wordt in Genk de eerste nieuwe zender opgestart.

16 maart 2016: Norkring neemt tijdens het tweede DAB+ Forum in Antwerpen de zender Schoten officieel in gebruik, de tweede van de drie nieuwe zenders voor mux 11A. Vlaams minister van Media Sven Gatz zegt tijdens dit forum dat er een investeringsverplichting in DAB+ zal komen als “in 2017 de nationale FM-licenties opnieuw zullen worden uitgegeven”. Hij wil hiermee de mediagroepen achter Qmusic, Joe en Nostalgie, de drie nationale spelers op de Vlaamse FM, tegen de muur zetten. Die maken er immers al enkele jaren geen geheim van dat ze de (op)komst van DAB+ doelbewust dwarsbomen en dat ze “tevreden zijn met hun positie op FM”.

21 maart 2016: Vandaag is de mux 11A ook via de zender Egem te beluisteren, zodat grote delen van Oost- en (vooral) West-Vlaanderen voor het eerst naar de commerciële DAB+ kunnen luisteren.

13 mei 2016: De Vlaamse Regering keurt op initiatief van Minister van Media Sven Gatz een conceptnota goed voor een grondige wijziging van het Mediadecreet. De landelijke commerciële radiostations op FM krijgen daarin een digitaliseringsverplichting opgelegd “als eind 2017 hun vergunning verlengd wordt”. Van een nieuwe nationale licentieronde in 2017 is plots geen sprake meer. De Vlaamse radiostations die al investeerden in DAB+, zijn daarentegen niet zeker van hun toekomst op FM. Gatz wil de ‘ketenradio’s’ afschaffen en komt in de plaats met een voorstel om vier ‘commerciële netwerkradio’s’ te creëren. Voor de lokale radio’s komen er frequentiepakketjes.

15 juli 2016: De Gentse lokale radio Zen FM, een product uit de stal van TOPradio, start als negende station op 11A. Het gaat in eerste instantie om een testperiode van zes maanden. Zen FM zoekt nog een investeerder om ook op de langere termijn, na 2016, te kunnen blijven uitzenden op DAB+.

18 juli 2016: De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van het nieuwe Mediadecreet goed. De vergunningen van de drie landelijke commerciële stations Joe FM, Nostalgie en Q-music zullen automatisch worden verlengd met vier jaar, maar ze krijgen de verplichting om uiterlijk vanaf 1 september 2018 ook beschikbaar te zijn op DAB+.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (3): 2017

In de derde aflevering van de ‘wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen’ belanden we in 2017. Lees verder

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (1): 2015

RadioVisie brengt deze week een meerdelige reconstructie van de prilste momenten van DAB+ in Vlaanderen, Lees verder

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (4): 2018

In de vierde aflevering van de wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen belanden we in 2018, Lees verder

Tomorrowland One World Radio nu ook op DAB+ in Duitstalig Zwitserland

Het mondiale Belgische radioproduct is nu in bijna heel Zwitserland te beluisteren via de digitale Lees verder

Blad 1649: Willy Class X, Business AM, Google, iHeartMedia

• Sinterklaas bracht Willy Class X • Business AM start op 9 januari • Miljoenenboete Lees verder

Advies blijft: FM afschakelen vanaf 2027 in Nederland

Digitale radio is een feit en raakt ingeburgerd, maar niet razendsnel. De FM-band zingt het Lees verder

Blad 1643: Robin Keyaert, DAB+ in Estland, Willy

• Gezocht: een goede wekker voor Robin • Estland: DAB+ start op 28 november • Lees verder

Blad 1642: HLN-audionieuws, NRJ, WorldDAB Summit (video)

• HLN-nieuws luisteren, maar waar hoorden we dat nog? • NRJ zoekt uw 2000 favoriete Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx