RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (1): 2015

DAB+ heeft in Vlaanderen al een heel behoorlijke weg afgelegd, maar wat we een beetje vergeten zijn is hoe bescheiden het destijds allemaal weer begon. Dat was ergens in het midden van de 10’s, het vorige decennium. Helaas was er tussen mei 2014 en november 2017 geen RadioVisie online om u daarover te informeren. Maar de geschiedenis heeft haar rechten en daarom brengen we deze week een meerdelige reconstructie van de data en de feiten die er vanaf 2014-2015 toe deden en die mee hebben geleid tot de digitale ether zoals we die vandaag in Vlaanderen kennen.

Voor de duidelijkheid: het oude DAB-verhaal, dat in Vlaanderen enkel een VRT-verhaal was, laten we hier buiten beschouwing. De meeste info hierover vind je trouwens al uitgebreid in ons archief. Op de eerste private uitzendingen in DAB+ was het bij ons wachten tot 2015.

Hoewel in Vlaanderen de uitrol van DAB+ sneller gebeurde dan in Wallonië, vonden de allereerste testuitzendingen in de DAB+-standaard toch plaats in Wallonië. Op de mux 12B van de RTBF, waar de openbare programma’s eveneens via de oude DAB-standaard werden uitgezonden, waren al sinds 2012 testen te horen in DAB+. Eerst waren dat de commerciële radiostations Bel RTL, Nostalgie en Radio Contact, nadien werden via die drie testkanalen Musiq’3, Classic 21 en Pure FM uitgezonden. Dat zou zo blijven tot de Federatie Wallonië-Brussel in november 2018 overschakelde op DAB+.

Onze Vlaamse reconstructie starten we in oktober 2014. Norkring kondigt dan een ‘early adopter’-programma aan voor commerciële radio via DAB+. Deze netwerkoperator is sinds 2009 eigenaar van het geprivatiseerde VRT-zenderpark. Daarnaast kreeg Norkring, als enige kandidaat, eveneens in 2009 een licentie om in Vlaanderen een privaat digitaal ensemble uit te rollen via blok 11A. Norkring deed hiervoor al eerder ‘calls for interest’, maar die leverden niets op, onder meer omdat de prijzen belachelijk onrealistisch waren.

Dit keer kiest Norkring voor een bescheiden start, met twee DAB+-zenders in Brussel, waarbij de operator belooft 70 procent van de kosten zelf te zullen dragen. Radiostations die willen instappen betalen 1.500 euro per maand. De focus van Norkring ligt op de ketenradio’s en de grotere lokale radio’s, want de drie landelijke commerciële radio’s – Qmusic, Joe en Nostalgie – hebben “geen interesse”. Lees: “geen interesse in potentiële concurrenten”.

2015

29 januari 2015: De Tijd bericht dat in de loop van de lente zes radiozenders in Brussel zullen starten in het digitale etherformaat DAB+ (Digital Audio Broadcasting +). De zes zijn TOPradio, VBRO, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad en Family Radio.

3 maart 2015: Norkring organiseert in Antwerpen het eerste DAB+ Forum. Daar wordt bevestigd dat binnenkort in de ruime regio Brussel de eerste twee zenders van de mux 11A in de ether zullen komen (kaartje).

1 april 2015: De VRT start met een testkanaal in DAB+ via blok 12A. Deze mux is al sinds 1997 in gebruik, maar maakt nog steeds gebruik van de toenmalige, thans verouderde, DAB-standaard (MPEG2). De test duurt elf weken en in die periode worden afwisselend de vijf hoofdnetten (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) getest in DAB+, met afwisselend bitrates van 64, 80 en 96 kbp/s. Als eerste wordt het non-stop nieuwsstation Nieuws+ getest.

Heynen

12 mei 2015: Norkring start de testuitzendingen van de mux 11A met zenders vanop de Norkring zendmast in Sint-Pieters-Leeuw (6 kW ERP) en de Financietoren in Brussel (2,3 kW).

20 mei 2015: Norkring neemt de DAB+ in blok 11A officieel in gebruik tijdens het WorldDMB European Automotive Event in Brussel. De mux bevat bij de start zeven Vlaamse private radiostations: Club FM, Family Radio, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, TOPradio en VBRO. Alle stations zenden uit met 64 kbp/s.

3 november 2015: De RTBF kondigt tijdens het WorldDAB Assembly in Londen aan dat men pas ten vroegste in het najaar van 2017 zal overschakelen naar DAB+.

6 november 2015: De BBC World Service wordt als achtste station toegevoegd aan de mux 11A. De officiële lancering volgt op 17 november als de Britse wereldomroep de eerste aflevering van het nieuwe programma World Questions opneemt in Brussel.

31 december 2015: In de nieuwe goedgekeurde beheersovereenkomst 2016-2020 tussen de Vlaamse Regering en de VRT is opgenomen dat de VRT-radio de omschakeling moet maken van de verouderde DAB naar DAB+. Een datum wordt niet vermeld.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx