fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

De werkelijke technische dekking van Net 3

In alle commotie rond de grote lokale frequentiewissel van de voorbije weken, zijn de vier ‘grote’ netwerken wat op de achtergrond geraakt. Maar ze zijn er nog, tenminste ze zijn op komst. Voorlopig is er geen officieel nieuws te melden, er wordt in stilte voort gewerkt. Zoals het hoort. Dat vertelden ze vroeger toch op school.

Intussen zal het winnende klavertje vier ook een beter technisch inzicht hebben over de zendgebieden. Er is eerder al gezegd en geschreven dat die ’minder fraai’ zijn dan gehoopt. We deden zelf de proef op de som. We namen daarbij als voorbeeld het kaartje dat Hit FM op de eigen website heeft staan. Er volgde een ontnuchterende analyse, het verschil tussen theorie en werkelijkheid.

(Klik op de kaart om ze uit te vergroten)

West-Vlaanderen

Ardooie 94.0 FM. Deze zender bereikt buiten Roeselare geen enkele stad, wel heel veel weiland. De antenne staat te ver van Brugge om boven 50 DB te komen. Goed is minimaal 60 DB. Perfect is 74 DB (dat is de VRT-ontvangstnorm). Bij 50 DB is er wel ontvangst in de auto, maar zeker niet binnenhuis.

Ieper 105.7 FM. Low power, goed voor een vijftal kilometer. In de kattenstad wonen 35.000 mensen. In Kortrijk is er de 92.7 FM en dat is de eerste prima frequentie. In Oostende kreeg Hit FM de 105.4 MHz, alweer low power en goed voor een vijftal kilometer. In Staden vinden we de 105.5 FM. Het plaatsje ligt vlak tegen Roeselare. Deze zender is alweer… low power en volstrekt overbodig, want het signaal uit Ardooie komt hier al binnen.

Oost-Vlaanderen

Aalst 102.7 FM biedt een redelijke dekking. Gent 102.8 F. Gemiddeld zijn er tien procent van het jaar atmosferische omstandigheden. FM gaat zich dan als middengolf gedragen en weerkaatst ook tegen de atmosfeer, dan wordt een zender zo weg gedrukt. Normaal heb je minder last. Deze frequentie is een ramp want er staat honderd kW aan in Antwerpen op 102.9 FM. Sint Gillis Waas dan, de 105.3 FM is alweer low power en bijgevolg goed voor de inmiddels bekende vijf kilometer. Er wonen net geen 20.000 mensen.

Vlaams-Brabant

We beginnen in Leuven op de 102.6 FM. Letterlijk een hoogvermogen zender die helaas geen vier kilometer ver komt. Slechter dan een low power dus. Naar de hoofdstad dan maar. In Brussel is er de 102.8 FM, waarmee je niet eens de Ring haalt. Een totale ramp dankzij 102.9 FM in Antwerpen.

Antwerpen

De 104.2 FM in ’t stad is een redelijk goede frequentie mist je de antennes in het zuiden opstelt. Er zijn wel problemen in Wilrijk want er zit (uiteraard) een Waals station, BX FM, in de weg. In Geel is de 106.3 FM beschikbaar gesteld. De 40.000 inwoners in de regio moeten het doen met een low power frequentie en… vijf kilometer. Mechelaars zullen op de 104.8 FM moeten leren leven met Funradio uit Wallonië op 104.7 FM. Tot slot is er Turnhout waar de 105.1 FM nog maar eens garant is voor vijf kilometer. Er wonen 40.000 mensen.

Limburg

De 99.2 FM in de provincie-hoofdstad Hasselt is zonder meer een uitstekende frequentie. Iets wat niet kan worden gezegd van de 105.4 FM in Genk. Totale ramp is een eufemisme, want in Nederland zit er een hoog vermogen zender op 105.3 FM (zie file onderaan).

De conclusie

Net 3 bestaat dus uit vier goede frequenties; Kortrijk, Hasselt, Antwerpen en Roeselare (Ardooie). Zes frequenties zijn redelijk te noemen maar bevinden zich vooral in heel kleine plaatsen. De steden Gent, Leuven, Brussel en Mechelen vallen eerder onder de categorie slecht tot onuitvoerbaar. Het theoretisch bereik ligt dus eerder op dertig procent van de bevolking. Er is geen noemenswaardige ontvangst op de snelwegen en de gebieden sluiten niet aan.

Hier een substantieel marktaandeel mee behalen is een onmogelijke zaak. De administratie media waarschuwde minister Sven Gatz er nog voor. Bij meer dan drie netwerken zou de ontvangst te slecht worden. Maar de minister ging stug door, tegen het advies van zijn eigen administratie in. Dat staat zwart op wit op papier (zie file onderaan). We zijn benieuwd naar de uitleg.

VR 2016 2312 DOC.1502-3 Frequentieplan radio-omroepen – IF


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Incompetentie van Sven GatzDimitriRadio User Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Incompetentie van Sven Gatz
Gast
Incompetentie van Sven Gatz

“Maar de minister ging stug door, tegen het advies van zijn eigen administratie in. Dat staat zwart op wit op papier.” Wel, dat is niet alleen koppig zijn, maar ook geen of te weinig inzicht in de materie en gewoon TOTALE INCOMPETENTIE van een totaal incompetente Sven Gatz! Maar ja, hij moet vooral de VRT en Medialaan tevreden houden want daar geen “inleveringen” of frequentiewissels!! Maar de SBS-groep zaagt ook al jaren naar een FM-frequentie en die willen we toch ook tevreden houden. Niet? Verder heeft zijn beleid vooral geleid tot een een verschraling van het radiolandschap. In sommige streken is het echt huilen met de pet op. Bij mij in de buurt is een zender die zich richtte op de derde leeftijd vermoord door Sven Gatz evenals een lokale radio die het nog aandurfde om meer het alternatieve genre te brengen. Dat waren ook zenders die zeker niet zaten te wachten op nog 1 of 2 extra frequenties in buurgemeenten maar zeker wel hadden kunnen blijven op 1 frequentie. Maar ja, naast het tevreden houden van de VRT en Medialaan wil Sven Gatz ook DAB+ door de strot van de mensen drukken. Moeten we nu “dank u” zeggen? Is dat de toekomst? Als je Klara op FM hoort en Klara op DAB+ tegen 80 kbps (MP4-AAC) hoort (want buiten de VRT kan ik hier niets anders ontvangen op DAB+), hoor je direct een verschil van dynamiek en hoge tonen in het VOORDEEL van FM. DAB+ klinkt vlak en plat. Dus de voorruitgang is in dit geval een achteruitgang! Ik zie de VRT nog niet zo snel meer bitrate toekennen aan een zender die dat eigenlijk echt wel nodig heeft wegens het muziekgenre, maar waarbij dat niet zo snel zal gebeuren omdat het luisterbereik van Klara daarvoor te klein zal zijn. DAB+? Ik zit er zeker niet verder op te wachten. En ook die 4 “nieuwe” netwerken is nog wachten wat het echt gaat worden.

Dimitri
Gast
Dimitri

In de begin dagen van City Aalst 102.7 kon je die storingsvrij nemen tot in Bornem. De laatste jaren ging dat bereik altijd maar achteruit.

Radio User
Gast
Radio User

Iedere technische insider heeft allang gezien dat de babyphone’s geen Vlaamse dekking kunnen bieden. Als men voldoende signaal kwaliteit wil behalen dan spreekt men over zenders van minimum 1 KW op een hoge lokatie en waarvan de frequentie storingsvrij is. De VBRO heeft duidelijk de beste frequenties en vermogens in het geval van de 3+netwerkradio’s. Algemeen is het droevig gesteld met de FM ontvangstkwaliteit in Vlaanderen. Zelfs de Norkring sites zijn niet altijd optimale lokaties die perfecte signalen kunnen waarborgen.
En eens Vlaanderen voorbij is het helemaal gedaan met Ontvangst van Vlaamse zenders terwijl je nog in eigen land bent. Dat is helemaal anders in bijvoorbeeld Zwitserland waar alle landstalen met bijhorende zenders in heel het land te ontvangen zijn.

Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad op woensdag

TOPradio is terug op FM

Fleming Fennica radio si eruat

VK: Minder regels voor commerciële radio

Het niet gesproken Radioblad van dinsdag

Petitie behoud erediensten bij VRT

Sluiten