De werkelijke technische dekking van Net 3 Blij gemaakt met de klassieke dode mus

Leestijd: 3 minuten

In alle commotie rond de grote lokale frequentiewissel van de voorbije weken, zijn de vier ‘grote’ netwerken wat op de achtergrond geraakt. Maar ze zijn er nog, tenminste ze zijn op komst. Voorlopig is er geen officieel nieuws te melden, er wordt in stilte voort gewerkt. Zoals het hoort. Dat vertelden ze vroeger toch op school.

Intussen zal het winnende klavertje vier ook een beter technisch inzicht hebben over de zendgebieden. Er is eerder al gezegd en geschreven dat die ’minder fraai’ zijn dan gehoopt. We deden zelf de proef op de som. We namen daarbij als voorbeeld het kaartje dat Hit FM op de eigen website heeft staan. Er volgde een ontnuchterende analyse, het verschil tussen theorie en werkelijkheid.


Lees verder onder de advertentie


(Klik op de kaart om ze uit te vergroten)

West-Vlaanderen

Ardooie 94.0 FM. Deze zender bereikt buiten Roeselare geen enkele stad, wel heel veel weiland. De antenne staat te ver van Brugge om boven 50 DB te komen. Goed is minimaal 60 DB. Perfect is 74 DB (dat is de VRT-ontvangstnorm). Bij 50 DB is er wel ontvangst in de auto, maar zeker niet binnenhuis.

Ieper 105.7 FM. Low power, goed voor een vijftal kilometer. In de kattenstad wonen 35.000 mensen. In Kortrijk is er de 92.7 FM en dat is de eerste prima frequentie. In Oostende kreeg Hit FM de 105.4 MHz, alweer low power en goed voor een vijftal kilometer. In Staden vinden we de 105.5 FM. Het plaatsje ligt vlak tegen Roeselare. Deze zender is alweer… low power en volstrekt overbodig, want het signaal uit Ardooie komt hier al binnen.

Oost-Vlaanderen

Aalst 102.7 FM biedt een redelijke dekking. Gent 102.8 F. Gemiddeld zijn er tien procent van het jaar atmosferische omstandigheden. FM gaat zich dan als middengolf gedragen en weerkaatst ook tegen de atmosfeer, dan wordt een zender zo weg gedrukt. Normaal heb je minder last. Deze frequentie is een ramp want er staat honderd kW aan in Antwerpen op 102.9 FM. Sint Gillis Waas dan, de 105.3 FM is alweer low power en bijgevolg goed voor de inmiddels bekende vijf kilometer. Er wonen net geen 20.000 mensen.

Vlaams-Brabant

We beginnen in Leuven op de 102.6 FM. Letterlijk een hoogvermogen zender die helaas geen vier kilometer ver komt. Slechter dan een low power dus. Naar de hoofdstad dan maar. In Brussel is er de 102.8 FM, waarmee je niet eens de Ring haalt. Een totale ramp dankzij 102.9 FM in Antwerpen.

Antwerpen

De 104.2 FM in ’t stad is een redelijk goede frequentie mist je de antennes in het zuiden opstelt. Er zijn wel problemen in Wilrijk want er zit (uiteraard) een Waals station, BX FM, in de weg. In Geel is de 106.3 FM beschikbaar gesteld. De 40.000 inwoners in de regio moeten het doen met een low power frequentie en… vijf kilometer. Mechelaars zullen op de 104.8 FM moeten leren leven met Funradio uit Wallonië op 104.7 FM. Tot slot is er Turnhout waar de 105.1 FM nog maar eens garant is voor vijf kilometer. Er wonen 40.000 mensen.Limburg

De 99.2 FM in de provincie-hoofdstad Hasselt is zonder meer een uitstekende frequentie. Iets wat niet kan worden gezegd van de 105.4 FM in Genk. Totale ramp is een eufemisme, want in Nederland zit er een hoog vermogen zender op 105.3 FM (zie file onderaan).

De conclusie

Net 3 bestaat dus uit vier goede frequenties; Kortrijk, Hasselt, Antwerpen en Roeselare (Ardooie). Zes frequenties zijn redelijk te noemen maar bevinden zich vooral in heel kleine plaatsen. De steden Gent, Leuven, Brussel en Mechelen vallen eerder onder de categorie slecht tot onuitvoerbaar. Het theoretisch bereik ligt dus eerder op dertig procent van de bevolking. Er is geen noemenswaardige ontvangst op de snelwegen en de gebieden sluiten niet aan.

Hier een substantieel marktaandeel mee behalen is een onmogelijke zaak. De administratie media waarschuwde minister Sven Gatz er nog voor. Bij meer dan drie netwerken zou de ontvangst te slecht worden. Maar de minister ging stug door, tegen het advies van zijn eigen administratie in. Dat staat zwart op wit op papier (zie file onderaan). We zijn benieuwd naar de uitleg.

VR 2016 2312 DOC.1502-3 Frequentieplan radio-omroepen – IF

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Spotify brengt app uit voor Wear OS (video) Bleef tot nu toe in de schaduw van de Apple Wa... Google heeft voor slimme uurwerken een speciale versie van het Android besturingssysteem: Wear OS. Tot nu toe een beetje in de schaduw gebleven van de nu reeds iconische Apple Watc...
Winamp komt terug in 2019 Populaire muziekspeler krijgt eindelijk toch een nieuw leven Er komt in 2019 een volledig nieuwe versie van de legendarische freeware muziekspeler Winamp. Dat schrijft het magazine TechCrunch.  Winamp werd in 1997 ontwikkeld door Nul...
Toch (ook) DAB+ in Rusland DRM+ voor landelijke zenders, DAB+ enkel in de steden Rusland heeft nu toch frequenties aangevraagd om te gebruiken voor de DAB+ standaard. Omroeporganisaties zullen in de toekomst zelf kunnen kiezen om te opteren voor DRM+ ofwel DAB+...
Lilicast: nieuwe tool om je programma of podcast te coachen Brusselse startup mikt vooral ... In het Franstalige Brusselse radiowereldje viel ons oog deze week op een interessante jonge startup: Lilicast. Het bedrijfje, dat 500.000 euro ophaalde, gaat de markt op met een ni...
Het Avondblad van 11 oktober (audio) We kijken driemaal in de toekomst De radio van de toekomst Radio innoveert volop in een wereld die steeds digitaler wordt. De combinatie tussen DAB+ (broadcast) en internet (metadata) zorgt voor een optimale geb...
De Google Home Hub is nog slimmer (video) Nieuwste 'slimme speaker' voorgesteld Als we de ’slimme’ boys & girls van de marketing mogen geloven, dan kan je echt niet meer zonder… slimme luidspreker. Alle groten der aarde hebben er eentje, of werken hun eers...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Incompetentie van Sven GatzDimitriRadio User Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Radio User
Gast
Radio User

Iedere technische insider heeft allang gezien dat de babyphone’s geen Vlaamse dekking kunnen bieden. Als men voldoende signaal kwaliteit wil behalen dan spreekt men over zenders van minimum 1 KW op een hoge lokatie en waarvan de frequentie storingsvrij is. De VBRO heeft duidelijk de beste frequenties en vermogens in het geval van de 3+netwerkradio’s. Algemeen is het droevig gesteld met de FM ontvangstkwaliteit in Vlaanderen. Zelfs de Norkring sites zijn niet altijd optimale lokaties die perfecte signalen kunnen waarborgen.
En eens Vlaanderen voorbij is het helemaal gedaan met Ontvangst van Vlaamse zenders terwijl je nog in eigen land bent. Dat is helemaal anders in bijvoorbeeld Zwitserland waar alle landstalen met bijhorende zenders in heel het land te ontvangen zijn.

Dimitri
Gast
Dimitri

In de begin dagen van City Aalst 102.7 kon je die storingsvrij nemen tot in Bornem. De laatste jaren ging dat bereik altijd maar achteruit.

Incompetentie van Sven Gatz
Gast
Incompetentie van Sven Gatz

“Maar de minister ging stug door, tegen het advies van zijn eigen administratie in. Dat staat zwart op wit op papier.” Wel, dat is niet alleen koppig zijn, maar ook geen of te weinig inzicht in de materie en gewoon TOTALE INCOMPETENTIE van een totaal incompetente Sven Gatz! Maar ja, hij moet vooral de VRT en Medialaan tevreden houden want daar geen “inleveringen” of frequentiewissels!! Maar de SBS-groep zaagt ook al jaren naar een FM-frequentie en die willen we toch ook tevreden houden. Niet? Verder heeft zijn beleid vooral geleid tot een een verschraling van het radiolandschap. In sommige streken is het echt huilen met de pet op. Bij mij in de buurt is een zender die zich richtte op de derde leeftijd vermoord door Sven Gatz evenals een lokale radio die het nog aandurfde om meer het alternatieve genre te brengen. Dat waren ook zenders die zeker niet zaten te wachten op nog 1 of 2 extra frequenties in buurgemeenten maar zeker wel hadden kunnen blijven op 1 frequentie. Maar ja, naast het tevreden houden van de VRT en Medialaan wil Sven Gatz ook DAB+ door de strot van de mensen drukken. Moeten we nu “dank u” zeggen? Is dat de toekomst? Als je Klara op FM hoort en Klara op DAB+ tegen 80 kbps (MP4-AAC) hoort (want buiten de VRT kan ik hier niets anders ontvangen op DAB+), hoor je direct een verschil van dynamiek en hoge tonen in het VOORDEEL van FM. DAB+ klinkt vlak en plat. Dus de voorruitgang is in dit geval een achteruitgang! Ik zie de VRT nog niet zo snel meer bitrate toekennen aan een zender die dat eigenlijk echt wel nodig heeft wegens het muziekgenre, maar waarbij dat niet zo snel zal gebeuren omdat het luisterbereik van Klara daarvoor te klein zal zijn. DAB+? Ik zit er zeker niet verder op te wachten. En ook die 4 “nieuwe” netwerken is nog wachten wat het echt gaat worden.

Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad op woensdag
TOPradio is terug op FM
Fleming Fennica radio si eruat
VK: Minder regels voor commerciële radio
Het niet gesproken Radioblad van dinsdag
Petitie behoud erediensten bij VRT
Sluiten