Gestorven op 5 februari, het nieuws raakte bekend op 9 februari, het haalde de landelijke dagbladen op 10 februari. De tweede week van de kortste maand van het jaar 2006 werd voor een deel ingenomen door Sylvain Tack. Vandaar dat we bij RadioVisie al sedert gisteren terugkomen op zijn overlijden. We doen dit aan de hand van diverse berichten uit de pers en met beeld- en geluidsopnamen.
Vandaag voegden we diverse beeldfragmenten uit de diverse tv-journaals toe aan ons YouTube-kanaal. Het gaat daarbij om de nieuwsuitzendingen van VTM, Focus en VRT. Iedere dag plaatsen we ook een krantenbericht van die bewuste 10 februari 2006 online. Voor vandaag reproduceerden we het artikel uit De Standaard. En er is dit unieke radioprogramma waarin niet enkel Sylvain Tack te horen is, maar ook de onlangs overleden Peter Van Dam.
Sylvain Tack is de negatieve perceptie beu
Toen in 1974 Nederland het Europese ‘Verdrag van Straatsburg’ ratificeerde en er niet meer straffeloos gewerkt kon worden voor een zeezender, vluchtte Sylvain Tack met zijn medewerkers naar het Spaanse Playa de Aro waar de programma’s voor Radio Mi Amigo werden opgenomen werden, zonder problemen. Maar enkele nogal dubieuze krachten, vooral te situeren bij de openbare omroepen en de diverse parketten, zetten alle zeilen bij om de gevluchte zender en z’n medewerkers voortdurend negatief af te schilderen in de pers.
Ook in 1976 kreeg Mi Amigo voortdurend die foute publiciteit over zich heen. Radiostation en medewerkers werden vaak neergezet als criminelen die de wet overtraden. Sylvain Tack wilde met die beeldvorming voor eens en altijd afrekenen. Elke zondagmorgen was er op Radio Mi Amigo het spel ‘Kassa’. Luisteraars konden opbellen naar Playa de Aro en raden naar een geluid en daarmee een geldbedrag winnen.
Sylvain en Peter, samen in ‘Kassa’
Het spel was een waanzinnig succes. De uitzending werd zelfs zo populair dat de telefooncentrales in België en Nederland af en toe overbelast raakten en de PTT Playa de Aro contacteerde om te vragen wat er toch aan de hand was.
Om het imago van zijn radiostation te verbeteren besloot Sylvain Tack dat vanaf begin oktober 1976 de helft van het geldbedrag dat in de Mi Amigo-kassa zat, aan goede doelen in België en Nederland te schenken. Ook konden luisteraars vanaf dat moment meespelen per brief, door BFR 20 of 1 gulden 50 aan postzegels bij te sluiten. De brieven werden telkens ‘om kwart voor het hele uur’ getrokken. Het extra geld was eveneens bestemd voor de goede doelen.
Om dit allemaal uit te leggen stopte Peter Van Dam op 26 september 1976 omstreeks 11:30 uur met het Kassa-spel en sprak Sylvain Tack de luisteraars toe.
° Lees ook: De week van Sylvain Tack – 1
° Lees ook: De Standaard van 10 februari 2006