RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

De Warmste Week: recordaantal VZW’s

Heb je een Rode Neus van de kou, dan is er nog altijd de Warmste Week om je achteraf te verwarmen. We hebben het ‘grapje’ al tal van keren gehoord. Twee liefdadigheidsacties getrokken door nationale radiozenders, bijna in dezelfde periode van het jaar. Geen nood, beiden zijn succesvol en het goede doel kan er maar wel bij varen. 

Terwijl radio- en tv-producten van Medialaan zich opmaken voor de grote apotheose van hùn Rode Neuzen-actie, een grootst slotconcert in het Antwerpse Sportpaleis, 30 november aanstaande, schakelen ook de radio- en tv-zenders van de VRT enkele versnellingen bij voor hun Warmste Week. De voorbije periode heeft de Koning Boudewijnstichting de goede doelen goedgekeurd op basis van drie objectieve criteria. Het moet om Vlaamse vzw’s gaan die minstens één jaar bestaan en zich inzetten voor de levenskwaliteit van anderen en hun omgeving. Momenteel nemen er 1986 vzw’s deel. Het grootste aantal ooit. 

De meerderheid van de goede doelen draait om personen met een beperking, steunt ontwikkelingssamenwerking of armoedebestrijding. Voorts zijn er organisaties die zich vooral inzetten voor (fysieke of geestelijke) gezondheid en onderzoek, voor dierenbescherming of milieu, voor migratie en mensenrechten of voor cultuur. Bijna de helft heeft een lokale werking, ruim een derde werkt in heel Vlaanderen en/of Brussel en de rest heeft een internationaal werkgebied. Jaar na jaar neemt bij de geregistreerde goede doelen het aandeel van organisaties die lokaal werken lichtjes toe.

Naamsbekendheid nam toe 

Gerrit Rauws (directeur Koning Boudewijnstichting): “Het geld dat voor hen verzameld wordt, is natuurlijk belangrijk, maar de organisaties die in de voorbije jaren steun ontvingen, vertellen ons dat dankzij De Warmste Week hun naamsbekendheid merkbaar verbeterde en dat hierdoor meer vrijwilligers zich aanmelden. Zowel de vrijwilligers als de professionele medewerkers in al die organisaties ervaren de acties en de aandacht als een erkenning van de samenleving voor hun werk. De Warmste Week maakt zo zichtbaar welke belangrijke taken het verenigingsleven op zich neemt, zoals de zorg voor mensen met een beperking, beheer van stukken natuurgebied, steun aan kankeronderzoek, en nog zóveel meer. Het is goed dat dat eens per jaar gedurende een week onder de aandacht komt.”

Actievoerders kiezen zelf de vzw’s

Bij ‘De Warmste Week’ kiezen Vlamingen zelf welk goed doel ze willen steunen. En die vrijheid is groter dan ooit: actievoerders kunnen dit jaar kiezen uit een lijst van 1986 Vlaamse vzw’s. Deze brede waaier aan goede doelen kan ook rekenen op de massale inzet van deze actievoerders. Vorig jaar waren er niet minder dan 10.576 acties voor 1.642 verschillende goede doelen. Bovendien blijkt uit een intern onderzoek van de VRT dat bijna één op vijf Vlamingen aangeeft dat ze vorig jaar op een of andere manier een goed doel van De Warmste Week hebben gesteund. Ook opvallend: evenveel Vlamingen zeggen dat ze door De Warmste Week nieuwe vzw’s hebben leren kennen.

Floris Nieuwdorp (VRT-projectcoördinator De Warmste Week): We zijn verheugd vast te stellen dat De Warmste Week verder gaat dan fondsenwerving, maar ook de rest van het jaar een blijvend positief effect heeft op de werking van deze organisaties. Zo duurt De Warmste Week eigenlijk een heel jaar lang. Wat dit uniek maakt, is dat iedereen zelf kan kiezen voor welke vzw hij of zij zich wil inzetten. We merken dat mensen dit niet alleen heel massaal doen, maar ook heel bewust. Veel actievoerders zetten zich in vanuit een persoonlijke motivatie of band met de vzw. Op die manier geven Vlamingen deze bijna 2000 verschillende vzw’s de steun en de aandacht die ze verdienen. En zo zorgt iedereen écht voor iedereen.”

De rol van de Koning Boudewijnstichting

De Koning Boudewijnstichting staat garant voor de goedkeuring van de vzw’s die deelnemen aan De Warmste Week. Ze zorgt er ook voor dat elke euro van elke Warmste Week-actie correct bij de juiste vzw terechtkomt.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx