Nog voor de eeuwwisseling strandde het stormachtige verstandshuwelijk tussen Veronica en de Nederlandse poot van het oppermachtige RTL. De onoverbrugbare meningsverschillen in de samen opgerichte Holland Media Groep leidden tot een loodzware scheiding waarbij de vereniging rond de voormalige zeezender snel in de anonimiteit verdween. Waarnemers vreesden voor het definitieve einde van de rebelse onderneming die ooit als een sneltrein door de Hilversumse mediahiërarchie raasde en tot de schrik van de concurrerende omroepen uitgroeide tot de grootste. Het toenemende pessimisme werd echter door een turbulente kentering van tafel geveegd.
Het voornemen van Veronica om in 1999 het commercieel avontuur voortijdig af te blazen, versnelde de zoektocht naar een nieuwe naam. Aanvankelijk werd gekozen voor ME maar dat viel in verkeerde aarde bij het kledingmerk WE dat niet echt gediend was met deze associatie en daarom met gerechtelijke stappen dreigde. Uiteindelijk werd op 2 april 2001 de naam Yorin geïntroduceerd. Het radiostation werd logischerwijze Yorin FM en er werd geprobeerd om met een groep presentatoren waaronder Robert Jensen, Wouter van der Goes en Michael Pilarczyk aan de verwachtingen te voldoen. Tevergeefs.
Werken in stilte
Bij de teruggave van de naam Veronica aan de gelijknamige groep overgebleven medewerkers in september 2001, rijpte het idee om opnieuw een radiostation met een hitformat te beginnen. De voorbereidingen voor de zogenaamde reanimatie van de legende onder de zeezenders begonnen met testuitzendingen op de beschikbare kabelfrequenties met enkel geluiden van een hevig onweer.(audio onder). Een verwijzing naar de dramatische gebeurtenissen in het voorjaar van 1973 toen tijdens een orkaan het zendschip, de Norderney op het Scheveningse strand werd geworpen.
Waar niemand nog in geloofde, gebeurde dan toch op 2 april 2002 om 18:00 uur. Na een lang uitgesponnen muzikale introductie met de elementen van een soundtrack voor een dramatische Hollywoodproductie keerde Radio Veronica met ‘On The Radio’ van Donna Summer uit 1979 terug. Met de slogan ‘Vanaf nu laten we je nooit meer los’ en een strakke vormgeving klonk de aanpak als vanouds: strak, gedurfd en vooruitstrevend.
Alleen bleef het onduidelijk in welke richting men wenste te evolueren. Ambities om FM-frequenties in de wacht te slepen of om het zusterstation Kink FM nieuwe kansen te bieden, waren er allemaal niet. De strijdlust van bij de aanvang verwaterde snel tot moedeloosheid en tot de dreiging om voorgoed de stekker uit het verhaal te trekken, nam toe. Edoch, het lot besliste er opnieuw anders over.
De hulp uit Naarden
In 2003 veroverde Sky Radio tijdens de vergelijkende toets twee van de ter beschikking gestelde kavels, deze voor de ‘vrije muziekkeuze’ en die voor de ‘gouwe ouwe muziek’. Goed nieuws dus voor de non-stop muziekzender, die met een mix van softpop de harten van de talloze liefhebbers al langer had veroverd. Voor de invulling van de ‘minder actuele hits’ overwoog men aanvankelijk om het gebuisde Radio 10 FM binnen te halen maar toen de afrondende gesprekken onverwacht op een sisser uitdraaiden, koos men uiteindelijk om met Veronica in zee te gaan.
De aanwerving van ronkende namen als Ferry Maat, Bart van Leeuwen (foto), Peter Teekamp en Jeroen van Inkel, zij het met een jaar vertraging vanwege zijn contractuele verplichtingen met Radio 538, bevestigden de torenhoge ambities. Op 31 augustus 2003 werd de Gouwe Ouwe Zender plots Radio Veronica waardoor Rob van Someren om 18:00 uur met ‘Alive and Kicking’ het voormalige project op de kabel van een nieuw einde kon redden. (FvM)
Radio 103, de gouwe ouwe zender van Sky Radio op 31 augustus 2003, stukje van de namiddag voor de nieuwe start van Radio Veronica.