fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

De terugkeer van de ‘radiopiraat’

Je kon er donder op zeggen, gif op innemen en jouw laatste eurocent op verwedden… Het was heel even wachten, maar nauwelijks een week nadat de Raad van State het frequentieplan van 2017 nietig verklaarde, doken de voorbije dagen de eerste ‘radiopiraten’ op in Vlaanderen.

Nou ja, ‘piraten’? Het fenomeen moet een naam hebben, maar als er geen ‘frequentieplan’ meer is, kan er ook niemand illegaal uitzenden. Toch? Wacht! Iederéén die momenteel in de lucht is, zelfs zij die wél een licentie kregen, zitten namelijk in hetzelfde schuitje.

Ook de omroepen die in de loop van het jaar een toelating kregen om deze of een andere frequentie te gebruiken, mogen immers niet meer in de lucht zijn. Op dit moment is er enkel een gigantisch juridisch vacuüm. De minister van Media zegt het anders, mediaspecialisten die wij contacteerden zijn unaniem overtuigd van zijn ongelijk.

De terugkeer van de ‘vrije radio’

Noorderwijk maakte half oktober al kennis met Kronehit FM op 87,5 FM. In deze Herentalse regio was/is trouwens nog veel meer te ontdekken. Zoals KICK FM op 90.1 FM. In de omgeving van Putte is Star Radio actief op 100.4 FM. In Linter (Vlaams Brabant) zette 10 FM z’n zender aan op 107.0 FM.

Een voorlopig nog onbekend station is te beluisteren tussen Antwerpen en Gent op 99.6 FM, met nonstop muziek. En in Antwerpen zelf werden Love Radio (95.3 FM), Chill Out (98.4 FM) en Groove (102.4 FM) gemeld. Groove en Love zijn hoofdzakelijk tijdens het weekend in de lucht.

En wat nu?

Is de kans dat deze zenders uit de lucht worden gehaald reëel? Het antwoord is niet eenduidig, veel verder dan ‘koffiedik’ kijken komen we niet. Ook bij de Administratie Media en de VRM zullen ze eerst heel hard moeten gaan nadenken vooraleer ze optreden.

Tot nader order is immers iedereen ‘gelijk voor de wet’. Wordt een ‘piraat’ geliquideerd, dan moeten de ‘officiële’ collega piraten, ook de nationale commerciële omroepen dus, uit de lucht gehaald worden.

Onze informatie duidt er op dat er nog meer projecten op stapel staan. Vooral in de centrumsteden worden zenders en antennes afgestoft en opgesteld. Wie had ooit gedacht dat 2018 de revival van de ‘radiopiraat’ zou worden?


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Duitsland: DAB+ beleeft momentum Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond Duitsland: Stilte over tweede
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radiopiraat die gebruik maakt van 'afstandsbediening', opgepakt Een avondmarkt biedt vele opties, ook voor lokale
Vorige week zaterdag was hij er voor het eerst, morgen leest u het vervolg van
Nederland blijft 'kampen' met etherpiraten. Tijdens de zomervakantie heeft het Agentschap Telecom (vergelijkbaar met het
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

5
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
gertDirk RamboerDimitriErwinclaude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dirk Ramboer
Lid
Dirk Ramboer

Op 99.6 jaren tachtig muziek .

Dimitri
Gast
Dimitri

Mooie frequentie die 99.6

gert
Gast
gert

radio rsj zeker vanuit tisselt want van paeschen kennende die geeft ook nooit op!

claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Het worden weer spannende tijden op de FM-band…..

Erwin
Gast
Erwin

Als het frequentieplan geschorst is, dan geldt dat voor iedereen. Het papieren vodje dat dienst doet is niks meer waard. Men kan wel ingrijpen in de zin van toegewezen frequenties voor Vlaanderen. In de praktijk zet je een zender neer op een frequentie die niet is opgenomen in de voorziene frequenties die voor ons deel van het land zijn toegewezen. Dus wel illegaal. Het verhaal krijgt een heel andere wending wanneer je een frequentie gaat gebruiken die door Gatz zijn “bevroren”. Want deze zijn WEL gecoördineerd. Het argument gebruiken dat je deze frequentie gebruikt zonder toestemming is hier niet van toepassing. Gatz heeft dit zonder enkele reden gedaan, en MAG dat niet op eigen houtje. Iedereen due zo’n frequentie zou gebruiken met de toegewezen vermogens is dus NIET illegaal. Althans toch niet voor wat betreft de gelijkheidsbeginselen.

Meer in Actueel
Bram is de nieuwe MNM-weerman (audio & video)

Een kerstmis zonder Edwin Evers (video)

Het Weekendblad van 3 en 4 november (audio)

‘Radio’ maken voor slechts één luisteraar (audio)

BeoutQ zwaar onder vuur

Het Avondblad van 2 november (video)

Sluiten