RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

De televisie die vanuit de ruimte kwam (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het lijkt anno 2022 heel normaal dat we via onze beeldschermen oneindig veel tv-signalen kunnen ontvangen. Er kan worden teruggekeken, er zijn de zogenaamde previews en we kunnen zelfs programma’s vooraf binnenhalen. Wat een verschil met ruim veertig jaar geleden toen vanuit Frankrijk en West Duitsland bekend werd dat er plannen waren om in 1983 omroepsatellieten te gaan gebruiken.

Begin februari 1980 stelde een woordvoerder van het West Duitse ministerie van Wetenschappelijk Onderzoek, tijdens een conferentie in Berlijn, dat de satellieten in een baan om de aarde zouden worden gebracht door de eerste in Europa ontwikkelde draagraket, de later welbekende Ariane. Eind 1979 was er al een proeflancering geweest, die als geslaagd werd bestempeld.

Er waren nog geen speciale ontvangers geschikt voor het binnenhalen van satellietbeelden. West Duitsland besloot daarom dat er in eerste instantie tien- tot twintigduizend bestaande toestellen zouden worden omgebouwd. Dat zou het mogelijk maken om in 1983 de proefuitzendingen te bekijken. Vanuit de industrie kwamen ook voorzichtige berichten dat men van plan was speciale televisieontvangers te ontwikkelen.

Kortom, het hele gebeuren bevond zich nog in een heel vroeg stadium waarbij zelfs nog geen sprake was om satellietsignalen door te geven op de kabel. Wel waarschuwde men vanuit de industrie dat voor ontvangst hele grote en dure antennes nodig zouden zijn. De woordvoerder van het voornoemde ministerie meldde op het congres ook dat de satellieten in een geo-statische baan rond de aarde zouden worden gebracht. Daarmee werd bedoeld dat de omloopsnelheid gelijk zou gaan zijn als die van de aarde, zodat ze als het ware op een vast punt bleven hangen.

Bij Arianespace, het West Europese consortium dat met de lancering van de Ariane voor het eerst officieel naar buiten kwam, zag men een omzet van driehonderd miljoen dollar in het eerste jaar. Aldus directeur Frederic d’Allles. Het was door kundig marktonderzoek duidelijk geworden dat men bij Ariane Space, in de jaren 80 van de vorige eeuw, minimaal kon rekenen op veertig tot vijftig lanceringen.

Zelf zag ik voor het eerst satellietbeelden in South Benfleet in het Graafschap Essex. In de tuin van Ronald C Pearson en zijn huisgenoten stond een grote schotel opgesteld. Het was precies op de dag – in november 1989 – dat de Berlijnse muur definitief ‘viel’. Via CNN werd daar uitgebreid over bericht.

Hans Knot


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx