RadioVisie

  • .
    .

De stunt van het jaar 1999

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In een periode waar de media je traditiegetrouw allerhande jaaroverzichten de strot in rammen, beperken wij ons tot hét Belgische radiofeit van 1999! We moesten er niet eens zo lang naar zoeken: het invoeren en uitstellen van het nieuwe Belgische frequentieplan, met een etheroorlog als gangmaker.

Op 5 november brak in België de FM-etheroorlog uit. We hoeven nauwelijks nog te herhalen dat het ging om de inbeslagname van elf Waalse en Brusselse Franstalige stations, die door een te sterk zendvermogen hun Vlaamse collega’s ernstig stoorden. Op 21 september diende media-minister Eric Van Rompuy klacht in bij de Raad Van State, waar hij gelijk kreeg. Op 16 oktober vroeg dezelfde Vlaamse minister het BIPT op te treden, wat uiteindelijk leidde tot de schorsing van ‘De Elf’ op 5 november. De vaudeville kon beginnen…

Beschuldigingen vlogen over en weer en vooral Waals minister-presidente Laurette Onkelinx ontpopte zich als een hevige beschermelinge van haar onderdanen en wilde eerst geen duimbreed toegeven. Ze opperde zelfs het plan om de geschorste radio’s bij decreet een nieuwe erkenning te geven. Waarna Eric Van Rompuy dreigde om het Vlaams/Waalse frequentie-conflict door een burgerlijke rechtbank in ‘kort geding’ te laten oplossen. 

Federaal minister van Telecommunicatie Elio Di Rupo bleef (noodgedwongen) op de vlakte, omdat hij voortdurend in het buitenland was. Uiteindelijk werd het incident op z’n Belgisch opgelost. Aan de huidige situatie zal twee jaar lang niet worden getornd. Het nieuwe frequentieplan dat per 1 januari moest ingaan, werd gewoon afgevoerd!

Toch werd er op diverse niveau’s aardig gebakkeleid. Hoewel radio-omroep een materie is die aan de Vlaamse en Franse gemeenschap toegewezen is, vond in het federale parlement op 12 november een geanimeerd debat plaats over de ‘Belgische etheroorlog’.  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx