fbpx

RadioVisie

  • .
    .

De strijd om de jongeren en de reclame

De Standaard boog zich gisteren over de start van het nieuwe radioseizoen en focust daarbij op de strijd om de jongerendoelgroep en de … reclame. Uit de recentste CIM-meting blijkt immers dat de jeugd steeds moeilijker gevonden wordt. Ze luisteren nog wel, maar gemiddeld minder lang dan oudere luisteraars.

Volgens het CIM luisteren elke dag meer dan vier miljoen Vlamingen langer dan vier uur naar de radio. Vlaanderen is daarmee een koploper in Europa. Ook ligt het bereik van radio een stuk hoger dan dat van televisie. Radio is voor de mediabedrijven een belangrijke activiteit, omdat de adverteerders er zo tuk op zijn. 

De inkomsten uit commercials blijven hoog, terwijl die uit televisie en printmedia sterk dalen. Radioreclame is ongeveer half zo duur als tv-reclame, terwijl een grotere doelgroep wordt bereikt, die misschien niet altijd even geconcentreerd luistert, maar die ook niet wegzapt bij de reclame.

Iets minder in trek, toch nog steeds absolute top

“De Belgische radiomedia zijn op de adverteerdersmarkt absolute wereldleiders” zegt Chris Van Roey, van de Unie van Belgische Adverteerders (UBA) in De Standaard. “Per inwoner spenderen merken hier dertig euro aan radio, terwijl het gemiddelde voor West-Europa elf euro bedraagt. Toch merken we nu ook bij radio een daling”, aldus Van Roey. 

“Vorig jaar viel het reclamebudget voor radio in Vlaanderen met anderhalf procent terug. Dat heeft veel te maken met het strengere toezicht op de plafonnering van de reclame-inkomsten bij de VRT, die jarenlang werd overschreden. De VRT haalde daardoor vorig jaar zo’n tien miljoen euro minder inkomsten uit radioreclame.” 

“De koek is daarop niet gewoon herverdeeld onder de commerciële radiospelers: naar schatting veertien miljoen euro werd naar andere kanalen doorgesluisd, zoals de grote online spelers Google en Facebook. Adverteerders zijn geïnteresseerd in bereik, minder in frequentie, en minder radiozenders betekent gewoon minder bereik.”

Misschien moet de nieuwe digitale radiozender Willy in dat licht worden gezien, bedenkt de krant. De zoektocht naar diversifiëring in bereik, om de reclame-inkomsten veilig te stellen?

“Al onze radio-initiatieven vertrekken vanuit de luisteraar”, zegt An Caers, directeur Radio bij DPG Media. “Willy zal een publiek bedienen dat nu zijn gading niet vindt in ons aanbod: niet de StuBru-luisteraar, zoals her en der wordt beweerd, maar de 35-plusser die van de betere rockmuziek houdt, die minder mainstream gericht is dan de muziek op Joe.” (PvB – Bron: De Standaard)


TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het belangrijkste duel om de publieke perceptie speelt zich dit keer af tussen Studio Brussel
Juli is rapporten-maand. CIM doet daar gretig aan mee en publiceert vandaag de meest recente
Zit de nieuwe rockradio nog niet in het juiste akkoord?  Qmusic en Joe Sedert donderdagavond
Rockzender van DPG Media start dit najaar onder het motto ‘Music Matters’ De geruchten circuleerden
Vlaamse reporter met de meest sonore stem doet het (prima) vanuit de VS Voel u
Op vrijdag 20 december wordt tussen 18:00 en 22:00 uur op NPO Radio 2 de
Aan de 'achterkant' van het medium radio is het hard werken om... radio te kunnen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Blad 247: Wij zoeken getuigen en u komt in aanmerking!

From Studio Sherlock to Radio Holmes – 6

Het Blad 246: Fotoreeks om vakantie af te sluiten

Willy, of willy niet?

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 9

Blad 245: Contact, Willy, YDL en ‘100 Jaar’ (video)

Sluiten