RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

De stemmen achter de radioreclames (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zelfs al kijk je heel weinig naar Vlaamse soaps of reeksen van eigen makelij op televisie, dan nog is de kans groot dat je heel wat acteurs en actrices kent, redelijk goed zelfs. Tenminste… je ziet ze dan wel niet, maar je hoort ze des te vaker op de… radio. Het nationale acteursgild wordt immers nogal eens aangesproken om reclame-boodschappen in te lezen voor het medium. Want spotjes zijn natuurlijk altijd mini-toneelstukjes.

Grosso modo vallen ze onder te verdelen in drie categorieën. Er zijn de acteurs en actrices die gecast worden net omdat ze een hele specifieke stem hebben en bijgevolg bijdragen aan het product door hun herkenbaarheid. Ze lenen dan wel niet hun ‘kop’, maar wel hun aparte stem. Wat net zo goed is. Luc Wyns, Hubert Damen, Peter Van den Eede en Herbert Flack zijn voorbeelden. Om er maar vier te noemen. Nadeel, eenmaal vereenzelvigd met een merk, zijn ze nog moeilijk te gebruiken voor andere opdrachten. Niet dat het nooit meer gebeurt.

Sommigen acteurs en actrices hebben een ‘enigszins’ herkenbaar stemgeluid. Voor de kenners, de ‘getrainde’ oren, sommige luisteraars. Ze kinken vertrouwd, maar het duurt even vooraleer je er een gezicht bij kan bedenken. Ben Segers, Ann Miller, Tiny Bertels, Vic Dewachter, bijvoorbeeld. Aan het andere eind van het spectrum zijn er de multi inzetbare stemmen.

Neutraal, duidelijk, zonder al te veel franje, zodat de klemtoon heel duidelijk op de boodschap ligt. Misschien let je er niet op, maar Mathias Sercu, Gene Bervoets, Lucas Van den Eynde, Veerle Dobbelaere, Els Dottermans, Ianka Fleerackers knallen vaker uit de radio dan je op het eerste zicht zou vermoeden.

Ook Ini Massez, Viv voor de fans van Familie, is erg regelmatig op de radio. Zo is ze de vaste stem van de merken Ici Paris, Neckermann en Scarlet. Ook de L-O-T-T-O- komt van haar. De slogan ‘Je beleeft het hier’, die de kijkers van VTM al duizenden keren te horen kregen, is eveneens door deze actrice ingesproken. Ze doet ongemerkt veel stemmenwerk.

Massez spreekt ook veel documentaires in. Haar voordeel: haar stem is niet specifiek. “Ik kan heel veel registers aan”, zegt ze zelf. “Ook mijn eigen man herkent me dikwijls niet in de spotjes. Dat is een voordeel, want zo gaat alle aandacht naar het product zonder dat het imago van Ini Massez eraan hangt.”


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Steve RT
Steve RT
5 februari 2018 - 06:14 06:14

Er gaat niets boven een spot van David Claes.

Patrick De Batselier
Patrick De Batselier
4 februari 2018 - 19:44 19:44

De meest voorkomend stem in de reklamespots is toch die van Ivan Pecknik. 9 spots op de 10 is door hem ingesproken bij de spots op tv en radio. Goeie stem maar op de duur is het te veel van het goeie.

Eric De Meyere
Eric De Meyere
4 februari 2018 - 13:31 13:31

Het enige wat ik er kan op zeggen is,
sommige (de meeste) zij, niet om aan te horen.
Wij zetten de radio gewoon stiller of zelfs uit als die reklames beginnen.
Echt ergerlijk.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
4 februari 2018 - 09:28 09:28

Geef mij maar de stem van mijn ex-radio collega,Marc Huylebroeck,die hoor je
dagdagelijks in vele reclamespots op radio en tv !

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx