RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

De start van ‘popstation’ Hilversum III (video)

De kleinere herinneringen, daar gaat het mij om. Dit keer uit 1965, het jaar waarin onder meer Hilversum III van start ging. Omroepen informeerden het publiek toen nog vaak over hun programma’s via de dagbladpers. Op donderdag 16 september werd het toekomstige nieuwe radiostation aangekondigd. Het gebeurde via een breed verspreid persbericht door de Nozema, destijds verantwoordelijk voor het zenderbeheer.

‘Elke radiobezitter kan proberen of hij binnenkort het derde programma vanuit Hilversum kan ontvangen. De steunzenders in Hengelo, Hoogezand en Hulsbergen relayeren thans het programma van Hilversum II, omdat de tweede zender in Lopik wegens vervanging tot 25 september kwalitatief te wensen overlaat. Onder normale omstandigheden werkten deze steunzenders in de ochtend tot tien uur en na vijf uur in de middag.’

Directeur Willem Vogt van de Nozema stelde dat voor de toekomstige uitzendingen van Hilversum III waarschijnlijk de 188 meter zou worden gebruikt, dit in de afwachting van de mogelijke bouw van een derde zendmast op het terrein in Lopik. Ongeveer 35% van de ontvangers was geschikt voor FM-ontvangst. 

Zonder de VPRO

Er was voorafgaande aan de start van Hilversum III nogal wat ophef. Zo werd op 19 september 1965 bekend dat omroepvereniging VPRO voorlopig niet van plan was mee om te doen. Een dag eerder was er in Hilversum een persbijeenkomst geweest waar het woord werd gevoerd door voorzitter J. de Koning en dominee I. J. van Houte. Er werd meegedeeld waarom men had besloten zeker niet voor 1 januari 1966 bereid te zijn tot deelname.

Beide heren erkenden weliswaar het legitieme aspect van een licht muziekstation: “We hadden daaraan beslist ook wel willen meewerken maar dan in gezamenlijkheid met de NRU (Nederlandse Radio Unie) en niet zo als door de andere deelnemende omroepen gesteld met de toevoeging ‘in samenwerking met die en die omroep.” Ook had men geen bezwaar tegen het bijkleuren van de NRU programma’s, evenmin als het niveau van de muziekprogramma’s. Het ging bij de VPRO puur om de twee toegevoegde woorden ‘verzorgd door’.

Het bestuur besloot derhalve niet deel te nemen aan de programmering zoals die officieel van start zou gaan op 15 oktober 1965. Uit protest werden tevens alle lichte muziekprogramma’s van de VPRO op Hilversum I en II geschrapt. Men wilde daarmee onder meer duidelijk maken dat voor het beluisteren van lichte muziek men echt niet specifiek op één radiostation diende af te stemmen.

Vanaf 15 oktober 1965 werden de VPRO-uren dan maar ingevuld door de AVRO, NCRV, KRO en de VARA. Elke week was één van deze vier omroepen verantwoordelijk voor de drie weggevallen uren. De volgorde werd bepaald tijdens een vergadering van de programmadirecteuren. Duidelijk was er op gelet dat de betreffende omroepverenigingen niet tegelijk op Hilversum I en Hilversum II te horen zouden zijn. 

KRO huurt psycholoog in

Bijna alle omroepverenigingen deden mee aan het nieuwe Hilversum III. De KRO kwam op de openingsdag, 11 oktober 1965, met een persbericht naar buiten waarin werd gemeld dat men een drietal jongeren de kans had gegeven om met een minimum aan middelen zich te storten op de samenstelling van de programma’s op dit, ten onrechte genoemde, popstation. Anderhalve dag zendtijd was hen toegewezen. Goed voor een experimenteel karakter.

Heynen

Men had zelfs een psycholoog geraadpleegd die aan de hand van rapporten een schema voor het drietal had samengesteld. Jan Terlingen, Jos Timmer en Gerhard Hulshof, die al bekend waren van het programma ‘Ouverture’, dienden als het ware ‘arm’ te beginnen. Toch was men van mening de concurrentie met andere omroepen te kunnen aangaan dankzij een aantal freelancers, deejays en enkele uren non stop muziek. Ook had men bedacht dat op het hele uur ruimte diende te komen voor actualiteit, telkens met andere onderwerpen.

Af en toe werd een dorp, dat in het nieuws was geweest, door een reportageploeg bezocht waarbij inwoners de mogelijkheid kregen een verzoekplaat aan te vragen. Het drietal dacht dat op die manier ook muziek te kunnen laten horen die op andere momenten geen kans kreeg. Opmerkelijk, vergeleken met de hedendaagse radio, mocht geen enkele plaat meer dan twee keer tijdens een programmadag van de KRO voorbij komen. 

In het persbericht werd verder gemeld dat onder meer Henk Terlingen en Annette Kentie waren aangetrokken voor de presentatie. Voor die tijd vrij nieuw was dat men ook ruimte maakte voor verkeersinformatie, nieuws uit de ochtendbladen en voorbeschouwingen van programma’s op radio en televisie. 

° Meer over deze start van de hand van Hans Knot in: ‘De moeilijk eerste weken van Hilversum III’.
° Foto bovenaan: studio Hilversum III in opbouw.


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx