fbpx

RadioVisie

  • .
    Broadcast Partners
    .

De start van een ‘niet toegelaten netwerk’

Politiek, je kan er niet zonder en je kan er niet mee leven. Dat vat het zo’n beetje samen hoe de meeste mensen over ‘dit bedrijf’ denken. Vaak hebben politici de beste bedoelingen, dat moge als een paal boven water staan. Maar even vaak worden ze, net zoals u en wij, geconfronteerd met de realiteit en die is niet altijd zoals in de betere Disney-films.

Daarmee verzeilen we alweer bij het nieuwe frequentieplan van Minister van Media Sven Gatz. Bij Newsmonkey liet hij op 15 november jl het volgende optekenen over het feit dat het dossier Topradio-netwerk jarenlang onaangetast bleef: “Het werd altijd door mijn voorgangers gedoogd,  maar eigenlijk wou men dat toen ook niet.

Dat geloven we best. Al stellen we ons de vraag waarom één van die voorgangers, met name Eric Van Rompuy (foto), wél heel enthousiast de start van het nieuwe Topradio-netwerk dan zelf aankondigde in de studio.

Onder de vleugels van VTM

Een stukje geschiedenis; Op 7 juli 1998 kwam er alweer een nieuw decreet voor de lokale radio’s. Ze gingen voortaan door het leven als particuliere radio’s. Zendvergunningen werden vanaf dan ook niet meer verleend door de Raad voor Lokale Radio’s maar door het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM). De reeds bestaande erkenningen werden onmiddellijk verlengd tot 31 december 2001. Met dit decreet werden er ook twee types particuliere radio’s toegestaan. De lokale radio of gemeentelijke radio en de agglomeratieradio. Deze laatste zonden uit in de stedelijke agglomeratie Antwerpen, Gent en Brussel.

Het decreet zorgde voor een versoepeling. Maar voor VTM was dit decreet een streep door de rekening omdat er nog steeds niet was voorzien in een landelijke private radio, waar ze al zolang op aasden. Het commerciële tv-station stapte daarom naar de Raad van State, maar tegelijk zochten ze een alternatief. Hun oog viel op Topradio omdat zij al over twintig zenders beschikten. Het station vond daarop letterlijk onderdak in het tv-gebouw aan de Medialaan in Vilvoorde. De Top-programma’s werden tegelijk uitgezonden op Kanaal 2, het kleine en jongere zusje van VTM. Met de komst van het radiostation ging VTM op zoek naar een nieuwe bedrijfsnaam, zodat er geen verwarring zou bestaan tussen hen als tv-zender en VTM als bedrijf. Het werd Vlaamse Media Maatschappij (VMM).

In onderstaand filmpje ziet u een triomfantelijke Eric Van Rompuy, de toenmalige minister van Media, de start van het nieuwe netwerk aankondigen, in het najaar van 1997. In het voorjaar van 1998 zou een tweede netwerk volgen voor de VMM, de familiezender Mango. Dat dus eigenlijk ook niet was toegelaten. Of hoe zat dat nu alweer?

° Lees ook: Ook andere ministers wilden Topradio weg


Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Vlaams Minister van Media Sven Gatz stelde vorige week nog in de Commissie Media dat
Gaat morgen de geschiedenis in als ‘het begin van het definitieve einde van de lokale
Het 'fotomomentje' van vandaag Een zijsprongetje naar de tv-wereld. Maar toch niet helemaal, dat ontdek
Radio Mi Amigo maakte zich in de laatste week van november 1977 op om op
Hoe maniakaal radiogek kan een mens zijn? Behoorlijk gek, maar we bedoelen het hier voor
Zondag 3 december is er in Museum RockArt, Hoek van Holland, een speciale vinylmiddag in
MNM maakt voortaan als eerste VRT-radio gebruik van een «open office radiostudio». Radioworld.com, het prestigieuze
Neteland heeft nog een stoeltje vrij Omroep Neteland, te beluisteren in de regio Zuiderkempen, is

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad

Wijzigingen, goedkeuringen en de verhuis van kavel 096

‘Invasie’ van AM-zenders bij de buren

‘Het Radionieuws’ komt met… nieuws

‘Andere ministers wilden Topradio ook weg’

Erkenning VZW Kiliaan ingetrokken

Sluiten