RadioVisie

  • .
    .

‘De schuld lag bij de BRT’… (A.J.Beirens)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het vertrek van A.J.Beirens (foto bovenaan rechts) willen we nog eens luisteren naar wat hij zelf vertelt over zijn interesse in radio en hoe het allemaal begonnen is. Hij kwam op 15 mei 1983 tekst en uitleg geven bij Radio Kompas. Die zondagnamiddag blikte hij samen met Hugo Meulenbroek (foto bovenaan – links), later bekend geworden als Jan Veldkamp op de zeezender Monique, terug op de radiogeschiedenis.

Gepassioneerd door de Korte Golf

“De schuld lag bij de BRT”, begint A.J.zijn verhaal. Zijn interesse in het medium radio is ontstaan toen de openbare omroep een film uitzond over de eerste zeezender, Radio Mercur in 1958 in Denemarken. Daarna verscheen Radio Veronica in 1960, Radio Antwerpen vanaf het zendschip Uilenspiegel was er in 1962 voor de Belgische kust. Het verhaal van de eerste Belgische zeezender eindigde echter drie maand later op het strand van Cadzand. 

Echt interessant was het voor A.J. toen de Britse zeezenders vanaf 1964 opdoken. Als de twee zendschepen van Radio Caroline in maart 1968 werden binnengesleept in Amsterdam, zocht A.J. de korte golf op. Al heel snel was hij zelf te horen in de uitzendingen van Radio Zuid Afrika. In 1970 hield hij Erwin Meister en Edwin Bollier, de eigenaars van Radio Northsea International, op de hoogte van de gebeurtenissen rond hun zendschip. Voor de Zwitsers was de korte golf belangrijk omdat ze dan ook konden luisteren. 

Het duurde niet lang vooraleer A.J. Beirens ook te horen was met een eigen  DX-programma via de korte golf zenders aan boord van de Mebo II. Zijn radiotalent kwam hier echt naar boven, samen met zijn talent voor talen. Als het maar enigszins mogelijk was, zat hij live aan boord van het zendschip. In 1972 doken naast RNI ook Radio Caroline, Seagull en Radio Atlantis op, vanaf zee. Omdat A.J. aan de kust woonde, bleven regelmatig Engelse live dj’s bij hem overnachten, vooraleer ze hun ferry namen naar het Verenigd Koninkrijk. 

“Mijn leven is eigenlijk beëindigd op 31 augustus 1974”

Hij bedacht en produceerde meertalige jingles voor Radio Seagull, dat vanaf 1974 weer zoals vanouds als Radio Caroline was te beluisteren. Een Belg mocht niet ontbreken bij een Belgische zeezender en al heel snel was de stem van de polyglot te horen in vijf talen tijdens de internationale service van Radio Atlantis. Hij kreeg er een nieuwe naam: Michael O. Vanaf dan was de man uit Zeebrugge zowel bij RNI als bij Atlantis te beluisteren…

“Mijn leven is eigenlijk beëindigd in 1974 op 31 augustus toen het stil werd bij RNI, Atlantis en Veronica”, wist hij te vertellen aan wie het wilde horen. Michael O. was van plan om een doorstart maken op Radio Atlantis vanaf Gunfleet Tower, in december 1974. Maar dat plan ging door. De verlaten vuurtoren, waar zend- en studio-installaties waren onder gebracht, werd immers ontmanteld door de Britten, nog voor er kon worden uitgezonden. 

Dan maar naar Italië!

Met honderden vrije radio’s in België was er echt geen beleid gevoerd, maar in Italië was het compleet uit de hand gelopen. A.J. verwees naar zijn Radio Nova als toeristische zender, met programma’s in vier talen. In de lucht vanaf Pasen 1979. Nova was opgezet met een aantal medewerkers van de korte golfzender ABC Europe. Maar de FM-band zat zo vol op het Italiaanse schiereiland, dat het station enkel, 250 kilometer verder in Frankrijk, te horen was. Anno 1983 was het een Engelstalige zender geworden.

A.J. Beirens schreef ook ‘Het lokale radioboek’, nadat niemand op het idee kwam zijn ervaringen te delen met radiomakers in spe. In het boek komt ook Radio Kompas aan bod. De auteur vindt het niet kunnen dat het radiostation zich zowel Radio Kompas als Kompas Radio noemt. “Je moet kiezen!” Het merkwaardige was dat hij het jaar daarop kwam aanzetten met een jingle waarbij beide benamingen in één opname werden verwerkt.

Deel 2 en 3 van het programma ‘Kompas Totaal’ vind je hieronder terug. Eerst hoor je interviews met de diverse bezoekers aan de opendeurdag en na twintig minuten het interview met A.J. Beirens. (AdG).

° Zaterdag 27 juni volgt een nieuw deel


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx