fbpx

RadioVisie

  • .
    .

De Ronde van Frankrijk bij Radio 1, MNM & StuBru

Op zaterdag 6 juli gaat Ronde van Frankrijk -editie 106 van start. Het wordt voor België een bijzondere editie, want het is precies vijftig jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste Ronde won. Speciaal daarom krijgt de Tour 2019 een ‘Grand Départ’ in Brussel. De ploegentijdrit op zondag wordt een heuse sighseeingtour door de hoofdstad, onder meer langs de VRT-toren, die speciaal daarvoor een Tour-banner krijgt.

Daarna gaat het richting Frankrijk voor een tour van in totaal 3480 kilometer. Met maar liefst zeven bergritten, dertig cols, vijf aankomsten bergop en een loodzwaar Alpen-drieluik in de slotdagen wordt het ongetwijfeld een boeiende en spannende Tour. Op zondag 28 juli weten we die de opvolger wordt van Geraint Thomas.

De VRT brengt op televisie, online en uiteraard de radio uitgebreid verslag uit. Het zwaartepunt ligt bij Eén, Radio 1 tijdens ‘Sporza Tour’ met Gert Geens en Bart Schols. Deze laatste keert daarvoor speciaal terug naar de radio, drie weken lang. Bij de eerste etappes in Brussel doen beide heren dat live aan de finish. Want Sporza Tour besteedt extra aandacht aan de ‘Grand Départ’ in Brussel en de vijftigste verjaardag van de eerste eindzege van Eddy Merckx.  

Gert Geens & Bart Schols

Ook na de passage door België trekt Sporza Tour volop de kaart van de koers en zomerse muziek. Voor het commentaar bij de finish krijgt Christophe Vandegoor hulp van Sven Nys en Frank Hoste. Carl Berteele volgt de koers op de motor en doet interviews. Tussendoor blikt Ward Bogaert terug op honderd jaar gele trui. Want ook dat wordt herdacht in deze Tour. Fotograaf Michiel Hendryckx dompelt de luisteraars op zijn eigen manier onder in het Frankrijk dat hij zo goed kent.

Tour of Beauty op MNM

Bij MNM ontvangen Ann Reymen en Stan Vanderwaeren (Sportstan) in Tour of Beauty elke dag een opmerkelijke vrouwelijke gast die een link heeft met de koers: partners, zussen, wielrensters, ex-wielrensters… Dat doen ze de hele Tour lang (zaterdag 6 tot en met zondag 28 juli), maar ook op donderdag 4 en vrijdag 5 juli, bij wijze van voorbeschouwing op het startweekend in Brussel. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan ze met hun gast op het parcours om de sfeer op te snuiven.

Bij de gasten zijn onder meer Sarah De Bie (de echtgenote van Wout Van Aert), de nichtjes Stefanie en Romina Planckaert (respectievelijk dochter van Eddy en Walter), Dorien Favyts (vriendin van Oliver Naesen), Evelyn Tuytens (de vrouw van Thomas De Gendt) en Ramona Terpstra (de vrouw van Niki).

Stan Vanderwaeren & Ann Reymen

Zij vertellen over hun leven in of naast de koers: hoe zwaar is de sport? Welke opofferingen maken ze? Hoe krijgen ze hun leven geregeld? Hoe gaan ze samen om met de stress? Hoe vaak is hun koersende wederhelft thuis? Bestaan er hechte vriendschappen in de wielerwereld? En wat doen de vrouwen zelf terwijl hun man uit fietsen is? Op weekdagen om 12:00 uur en in het weekend om 14:00 uur.

Studio Brussel: Ons Mieke in de Tour

StuBru-luisteraar Mieke De Backere brengt elke ochtend én bij opvallende gebeurtenissen in de Tour de France verslag uit bij Studio Brussel. Mieke won vorig jaar een wedstrijd op Studio Brussel waarmee ze naar de ontknoping in de Giro d’Italia mocht. Mieke is een echt wielerliefhebber en blijkt ook nog eens een spraakwaterval te zijn. Ze kent veel renners persoonlijk. Mieke zal dan ook elke dag  de etappe in de Tour nauwlettend volgen op haar manier.

“Ik vind dit allemaal ongelooflijk spannend”, zegt ze. “Nooit gedacht dat ik na die wedstrijd vorig jaar op StuBru, nu ineens ook nog eens de Tour de France zou mogen volgen voor mijn favoriete radiozender. Ik kijk er heel hard naar uit. Maar eerst wel nog even opladen op Rock Werchter natuurlijk. De perfecte voorbereiding.” 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2007: Luisteraars niet gek op verkeersinfo in dj-stijl

Het Nieuwsblad en Humo zijn dezer dagen niet bepaald mals voor de verkeersinfo die via Lees verder

2003: Nieuwe VRT-radio enkel op DAB

DAB, daar hadden we het deze week al een paar keer over. En zonder dat Lees verder

2010: Ann van Elsen weg bij MNM (video)

Radio- en tv-presentatrice Ann Van Elsen gaat vanaf dit najaar voluit aan de slag bij Lees verder

Radio 1-programma “#weetikveel” naar Eén

"#weetikveel", momenteel doordeweeks te horen tussen 12:00 en 13:00 uur op Radio 1, krijgt ook Lees verder

Radio 2 zoekt digi-publiek voor ‘Zomerhit 2020’

Het stemmen voor ‘Radio 2 Zomerhit 2020’ is gestart, dat maakte David Van Ooteghem maandag Lees verder

2003: VRT stopt vervanging FM-radiozenders

Omdat ook zenders ofwel met verouderde systemen werken, dan wel verslijten, worden ze niet alleen Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2008: Bourgeois tevreden over optreden BIPT

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois is tevreden dat het Belgische Instituut voor Postdiensten en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
detage
detage
3 juli 2019 - 12:05 12:05

VRT-toren kleurt geel voor Eddy Merckx en voor de start van de Ronde van Frankrijk.

https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2019/06/28/vrt-toren-kleurt-geel/

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
3 juli 2019 - 21:27 21:27
Antwoord aan  detage

Volgens mij toch wat overdreven, daar heeft men dus geld voor! Ik ben geen sportliefhebber maar er was ook nog Lucien van Impe in 1976!

Meer in vrt
Blad 185: DVB-T2, Radio Report en Klara (video)

Retro-interview: Johan Henneman (audio)

Twintig dagen Marathonradio = 460 uren live radio

Blad 183: Nostalgie, Porsche, Veronica, VRT (video)

Blad 182: MIG, VRT, MA45, TROS FM (video)

Radioreclame: VRT houdt zich aan plafond

Sluiten