Fans van hitlijsten leven in geweldige tijden. Wie dat soort uitzendingen – lang(er) geleden – wilde bijhouden moest daarvoor diep in de buidel tasten. Want opnames bewaren kon enkel op banden of cassettes. En dat was niet enkel duur, maar ook nog eens omslachtig. Met de komst van het internet veranderde dit allemaal. Bewaren is makkelijker en dan ooit, terwijl het uitwisselen van bestanden ook nog een een fluitje van een cent is geworden.
Bovendien zijn er mensen die eerder uitgezonden Top’s nieuw leven inblazen. Oud Mi Amigo-dj Ferry is zo iemand. Iedere maand opnieuw recycleert hij een eerder uitgezonden en razend populaire lijst, waarbij hij zo exact mogelijk alle ingrediënten van het programma van welleer behoudt. Naast de muziek zijn dat eveneens de spots, de jingles en de commercials. Zaterdag 29 mei komt er weer eentje aan; de ‘Nederlandse Top 40’ van 31 mei 1980. Te beluisteren via FouteMuziekRadio (12:00-15:00 uur) en nadien een hele week gratis te downloaden.
Een spectaculaire hitlijst op Hilversum III
Nadat Radio Delmare en Radio Mi Amigo in de nazomer van 1979 tot het verleden behoorden, was op 20 maart 1980 het laatste actieve zendschip – de MV Mi Amigo van Radio Caroline – gezonken. Het had er alle schijn van dat het tijdperk van de zeezenders voorbij was. De nieuwe jeugd zocht popmuziek niet langer op de middengolf, maar op de kwalitatief betere FM-band, bij één van de ‘landpiraten’ of bij Hilversum III.
Al met het van kracht worden van de anti-zeezenderwet was de TROS in het najaar van 1974 aan een enorme populariteitsslag begonnen met behulp van de voormalige zeezenderdeejays Ferry Maat, Tom Mulder en Ad Roland. Bij deze Nederlandse omroepvereniging werd de voormalige Veronica hitlijst, inmiddels hernoemd in de ‘Nederlandse Top 40’, gedurende ruim anderhalf jaar wekelijks op de donderdagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur uitgezonden op Hilversum III.
De voortzetting van de voormalige zeezender Radio Veronica werd op allerlei manieren dwars gezeten door de gevestigde politiek. Meerdere malen greep de Nederlandse Raad van State echter in en werd de Veronica Omroep organisatie (VOO) alsnog in het gelijk gesteld in hun protest tegen de afwijzingen. Vanaf 1 januari 1976 was aspirant Veronica met één uurtje zendtijd per verschillende Hilversumse zenders, toch nog toegelaten tot het omroepbestel.
Op 28 mei 1976 keerde de ‘Nederlandse Top 40’ van de TROS terug bij Veronica. Op de vrijdagavond tussen 18:00 en 19:00 uur werden de nieuwe binnenkomers en de Top 10 gepresenteerd door Lex Harding. Op last van de Raad van State werd de VOO najaar 1978 alsnog een C-omroep. In de toegewezen drie uur zendtijd op Hilversum 3, vanaf vrijdagmiddag 6 april 1979, presenteerde Bart van Leeuwen een deel Tipparade en Lex Harding de hele Top 40.
Met een flitsende vormgeving op radio en televisie was Veronica aan zijn opmars begonnen waarmee het uiteindelijk de TROS naar de troon zou steken. Eerste doel was de B-omroepstatus en in de programma’s klonken vaak meerdere keren per uur de lidmaatschap-promo’s voor de VOO en het bijbehorende Veronica-blad. Zo ook in de lijst van 31 mei 1980, jaargang 16 nummer 22, die toen op onnavolgbare wijze gepresenteerd werd door Lex Harding. Hij was al sinds 1970 de vaste Veronica-man van de Top 40.
Opvallend in zijn Hilversumse programma’s waren de enorme hoeveelheid jingles, (flipperkast)geluidjes, tunes en wervende spotjes met andere VOO-medewerkers. Het was een waar spektakel dat – net als de TROS op donderdag – heel veel luisteraars trok. In dit zeezenderloze tijdperk ditmaal geen ‘zeezenderhitparade’ maar een retroversie van die ‘Veronica’ Top 40-aflevering van 31 mei 1980.
