RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

De ‘rake’ analyse van Laura Lynn (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met de regelmaat van de seizoenen, nogal onvoorspelbaar dus, duiken verhalen op over té weinig aandacht voor ‘Vlaamse’ muziek op de radio in… Vlaanderen. Er zijn de voorbije decennia talloze pogingen gedaan en organisaties opgericht om daar wat aan te doen, er zijn quota bedacht voor de publieke omroep, er zijn de ‘boekskes’ waarin misnoegde artiesten om de haverklap hun hart mogen uitstorten… Met weinig resultaat blijkbaar. 

Eén van die artiesten die in dat verdomhoekje zit, is Laura Lynn, favoriete zangeres van Vlaams Minister President Geert Bourgeois, nota bene. In 2005 scoorde ze een monsterhit met het liedje ‘Je hebt me duizend maal belogen’, maar toch werd ze dat jaar niet uitgenodigd op het Radio 2-feestje ‘Zomerhit’. In eerste instantie dan toch.

Want nadat LL de pers had laten weten dat ze zich geboycot voelde door de familiezender, mocht ze alsnog naar Middelkerke fietsen. Al haastte de VRT zich toen om te verklaren dat de Ardooise helemaal geen persona non grata was en dat ze haar wilden verrassen door haar pas een week op voorhand uit te nodigen. Radio 2 vond het zelfs bijzonder jammer ‘dat ze haar zomerse vakantiegrap te vroeg had moeten prijsgegeven’. Geen mens die het geloofde…

Omdat airplay heel belangrijk is

Dertien jaar later zingt Laura Lynn nog steeds, maar veel is er volgens haar niet veranderd. De Vlaamse radiozenders halen nog steeds de neus op voor het populairdere werk van eigen bodem. Maar de zangeres heeft inmiddels één en ander bijgeleerd. ‘Als de berg niet naar Mozes komt, gaat Mozes naar de berg’, moet ze gedacht hebben.

De naam Mozes in het gezegde verving ze door Laura en prompt liet ze dat ‘vermaledijde’ schlagergenre varen om de wereld te verblijden met een country-plaat, die de toepasselijke titel ‘Country’ kreeg en werd uitgebracht bij Universal. 

De reden steekt ze niet onder stoelen of banken want het gaat haar niet zozeer om de liefde voor het genre. In Het Nieuwsblad verduidelijkt ze zich: “Schlagers halen de radio niet, maar die airplay is wel belangrijk. Ik zit met een platen­label dat in mij ­investeert en return verwacht. Dus hopelijk lukt het zo.”

Laura heeft uiteraard niet echt een hekel aan country. Maar de switch kwam er toch uit praktische overwegingen. “De vraag naar een countryalbum is acht jaar geleden al gesteld. Ik dacht destijds: Nee, dit is niet het moment om een andere richting uit te gaan. Het schlagergenre was toen groot, met talloze megafestivals. Maar ook de verkoop van platen liep nog. Dat is nu minder.”

Kop op tv bepaalt populariteit

“We werden ook toen amper gedraaid op de radio, maar er was nog íéts van aandacht op televisie. De zender Anne bestond nog, bijvoorbeeld. We hadden meer kanalen om ons te laten zien en horen. Nu rest er natuurlijk MENT TV, maar het is moeilijk geworden om singles of een album te slijten. Dus hebben we de radio nodig. Maar veel zenders schuwen schlagermuziek, dus dan moet je andere keuzes maken. Durven te maken. Wij als artiesten zeggen al eens: Foert, we hebben ons werk en onze optredens. Maar ik zit ook met een platenfirma en een manager die investeren en return verwachten.”

“We móéten eerlijk zijn in die analyse. Maar vind ik dat wereldvreemde keuzes van de radiozenders? Ja. De mensen die beslissen wat wordt gedraaid, zouden beter eens naar een optreden komen. Daar zien ze wat leeft, wat werkt. Het genre wordt stiefmoederlijk behandeld. Alsof het niet thuishoort op de radio. Onzin. Veel heeft te maken met het feit dat we te weinig met ons gezicht op televisie komen. Het mooiste voorbeeld is Niels Destadsbader. Hij is een jongen met veel talent, maar hij is ook zó vaak op tv. Mensen zien hem voortdurend, en ik denk dat je zo je populariteit kunt kneden.”

Gedaan met ‘1000 maal’?

“Mijn fans vragen bang: Gaan we nu ‘Je Hebt Me Duizendmaal Belogen’ niet meer horen? Natuurlijk wel. Ik doe tijdens mijn optredens nog altijd pure schlager, dit album is er om airplay te scoren. En daarvoor moest ik afwijken van wat ik doorgaans doe. Dan is country dankbaar: je kunt dat genre ook poppy maken, je kunt er ambiance in steken. Zo blijft – hopelijk – iedereen tevreden.”

° Foto: Universal Music – Interview: Het Nieuwsblad


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1547: Anja Daems, Lex Gaarthuis, Airplay top 20, Radio 538 (audio)

• De onzekerheid van Anja Daems • Radio 10: Lex Gaarthuis naar het weekend • Lees verder

MagiK wint MNM Start To DJ 2022

De 21-jarige Klaas Lambrecht uit Tielt treedt in de voetsporen van Tola OG en andere illustere voorgangers.

Blad 1543: Nostalgie, MNM, Radio 2 (audio & video)

• Telenet’s Gigasnelle muziekquiz op Nostalgie • MNM in verwachting van nieuwe jingles • Radio Lees verder

Blad 1534: Tomorrowland, Gert & Babette, Qmusic

• Tomorrowland: drie weken met drie streams • Babette en Gert: wat u niet hoort Lees verder

Blad 1530: VRT, RNI, Edinburgh

• Podcast: inzicht in de 'silo's' van de VRT • RNI: jingle-collectie en fotoboek • Lees verder

Radio 2: Jana vervangt Daan in Limburg

Jana is geen nieuwkomer, maar werkt alweer enkele jaren op regionale redactie van buurprovincie Vlaams-Brabant.

Blad 1527: RadioRand, VBROWEST, Zomerhit, NOS Tourcafé

• Van de Vlaamse Rand naar de Vlaamse kust • Achter de campagne "Geen zomer Lees verder

Radio2: nieuwe reeks ‘Radio2 Mysteries’ en ‘Achter de artiest’

De vijf provinciale redacties van Radio2 spelen opnieuw voor detective in hun regio. Ook de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan.D.M.
Jan.D.M.
25 augustus 2018 - 08:25 08:25

Het “wonder” is geschied: vandaag zaterdag toch eens een DUITS nummertje van Heintje in “De Tractocht van Coco jr.” !

Reddy
Reddy
24 augustus 2018 - 17:37 17:37

op welke radiostations zou ze volgens haar dan te horen moeten zijn buiten radio 2? nostalgie? joe fm? vbro? de commerciëlen testen alles voor ze het draaien, dus als ze haar niet draaien dan zullen hun luisteraars niet op haar schlager of countryplaat zitten te wachten, zeker?

Jan.D.M.
Jan.D.M.
24 augustus 2018 - 14:43 14:43

Laura, als je niet in hun “clubje” past kan je ernaar fluiten: onlangs vroeg een spelkandidate op een doordeweekse namiddag via Radio 2 nog een DUITS nummertje aan (“om het even welk” zei ze erbij). Wat dacht je dat het antwoord was: eender welk nummertje zou goed geweest zijn… maar een DUITS plaatje kan er nu echt niet meer bij !

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx