fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

De Radio Maigret à Studio Clouseau – 16 (video)

Het hing al een hele tijd in de lucht, dan weer werd het ontkend, om nadien toch weer de kop te steken. Europe 1 zou z’n uitzendingen op de langegolf gaan staken. Eindelijk is de kogel nu definitief door de kerk en is beslist om de stekker er uit te trekken. Vanaf 1 januari 2020 is het Franse commerciële radiostation niet langer meer op de vertrouwde 183 kHz te ontvangen. Met de afschakeling worden jaarlijks miljoenen euro’s bespaard.

Volgens eigenaar Lagardère is het luistergedrag zo snel veranderd en overgestapt naar digitaal, dat het geen enkele zin meer heeft om tonnen budget te spenderen aan een achterhaalde technologie. Momenteel is Europe 1 in grote delen van Frankrijk op FM te beluisteren en in de eerste helft van 2020 worden ook DAB+-zenders aangezet. Uiteraard zijn de programma’s wereldwijd te volgen via het internet.

Daarnaast geeft Lagardère aan dat ook het milieu meespeelt in deze beslissing. De langegolfzender van Europe 1 is met een zendvermogen van 2000 kW namelijk een hele flinke stroomverslinder. Ter voorbereiding op de definitieve afschakeling werd de langegolfzender begin november al eens drie dagen lang uitgezet. Niet gezegd, maar ook meer dan waar; het marktaandeel van het station staat al enige jaren flink onder druk. Beknibbelen op de uitgaven is bijgevolg een must.

Saillant detail: de langegolfzender van Europe 1 bevindt in het Duitse Saarland omdat halverwege de jaren ’50, toen de uitzendingen begonnen, dit gebied onder Frans bestuur viel. Een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog. Europe 1 is niet de eerste Franse zender die stopt op de langegolf. In 2015 ging het publieke France Inter hen al voor.

RTL (234 kHz) en RMC Info (216 kHz) blijven vooralsnog uitzenden op de langegolf, al heeft RTL ook te kennen gegeven een afschakeling te overwegen. (radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Radio Maigret à Studio Clouseau (15)

Tegenvaller voor RMC Sport Enorme verrassing bij de toewijzing van de uitzendrechten voor de periode Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (14)

France Inter triomfeert in Parijs In tegenstelling tot het landelijke patroon gaven de Parijse luistercijfers Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (13)

France Inter en RTL heersen, Europe 1 op drift De Franse radiowereld kampte in de Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau – 12 (video)

Triest eindejaar voor Europe 1? Dat Europe 1 sinds enkele jaren in een zware crisis Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (11)

An Englishman in New York - pardon - in Lille Het Franse Contact FM van Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau – 10 (video)

Iconische voetbalverslaggever Eugène Saccomano is niet meer Afgelopen maandag maakten de Franse krant ‘Var Matin’ Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (9)

De nieuwe Franse luistercijfers Terwijl de hoofdrolspelers in het Franse radiolandschap reeds de laatste hand Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau – 8 (video)

France Info in en rond 'Le Tour' Aanstaande zaterdag 6 juli, wordt in Brussel de Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in frankrijk, middengolf
2011: Radio KBC is (eindelijk) on air

Het radiodagboek van 24 december – 357 (audio)

Het radiodagboek van 21 december – 354 (video)

Het radiodagboek van 19 december – 352 (video)

Het radiodagboek van 18 december – 351 (audio)

1998: Definitieve exit voor VT4 radio (audio)

Sluiten