fbpx

RadioVisie

  • .
    .

De Radio Maigret à Studio Clouseau (9)

De nieuwe Franse luistercijfers

Terwijl de hoofdrolspelers in het Franse radiolandschap reeds de laatste hand aan de najaarsprogrammering hebben gelegd, publiceerde Médiametrie de resultaten van het meest recente luisteronderzoek. Naast het opmerkelijke verlies voor de landelijke muzieknetwerken en de stations met een gevarieerd aanbod, boekten de lokale initiatieven een lichte winst.  

France Inter, dat tijdens de vorige meting RTL onttroonde, behield ondanks een verlies van 50.0000 luisteraars de gele trui. Niet minder dan 6,3 miljoen luisteraars betekende, in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, een stijging met 500.000 ‘fans’. Niet slecht voor hét goudhaantje van de Franse staatsomroep, dat er vroeger een nogal oubollig imago op nahield. 

RTL mocht weliswaar  pronken met het hoogste marktaandeel, namelijk 12,4%, toch leidden de resultaten niet tot een echte hoerastemming. Met een terugval van 150.000 personen op jaarbasis en 60.000 eenheden minder dan vorige keer, beseft de Luxemburgse grootmacht dat een koerswijziging meer dan ooit noodzakelijk is.

Met een marktaandeel van 6,4% en 5,3 miljoen fans dirigeerde NRJ het achtervolgend peloton. Niet slecht voor de zwarte panter, die nog niet zo lang geleden met matige resultaten geconfronteerd werd. Om de positieve trend te handhaven, startte men inmiddels een zoektocht naar een geschikte opvolger voor de opgestapte Aymeric Bonnory, die vooral tijdens de nacht de nodige uren maakte. 

Ondanks verwoede pogingen om het tij te keren, incasseerde het op drift geslagen Europe 1 opnieuw rake klappen. Een verlies van 769.000 luisteraars en amper 3,9% marktaandeel onderstreepten de totaal belabberde staat van een voormalig monument. Twintig jaar geleden flirtte men nog met luistercijfers boven de vijf miljoen. 

Het is er dus al een hele tijd alle hens aan dek, maar of de zoveelste ommezwaai van de dagelijkse planning enige beterschap zal opleveren, blijft een open vraag. Gezien de nakende verkoop van de zusterstations RFM en Virgin Radio, beloven de komende maanden spannend te worden voor de groep rond eigenaar Arnaud Lagardère. 

Tot slot: France Info en RMC, waar Morgan Serrano sinds kort aan het roer staat, presteerden licht beneden de verwachtingen. (FvM)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
France Info in en rond 'Le Tour' Aanstaande zaterdag 6 juli, wordt in Brussel de
RFM en Virgin te koop Dat de Franse radiowereld een rustige zomer zou tegemoet gaan,
Nikos Alliagas weg bij Europe 1 Het in zware crisis verkerende Europe 1 moet voor
Hoog bezoek bij Kiis FM Tijdens de befaamde jaarlijkse Lions-beurs in het mondaine Cannes komen
RMC zwaar onder vuur wegens seksistische uitspraken Dat de media tegenwoordig een vette kluif hebben
Bruno definitief van Fun naar RTL? Met de zomer in aantocht schakelen de Franse radiostations
Nieuwe directeur voor RTL Wat eerder via de Franse kwaliteitskrant Le Figaro al uitlekte, kreeg
Grand Prix Radio vanop de Holland Boats Racen in de nauwe straten van Monaco langs

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Blad 209: Radio 538, Radio 2, geen radio (audio & video)

Radio-erkenningen Wallonië: het volledige verdict

Blad 208: Zwitserland, Brussel en Blankenberge (video)

Wallonië: DH Radio naar de Raad van State

Wallonië: MiNT trekt (weer) de stekker uit

Meer duidelijkheid over Waalse frequentieverdeling

Sluiten