fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

De Radio Maigret à Studio Clouseau (17)

France Inter scoort beter dan RTL

Hopend dat de vele programmawijzigingen, ingevoerd na de zomervakantie, hun vruchten zouden afwerpen, werden in de Franse radiowereld de resultaten van het nieuwe luisteronderzoek, uitgevoerd door ‘Médiamétrie’, met spanning afgewacht. Maar zelfs een aanslepende staking bij Radio France kon France Inter niet tegenhouden om de kloof met eerste achtervolger RTL, uit te diepen. Dat NRJ als beste muzieknetwerk uit de bus kwam, was op zich geen groot nieuws, maar de cijfers zijn wel contrasterend.

Afgaande op het aantal luisteraars maakte France Inter op jaarbasis een spectaculaire sprong voorwaarts. Namelijk van 475.000 liefhebbers om uiteindelijk dagelijks op 6,94 miljoen uit te komen. Een onvoorstelbaar record wetende dat sinds november 2019 de regelmatige werkonderbrekingen bij de Franse staatsradio meer dan eens het normale verloopt van de uitzendingen dwarsboomde. Bij eerste achtervolger RTL stopte de teller op 6,56 miljoen fans.

Een kleine stap voorwaarts maar deze positieve trend werd helaas door een dalend marktaandeel met 0,8% overschaduwd, waardoor ze eindigden op 12,6%. NRJ teerde met 5,1 miljoen melomanen lang op het succes van de jaarlijkse uitreiking van de Music Awards in Cannes. Het equivalent van de overbekende MTV-onderscheidingen, lokte aan de boorden van de Middellandse zee niet alleen talloze toeschouwers, maar zorgde voor een stabiel marktaandeel van 6,2%.
 
De pret was ver te zoeken

Terwijl Nostalgie, RFM, Chérie FM, RTL 2 en France Culture goed stand hielden en de populariteit zelfs toenam, incasseerden Virgin Radio en vooral Fun Radio enkele mokerslagen. Terwijl bij het pop-rock station van de groep Lagardère, in afwachting van een nieuwe eigenaar, maar liefst 243.000 aanhangers vertrokken, verloor het dance georiënteerde netwerk van RTL 300.000 fans.

Een zeer teleurstellende gang van zaken, die wellicht te maken heeft met het gebrek aan grootschalige dance events. Mogelijk zullen de komende edities van Tomorrowland, in de wintersportplaats Alpe D’Huez en de Ibiza Experience in april, voor een boost zorgen.

Skyrock bleef met 3,3% ter plaatse trappelen maar speelde 91.000 rap- en r’n’b-freaks kwijt. Het aanhoudend protest van de gele hesjes en de zware stakingsgolf tegen de pensioenhervormingen, die onder meer het spoorwegverkeer in zowat het hele land verlamde, waren dé blikvangers bij de verschillende nieuwszenders. Naarmate de toon van de manifestanten verhardde en de eindejaarsfeesten voor heel wat ongemakken bij het transport zorgden, daalde de interesse zienderogen.

Zelfs het grote sportaanbod, met de Champions League voetbal bij RMC, liet velen onverschillig. Resultaat: 304.000 volgelingen minder terwijl bij France Info, dat jarenlang als hét ideale antwoord op CNN werd bestempeld, 314.000 luisteraars afhaakten. Europe 1, tot besluit, zag voor het eerst sinds lange tijd licht in de duisternis en noteerde een kleine stijging met 5.000 geïnteresseerden. Luidt dit hoopgevend resultaat misschien het begin van betere tijden in? (FvM)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Radio Maigret à Studio Clouseau – 16 (video)

Het hing al een hele tijd in de lucht, dan weer werd het ontkend, om Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (15)

Tegenvaller voor RMC Sport Enorme verrassing bij de toewijzing van de uitzendrechten voor de periode Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (14)

France Inter triomfeert in Parijs In tegenstelling tot het landelijke patroon gaven de Parijse luistercijfers Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (13)

France Inter en RTL heersen, Europe 1 op drift De Franse radiowereld kampte in de Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau – 12 (video)

Triest eindejaar voor Europe 1? Dat Europe 1 sinds enkele jaren in een zware crisis Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (11)

An Englishman in New York - pardon - in Lille Het Franse Contact FM van Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau – 10 (video)

Iconische voetbalverslaggever Eugène Saccomano is niet meer Afgelopen maandag maakten de Franse krant ‘Var Matin’ Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (9)

De nieuwe Franse luistercijfers Terwijl de hoofdrolspelers in het Franse radiolandschap reeds de laatste hand Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in frankrijk, luistercijfers
Het radiodagboek van 15 januari – 015 (video)

Het radiodagboek van 14 januari – 014 (audio)

Het radiodagboek van 13 januari – 013 (audio)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-02

Het radiodagboek van 9 januari – 009 (audio)

Het radiodagboek van 8 januari – 008 (audio)

Sluiten