fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De Pré Historie: geen verleden, wel de toekomst (audio)

Radiomakers die zo vergroeid zijn met het medium dat hun naam een beetje synoniem is geworden. Het is niet voor iedereen weggelegd. Guy De Pré komt er wel voor in aanmerking. Hij overbrugt ook moeiteloos generaties. En dat voor iemand die altijd voor de publieke omroep heeft gewerkt. Zonder spectaculaire transfers, geen carrière in de boekskes, maar gewoon door heel lang, goed bezig te zijn.

‘Heel lang’, houdt in dat op een bepaald moment het pensioen wenkt. Het duidelijkst is dit te merken bij de openbare omroep waar een complete generatie presentatoren (langzaam) afscheid aan het nemen is; Jan Hautekiet, Luc Verschueren, Luc Janssen. Om maar dit drietal te noemen. Liever een kwartet? Dan zetten we daar ook nog de naam van… Guy De Pré bij. 

Geboren op 7 juni 1954 werd hij in de nationale statistieken zopas genoteerd als ‘met pensioen’. Maar… radiomakers hebben een vak waarin ook creativiteit een bijzondere rol speelt. Maar creativiteit stopt niet als de kalender dat zegt. Het gaat oneindig door. En dat weet nu ook de bedenker van ‘De Pré historie’, het langst lopende programma bij Radio 2. De laatste werkdag wenkte in juni, het programma is tijdens de zomer vervangen door ‘Yesterdayland’, met Peter Verhulst. 

Maar wat na de zomervakantie? ‘’De Pré historie werd liefst vijfendertig jaar onafgebroken uitzonden op hetzelfde tijdstip, op de zondagochtend (10:00-12:00 uur). “Toch een beetje raar”, zegt De Pré in Het Nieuwsblad. “Dat programma is zo intens verweven met de zondagvoormiddag dat luisteraars me lieten weten dat ze zonder hun draai niet meer vinden. Een vrouw zei me dat ze zelfs haar strijk op zondagochtend niet kan doen.”

“Al die jaren onafgebroken, iedere zondag, zomer én winter: niemand anders deed dat. Dat is uitzonderlijk in de mediawereld”, zegt De Pré. En na twee weken nadenken wist hij het zeker; ermee ophouden lukt nog niet en daarom tekende hij een nieuw contract bij Radio 2. “Op maandag 1 juli ben ik opnieuw aan de slag gegaan. Weliswaar met een ander statuut, maar toch. Waarom? Na al die jaren kan ik me geen leven zonder radio meer voorstellen. Een weekendje met pensioen: ik kan het iedereen aanraden.” (lacht)

“Ik neem even tijd voor mezelf en mijn twee kleinkinderen. Maar in september beginnen we opnieuw, met een special rond de vijftigste verjaardag van Woodstock. En ik hoop er zeker nog enkele jaren bij te doen op de radio.” Kortom, het is een beetje zoals bij de Flintstones; “De Pré historie, da’s niet het verleden, maar de nieuwe toekomst’. (TB)

° In de herfst van 2004 liepen we Guy De Pré tegen het lijf. De babbel verscheen online bij RadioVisie op 2 oktober van datzelfde jaar. Uiteraard moet u alle vragen en antwoorden beluisteren in het licht van vijftien jaar geleden.


Belgian Radio Day
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De clash der titanen onder de portals en de muziekuitgevers gaat verder Ketnet en Radio
Stelletje Gentenaars troefde vijf Australiërs en een Brit af. Met vlag en wimpel! Als u
Publieke omroep gaat (weliswaar onbedoeld)... elanden behoeden voor ongelukken Geen idee wie het allemaal netjes
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radio 2, met hernieuwde moed bezig dankzij de opvallende inhaalbeweging op Radio Donna, heeft een
Radiomedewerker Michel De Sutter (foto), bezieler en regisseur van de hoorspelen op Radio 1 en
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De ene Expres is de ander niet en ook deze CEO is uniek en moet

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Podimo wil de Netflix worden voor podcasts

Blad 200: analoog cadeau, DAB+ en reclame

VivaCité test met Viva TdF op Waalse DAB+

Elisa FM: ‘A rockers work is never done’

Blad 199: Zesmaal Brugge, tweemaal Radio 2 en maar één keer Sony (video)

Analyse: waarom er geen haast is om in te stappen in Radioplayer Vlaanderen

Sluiten