fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De Pré Historie: geen verleden, wel de toekomst (audio)

Radiomakers die zo vergroeid zijn met het medium dat hun naam een beetje synoniem is geworden. Het is niet voor iedereen weggelegd. Guy De Pré komt er wel voor in aanmerking. Hij overbrugt ook moeiteloos generaties. En dat voor iemand die altijd voor de publieke omroep heeft gewerkt. Zonder spectaculaire transfers, geen carrière in de boekskes, maar gewoon door heel lang, goed bezig te zijn.

‘Heel lang’, houdt in dat op een bepaald moment het pensioen wenkt. Het duidelijkst is dit te merken bij de openbare omroep waar een complete generatie presentatoren (langzaam) afscheid aan het nemen is; Jan Hautekiet, Luc Verschueren, Luc Janssen. Om maar dit drietal te noemen. Liever een kwartet? Dan zetten we daar ook nog de naam van… Guy De Pré bij. 

Geboren op 7 juni 1954 werd hij in de nationale statistieken zopas genoteerd als ‘met pensioen’. Maar… radiomakers hebben een vak waarin ook creativiteit een bijzondere rol speelt. Maar creativiteit stopt niet als de kalender dat zegt. Het gaat oneindig door. En dat weet nu ook de bedenker van ‘De Pré historie’, het langst lopende programma bij Radio 2. De laatste werkdag wenkte in juni, het programma is tijdens de zomer vervangen door ‘Yesterdayland’, met Peter Verhulst. 

Maar wat na de zomervakantie? ‘’De Pré historie werd liefst vijfendertig jaar onafgebroken uitzonden op hetzelfde tijdstip, op de zondagochtend (10:00-12:00 uur). “Toch een beetje raar”, zegt De Pré in Het Nieuwsblad. “Dat programma is zo intens verweven met de zondagvoormiddag dat luisteraars me lieten weten dat ze zonder hun draai niet meer vinden. Een vrouw zei me dat ze zelfs haar strijk op zondagochtend niet kan doen.”

“Al die jaren onafgebroken, iedere zondag, zomer én winter: niemand anders deed dat. Dat is uitzonderlijk in de mediawereld”, zegt De Pré. En na twee weken nadenken wist hij het zeker; ermee ophouden lukt nog niet en daarom tekende hij een nieuw contract bij Radio 2. “Op maandag 1 juli ben ik opnieuw aan de slag gegaan. Weliswaar met een ander statuut, maar toch. Waarom? Na al die jaren kan ik me geen leven zonder radio meer voorstellen. Een weekendje met pensioen: ik kan het iedereen aanraden.” (lacht)

“Ik neem even tijd voor mezelf en mijn twee kleinkinderen. Maar in september beginnen we opnieuw, met een special rond de vijftigste verjaardag van Woodstock. En ik hoop er zeker nog enkele jaren bij te doen op de radio.” Kortom, het is een beetje zoals bij de Flintstones; “De Pré historie, da’s niet het verleden, maar de nieuwe toekomst’. (TB)

° In de herfst van 2004 liepen we Guy De Pré tegen het lijf. De babbel verscheen online bij RadioVisie op 2 oktober van datzelfde jaar. Uiteraard moet u alle vragen en antwoorden beluisteren in het licht van vijftien jaar geleden.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio 1-programma “#weetikveel” naar Eén

"#weetikveel", momenteel doordeweeks te horen tussen 12:00 en 13:00 uur op Radio 1, krijgt ook Lees verder

Radio 2 zoekt digi-publiek voor ‘Zomerhit 2020’

Het stemmen voor ‘Radio 2 Zomerhit 2020’ is gestart, dat maakte David Van Ooteghem maandag Lees verder

2003: VRT stopt vervanging FM-radiozenders

Omdat ook zenders ofwel met verouderde systemen werken, dan wel verslijten, worden ze niet alleen Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2008: Bourgeois tevreden over optreden BIPT

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois is tevreden dat het Belgische Instituut voor Postdiensten en Lees verder

Het radiodagboek van 31 juli – 213 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Ook ‘opknapbeurt’ voor Studio Brussel? (audio)

Deze week raakte bekend dat DPG Media Erwin Deckers als consultant heeft aangetrokken om het Lees verder

Er komt weer (sport)leven in Radio 1

De sportliefhebbers bleven de afgelopen maanden noodgedwongen op hun honger zitten, maar de volgende weken Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, vrt
Het is vandaag 9 juli… 1985 (audio)

Het is vandaag 8 juli… 1977 (audio)

Blad 199: Zesmaal Brugge, tweemaal Radio 2 en maar één keer Sony (video)

Het is vandaag 7 juli… 1985 (audio)

Retro interview: Stefan Ackermans

Het is vandaag 6 juli… 1975 (audio)

Sluiten