RadioVisie

  • .
    .

De positie van Mediahuis tussen RTL en Talpa in Nederland

In juni 2021 maakten de Nederlandse mediagiganten RTL en Talpa bekend te gaan fuseren. De ondernemingsraden gaven hun fiat, maar nog steeds is die fusie niet afgerond. Adverteerders protesteerden, evenals DPG Media. De Autoriteit Consument & Markt (ACM), kondigde begin vorig jaar aan dat er meer onderzoek nodig was.

Voor een goed begrip, dit zijn de verhoudingen: RTL is eigenaar van vijf tv-stations (RTL 4 · RTL 5 · RTL 7 · RTL 8 · RTL Z), Talpa heeft naast z’n tv-zenders actueel vier radiozenders in z’n portefeuille (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica). Het van origine Belgische DPG Media speelt een grote rol in print met titels als AD en NU.nl, tot Donald Duck, Libelle en Flow. Van Het Parool en de Volkskrant, tot de Independer. Het is de kleinere speler op radio en tv-vlak met enkel Qmusic en Joe in z’n bezit.

In september 2022 maakte ACM bekend dat het onderzoek bijna was afgerond. Om de fusie te finaliseren wordt momenteel nog onderhandeld over enkele stappen die RTL en Talpa moeten zetten om hun gezamenlijke impact op de reclamemarkt te verkleinen. Eén daarvan is het afstoten van de reclameverkoop van de televisiezenders van Talpa (SBS6, Veronica, Net5). Het bedrijf van John de Mol wil die onderbrengen bij Mediahuis. Dit eveneens van origine Belgische bedrijf is in Nederland vooral actief in de wereld van de print (o.a. De Telegraaf, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Leidsch Dagblad), maar bezit ook de radiostations Sublime en Nostalgie.

De aparte rol van Mediahuis

De overeenkomst moet leiden tot ‘duidelijkheid voor de markt’ en zou de bestaande zorgen van ACM en adverteerders moeten wegnemen. Door de verkoop onder te brengen bij Mediahuis blijven er in elk geval drie grote onafhankelijke reclamebedrijven voor televisie bestaan. Twee particuliere spelers (RTL en Mediahuis) en één publieke speler (Ster).

Mediahuis van zijn kant benadrukt dat de overeenkomst gesloten wordt met het oog op de lange termijn en dat ze crossmediale aanbiedingen mogelijk maakt, geïntegreerd met de kranten en websites van de Nederlandse dochteronderneming van de Belgische groep. Rien van Beemen, CEO van Mediahuis Nederland, benadrukte ook dat zijn commerciële teams de vrije hand krijgen, wat betekent dat zij zelf kunnen beslissen over tarieven, aanbiedingen… zonder te moeten rapporteren aan RTL-Talpa.

De overeenkomst televisie is de omgekeerde weg die wordt bewandeld bij de radiostations. Talpa is namelijk voor het grootste deel eigenaar van One Media Sales, dat naast de reclameverkoop van de eigen zenders, ook de reclameverkoop doet voor die van Mediahuis in Nederland (DP – Fotocredits: Mediahuis)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx