RadioVisie

  • .
    .

De Playa Papers – 21 (RadioVisie 1)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Waarna het verhaal zo goed als helemaal is verteld. Nooit werd nadien door enige betrokkene op dit voorval teruggekomen. Behalve Sylvain Tack waarvan we nooit meer iets persoonlijks vernamen, hebben alle spelers in deze soap elkaar achteraf nog vaak ontmoet. Het radiowereldje is immers klein, de reünies talrijk.

Helaas bleken nogal wat mensen aan selectief geheugenverlies te lijden. “Er is toen zoveel gebeurd, dat herinner ik mij niet meer”, Zo reageerde Patrick Valain in november 1978 toen ik een gesprek met hem had dat gepubliceerd werd in RadioVisie 13 van 20 november 1978.

‘Ben je nog kwaad?’

Soms bewijzen kleine details het tegendeel. Toen Patrick Valain hoge toppen scheerde met het Vlaamse vrije radiokanon Maeva, was één van de middelen om het project financieel in de lucht te houden… het organiseren van drive in shows. Dat was lange tijd ook zijn originele biotoop geweest bij de zeezender, tot hij later werd opgewaardeerd tot projectleider.

Het succes van de Mi Amigo drive shows midden jaren 70, herhaalde zich in 1981 en 1982 met de Maeva drive in shows. Vaak waren er zoveel aanvragen voor optredens dat men overal ten lande moest zoeken naar installaties die aan de juiste technische vereisten voldeden. Zo belandde Valain op een doordeweekse dag ook bij… Walter en de Free Radio Road Show.

Toen de oud-Mi Amigo-man plots doorhad wie hij aan de lijn had, vroeg hij heel snel “Of hij nog kwaad was?” Dat was Walter niet meer en het heikele onderwerp werd verder vermeden. Veel boekingen volgden niet en Walter werd achteraf uiterst keurig en op tijd betaald, iets wat veel collega’s niet konden zeggen.

Scheidingslijn werd veel te dun

In de nadagen van 13 februari 1977 werden de VVVR-adressen in Geluwe en Breda overspoeld met honderden telefoons en brieven. Ook het Mi Amigo-adres in Playa de Aro kreeg zijn deel. Los van de overwegend bemoedigende inhoud ervan, werd mij één zaak overduidelijk; Ondanks alle ijver om de VVVR-programma’s te scheiden van het redactionele werk voor Baffle, gooiden veel mensen toch alles op een hoopje. Toen begreep ik dat ons tijdschrift voor een groot deel ‘verbrand’ was.

Voor de buitenstaander was de scheidingslijn tussen de VVVR en de zeezender veel te dun geworden. Eenmaal tot dat pijnlijke besef gekomen, restte de Vereniging voor Vrije Radio maar één ding stoppen, een rustpauze inlassen en helemaal opnieuw beginnen onder een nieuwe naam. De Free Radio Road Show toerde intussen verder door het land in de beruchte blauwe Mercedes-camionnette, maar de vaste gewoonte om uitgebreid reclame te maken voor Radio Mi Amigo, tijdens een optreden, werd gestaakt.

Op 28 maart 1977 verscheen Baffle 25, de laatste uitgave van de Vereniging Voor Vrije Radio. Zo goed en zo kwaad als het kon, legden we uit waarom we ermee ophielden. Heel ver konden we daarin evenwel niet gaan, anders hadden we mensen in gevaar gebracht. Pas nu, ruim veertig jaar na de feiten kan dit wel.

VVVR verpopt tot RadioVisie

De bezinningsperiode, na Baffle en de VVVR, leidde uiteindelijk tot de oprichting van de Stichting RadioVisie. Het eerste wapenfeit van deze ‘nieuwe’ organisatie was alweer een maandblad over radio uitgeven. Het eerste nummer verscheen op 27 juni 1977. De herbronning had deugd gedaan. Alle medewerkers waren gebleven en we letten zeer goed op dat we het begrip radio nu veel breder interpreteerden.

RadioVisie werd vrij snel een gewaardeerd fanblad voor de luisteraar en een heel klein beetje een vakblad voor de radiomaker. Het eerste nummer werd voorafgegaan door een persbericht dat in heel veel Nederlandse kranten en magazines een plekje vond. In Vlaanderen was het een stuk minder.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan

Na het grote Mi Amigo-avontuur bleven de meeste medewerkers van de legendarische radiodocumentaires een tijdlang weg van de radio. Uiteindelijk kroop bij allen het bloed waar het niet gaan kon. Rob Ronder kwam bij de publieke omroeporganisatie AVRO terecht en was medeoprichter van Radio Continu (Meer) tezamen met Jac Zom en Ruud Kegel, Frans Schuurbiers hielp mee aan de uitbouw van Radio Gemini (Kortrijk) en de BRTS (Breda).

Jaak Vandenbroek startte enkele lokale radiostations in Zuid-Nederland, Filip Truwant hielp het mooie weer maken bij GO (Gent), Walter Galle was onmisbaar bij Radio Tequila (Deinze). Pierre Deseyn ontpopte zich als een van de architecten van Radio Freeland (Opwijk).

En ikzelf liet me verleiden tot een avontuur bij Radio Gemini. Tussen 1980 en 1983 haalde ik er mensen binnen als… Rob Ronder, Frans Schuurbiers, Jaak Vandenbroek, Tom de Graaf (allen ex VVVR), en Johan Visser, Frank Vandermast, Peter Vandam, plus… Marc Jacobs. Allen ex-Mi Amigo!


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De Playa Papers – epiloog (audio)

Een epiloog aan de ‘Playa Papers’. Ik had het niet ingecalculeerd, maar omdat meer ‘volgers’ Lees verder

De Playa Papers (22)

Zijn de ‘tijden’ veranderd, of is de ’wereld’ veranderd? Of is het ene het gevolg Lees verder

De Playa Papers – 20 (audio)

Marc Jacobs werd aan boord van de MV Mi Amigo afgelost door nieuwkomer Hans Brouwers. Lees verder

De Playa Papers – 19 (véél audio)

Stiekem hadden we gehoopt dat 'iemand' van de Mi Amigo-organisatie alsnog met ons contact zou Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 62 (audio)

Omdat er een aanleiding voor is, want RadioVisie 4.0 gaat op 31 oktober alweer zijn Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 61

Zeepsopjes om plaatjes mee af te wassen Voor het jaar 2020 helemaal om zeep was, Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 60

Waar is Mona Lisa gebleven? ‘De Week van de Jaren 70’ bij Radio 2 in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
25 november 2018 - 11:51 11:51

Over die Patrick Valain zouden er meer dan één boekje geschreven kunnen worden !
Feit is dat hij met zijn drive-in shows zowel bij Mi-Amigo als in een later stadium bij het populaire Maeva, VEEL geld verdiende en soms wel vergat zijn medewerkers te betalen….
Ikzelf heb hem éénmaal ontmoet, tekende zelfs een contract voor PAVACO zijn toenmalige
firma, maar toen papa in de kranten de hele heisa las rond Mi-Amigo heeft hij mij laten verstaan dat ik mijn droom maar best kon opbergen…
In 1980 begon ik dan als één van de eerste deejays bij Radio Pajottenland tot 1984, daarna Radio Phoenix in Asse tot 1988 toen de kaars helemaal was opgebrand !
In 2005 maakte ik nog een aantal maanden een “soft soulshow” bij Cool FM, om jaren later
in 2013 terug te keren als co-producer en muzieksamensteller van de wekelijkse soulshow “Right-On” bij het Nederlandse internetstation Soulradio.
Sedert half juli 2018 trok ik er, na een verzuurde relatie met de presentator en mede-eigenaar van het station, zelf de stekker uit…..

Jan D.M.
Jan D.M.
25 november 2018 - 11:48 11:48

’t Was een boeiende reeks, met een lichte aanvulling en correctie van de eerste publicatie in 2003. Het was inderdaad voor de luisteraars niet gemakkelijk een scheidingslijn te trekken tussen de activiteiten van de VVVR, de zeezender Mi Amigo en de Mi Amigo fanclub. Alles moet toen nogal veel illegaal gebeuren wat het ook wel spannend maakte.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx