RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

De party van Ben en Peter bij Isla 106 (audio)

Isla 106 beloofde een bruisend eerbetoon aan Ben Liebrand. Hij die tijdens de vorige eeuw baanbrekend werk verrichtte in de ontwikkeling van de soundtrack voor het steeds veranderende nachtleven. Van gevierde resident-dj in talloze clubs zoals de Kwiens en de Limit tot de ontdekking van Lex Harding, het toenmalige opperhoofd van Radio Veronica. 

Het grote publiek omarmde snel de combinatie van grappige inventiviteit en creativiteit die in talloze mini mixes en grand mixes resulteerde. Samen met Peter Gelderblom, de eigenaar van Isla 106, het radiostation voor Ibiza, Mallorca en de Canarische eilanden, mocht de Nijmegenaar, in gezelschap van veel schoon volk afgelopen zondag zestig kaarsen uitblazen.

De stijlvolle aftrap

Jochem Gerrits, de huidige eigenaar van High Fashion Music en van het Nederlandse label aan wie de jarige in 1983 zijn eerste adelbrieven voorlegde, sprak een spetterend visitekaartje in. Van Ben’s eerste mixen en producties voor het label (Happy Station van FunFun, Sing, Sing, Sing van The Broads, MDMC’s How About It) tot de aankomende  ‘Nu-Disco’ remix van Johnny Guitar Watson’s “Real Mother For ‘Ya”, waarmee een hernieuwde en intensieve samenwerking met High Fashion Music anno 2020 opnieuw inhoud word gegeven.

De echte drive in een onvervalste discosfeer kwam er toen Patrick van den Hoek de bloemlezing van zijn rijke repertoire opende met hekkensluiter van de top 60. Kraftwerk, het legendarische kwartet uit Düsseldorf met een knipoog naar de recent overleden Florian Schneider. Tot op heden verplichte leerstof voor house- en technoliefhebbers. Ook vertegenwoordigd: Abba met Lay All You Love On Me, het antwoord op een bootleg, die tijdens de zomer van 1981 – voor weliswaar een forse prijs – de weg naar talrijke dj’s vond.

Hartverwarmende boodschappen

Gerard Ekdom uitte zijn bewondering voor zijn held en boegbeeld van een generatie sterke namen als Tiësto en Afrojack. Zijn traditionele jaaroverzichten bij Radio Veronica werden op cassettes vereeuwigd. Dezelfde mijmering hoorden we van de Amerikaanse helft van het beroemde duo ‘Curry & Van Inkel’, die de mastermixer boven zichzelf hoorde uitstijgen. Keep on doing the good work. De remix van Grace Jones’ Victor should have been a jazzmusician, hadden we zelf hoger gepronostikeerd. Prince, Michael Jackson, Madonna en Level 42 beleefden een verfrissende verjongingskuur. 

Geen eerbetoon bij Edo Peters zonder Wessel van Diepen, de grondlegger van de Global Dance Chart Top 40. Hij prees de producer voor de wijze waarop hij de jeugd stimuleerde om in zijn voetsporen te treden. Mooi geformuleerd. Ook Robin Albers, die als Jaydee het onvergetelijke Plastic Dreams componeerde, zwaaide met de nodige lof. Sommige ronkende namen offerden hun vrije zondagnamiddag op om een deel van het prestigieuze overzicht te presenteren. 

All Star Fresh, alias King B. opende met een vaatje herinneringen aan het wereldkampioenschap mixen georganiseerd door de befaamde DMC-Club van Tony Prince. Ex-medewerker van de zeezender Radio Caroline North en van de beroemde Engelse service van het druk beluisterde Radio Luxembourg, ooit op de 208 meter middengolf, druk beluisterd. Nostalgie ten top.

De master himself 

Via Skype werd Ben Liebrand in het verre Canadese Calgary, ondanks het tijdsverschil van acht uur, bij de feestelijkheden op Isla 106 betrokken. Zijn mooiste momenten? De allereerste In The Mix op 2 april 1983 bij Radio Veronica en de remix van Phil Collins’ In The Air Tonight die de DMC Club Convention in de Londense Hippodrome volledig inpakte. Tijdens diezelfde avond werd het platenlabel Virgin door zoveel enthousiaste reacties overspoeld dat beslist werd om de release heel snel te regelen.

Heynen

Natuurlijk mocht het verhaal achter Holiday Rap van MC Miker G. en DJ Sven niet ontbreken. Wat vliegensvlug in een studio achter het huis van zijn ouders werd ingeblikt, groeide tot een ongezien succes uit. Iets wat pas duidelijk werd toen hij net voor een vlucht richting één of andere conferentie in New York De Telegraaf opensloeg en – tot zijn verbazing – zag dat hij op nummer 1 stond in de Nederlandse Top 40 . Zijn actuele werk is een ‘ready for the weekend mix’, op vrijdagmorgen bij Radio 10.

DJ Sven mocht de meest aan het hart liggende remixes onthullen. Dat Antonella Pepe, één van de zangeressen van het Italiaanse duo Fun Fun met een boodschap van dank en gelukwensen kwam binnenwaaien, verhoogde – voor zover nog nodig – de pret. Zeker voor de duidelijk meegenietende winnaar van de Gouden Harp die hij onlangs door één van zijn beste vrienden, Armin van Buuren, kreeg overhandigd. 

Dat de keuze voor de nummer 1 op de herbewerking van In The Air Tonight van Phil Collins (1988) viel, was niet echt een verrassing, maar wel de kers op een rijk versierde taart. (FVM)

Ben Liebrands Anniversary Top 10

10. Hot Chocolate: ‘You Sexy Thing’ (1975)
09. Time Bandits: ‘Endless Road’ (1985)
08. MDMC: ‘How About It’ (1984)
07. Alf: ‘Stuck On Earth’ (1987)
06. Tavares: ‘Heaven Must Be Missing An Angel’ (1985)
05. Bill Withers: ‘Lovely Day’ (1978)
04. Jeff Wayne: ‘Eve Of The War’ (1978)
03. Four Seasons & Franki Valli: ‘Oh What A Night’ (1975)
02. FunFun: ‘Happy Station’ (1983)
01. Phil Collins: ‘In The Air Tonight’ (1981)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx