fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

De nieuwe Vlaamse luistercijfers

De meest recente luistercijfers zijn zopas door het CIM bekend gemaakt. Het betreft de CIM RAM meting voor de maanden maart en juni 2018. Sedert dit jaar gebeurt zes keer. Elke publicatie is gebaseerd op de laatste vier gemeten maanden, aan de hand van de gegevens van achtduizend respondenten die uitgenodigd worden om gedurende zeven dagen een luisterdagboek in te vullen. Ze geven per kwartier aan naar welke radio’s ze geluisterd hebben.

De rekrutering van de deelnemers wordt uitgevoerd volgens een gemengde methode: ofwel via een face-to-face interview aan huis (+/- 70% van de steekproef), ofwel via het online panel van Gfk Belgium (+/- 30% van de steekproef). Deze laatste voert de studie ook uit. 

HET MEDIAHUIS

Bij de CIM RAM luistercijfers van maart tot en met juni 2018 blijft Nostalgie goed scoren op de kerndoelgroep 35-54. Het marktaandeel van Nostalgie in de doelgroep 12+ bedraagt 6,1%, wat op de kerndoelgroep 35-54 oploopt tot 9,4%. Per dag bereikt de zender 441.572 luisteraars; op weekbasis zijn dit er 911.277. Algemeen directeur Tom Klerkx is er tevreden mee: “Op onze kerndoelgroep 35-54 halen we opnieuw een mooie score. Na de meest succesvolle editie van het Nostalgie Beach Festival ooit, geeft dit vertrouwen voor het nieuwe radioseizoen vanaf volgende maandag, met een nieuwe programmering, een nieuw jingle-pakket en een frisse campagne.”

DE MEDIALAAN

Qmusic werd bij de vorige meting de tweede grootste zender in Vlaanderen. De nieuwe luistercijfers bevestigen dit. Het oudste radiostation van de Medialaan, groeit door van 12,4% naar 12,6% marktaandeel bij het algemene publiek (12+) en blijft zo de tweede grootste zender. Op de doelgroep 18-44 jarigen wordt men marktleider dankzij een stijging tot 20,6% (eerder was dit 21,1%). Joe haalt bij het algemene publiek (12+) het hoogste cijfer ooit en groeit van 8,9% naar 9,3% marktaandeel.

Net vandaag stelt MEDIALAAN een aantal online innovaties bij radio voor, waarvan er al één gestart is deze week met het tegelijkertijd uitzenden van de Joe-ochtendshow op drie DAB+-kanalen. An Caers (directeur radio): “We zetten met onze radiozenders een mooi resultaat neer. Het is een bevestiging van de koers die we varen met Qmusic en Joe.”

DE REYERSLAAN

Enkele VRT-zenders gaan er op vooruit, anderen verliezen wat terrein. Ook dit is een zich voortdurend herhalende beweging voor de publieke omroep. Radio 1 raakt een half procent (ondanks de zomer van de sport) kwijt. Het gaat van 8,4% naar 7,9%. Het Europese fenomeen Radio 2 doet er zowaar nog een schepje bovenop en stijgt van 30,5 naar 31,2%. Klara zakt een beetje weg: van 2,5% naar 2,2%. MNM compenseert dit ruim met een stijging van 9,9% naar 10,6%. Studio Brussel moet dan weer 0,9% inleveren en strandt op 10,3%. 

Alles bij elkaar een gigantisch marktaandeel van 63,0% voor de publieke omroep. Aan de Reyerslaan is men bijgevolg eveneens content. Els Van De Sijpe (manager radio): “Dit zijn mooie resultaten, De straffe score van Radio 2 springt in het oog: dagelijks luisteren 1,3 miljoen Vlamingen naar de grootste familiezender. MNM bereikte nog nooit zo veel jongeren, bij luisteraars tussen 12 en 24 is het marktaandeel verder gestegen. Met een actie als Marathonradio heeft men ook echt impact op deze groep. Dat weten we uit onderzoek van onze VRT-studiedienst: Een derde van alle studenten in Vlaanderen voelde zich door MNM echt gesteund door Marathonradio in de blokperiode.”

“Radio 1 en Klara kennen een stabiel marktaandeel. Studio Brussel haalt een marktaandeel van 10,3%, bereikt dagelijks bijna 630.000 luisteraars en heeft ook een zeer grote en actieve online community uitgebouwd. Studio Brussel zal in deze veranderende context meer dan ooit z’n rol als muziekgids uitspelen. Als trendsettend merk zal men bovendien z’n aanbod van actualiteit en duiding versterken, zowel op radio als online.”

CIM Radio Audio Measurement

Station MAA-JUN 2018 JAN-APR 2018 % verschil
VRT Radio 2 31,22 30,39 +0,83
Qmusic 12,60 12,37 +0,23
VRT MNM 10,57 9,90 +0,67
VRT Studio Brussel 10,33 11,18 -0,85
Joe 9,27 8,94 +0,33
VRT Radio 1 7,89 8,40 -0,51
Andere zenders 7,00 5,99 +1,01
Nostalgie 6,11 6,89 -0,78
VRT Klara 2,21 2,54 -0,33
Topradio 0,71 0,92 -0,21
VRT MNM Hits 0,71 0,72 -0,01
Family Radio 0,48 0,37 +0,11
Club FM 0,35 0,30 +0,05
VBRO 0,29 0,65 -0,36
VRT Klara Continuo 0,16 0,24 -0,08
VRT NWS 0,03 0,12 -0,09
VBRO Evergreen 0,03 0,00 +0,03
VRT Ketnet Hits 0,00 0,04 -0,04

TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Inmiddels was ik wel meer vreemde dingen gewoon van de ex-wafelbakker, maar ik had er
Woensdag jl berichtten we nog over het definitieve einde van het Nederlandstalige tijdperk op de
Vervlogen theaterkust op de radio Podcasts, we hebben het erg wel vaker over. En af

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Rudy De SaedeleirHerman BGeert Bollépatrick de smit Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Herman B
Gast
Herman B

Hoog tijd voor een nieuwe bullshitbingo van de luistercijfers!! –> http://hermanboel.eu/riv/artikel-bullshitbingo-van-de-luistercijfers/
En uiteraard verliest niemand, iedereen wint.

patrick de smit
Gast
patrick de smit

bij deze luistercijfers valt me op dat de ketenradios vbro topradio stadsradiovlaanderen tegenvallende luistercijfers hebben

Geert Bollé
Gast
Geert Bollé

Stadsradio Vlaanderen is nog niet in de CIM opgenomen ? Een eenvoudig telefoontje naar de CIM zou de ‘journalist’ van radiovisie kunnen vertellen dat men de vorige keer Stadsradio Halle bedoelde. Neen men gaat gewoon van de veronderstelling uit dat ‘Stadsradio’ hetzelfde is als Stadsradio Vlaanderen. Dat Stadsradio Vlaanderen van 0.04 naar 0 is gezakt is dan ook een extra tje van de ‘neutrale journalist’.

Rudy De Saedeleir
Beheerder

Geert, dat tabelletje heb ik toegevoegd en het werd intussen gecorrigeerd. Ik betreur ook wat de meewarige ondertoon, die is echt nergens voor nodig. SRV is trouwens wél opgenomen in de CIM, om de eenvoudige reden dat àlle radio’s, tot en met streams, daar inzitten. SRV staat actueel zelfs netjes vermeld bij de lijst van landelijke omroepen, kijk maar na in het CIM-dagboek. Dat het in de vorige golf ging om Stadsradio Halle – iets wat de CIM pas later corrigeerde op haar website – heeft ons nooit bereikt. Dat kan gebeuren. Achteraf beschouwd is dat vooral jammer voor Stadsradio Halle, want een lokale die nog eens de nationale cijfers haalt, dat is lang niet meer gezien in Vlaanderen, dus dat zouden we toen zeker onder de aandacht hebben gebracht.

Tot slot: het is niet aan ons om naar de CIM te bellen en te vragen of de verdeling van hun ‘cake’ wel klopt. Bij ‘Stadsradio’ is het voor iedereen vrij logisch om aan te nemen dat het om de ‘netwerkradio’ gaat, niet om een lokaal station in Halle. Het is integendeel aan u om desgevallend het foutje van de CIM te communiceren, al was het maar uit commercieel lijfsbehoud.

Meer in Actueel
Qmusic gaat er weer mee spelen…

Wat heeft Riks Torfs met Vlaams Belang?

Het Avondblad van 22 augustus (veel video)

Norkring rondde ‘Fase 4’ af in Oostende

Dienstbericht: reacties in een nieuw kleedje

Grand Prix Radio tijdelijk via DAB+

Sluiten