fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

De nieuwe ‘madammen’ van BBC Radio 2

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag laat Filip Van Molle zijn licht schijnen over de (nieuwe) Madammen van BBC Radio 2.

Britse publiek omroep is niet langer een macho-club

Feest maandag jongstleden voor de Anglofiele radioluisteraar. BBC Radio 2 gooide een deel van de programmering overhoop. Gedwongen weliswaar door het vertrek van hun ochtendlijke sterkhouder Chris Evans, nota bene naar het concurrerende Virgin. Zoël Ball mocht hem vervangen, zelf werd ze in de namiddag opgevolgd door Sara Cox.


Ik hou van Britse radio. Net als tea time, the queen en azijn op de frieten, zit het in hun DNA. Zoë Ball kende ik vrij goed, wegens vaak naar geluisterd. Haar ochtenddebuut was prima. Sara Cox tijdens drive time was wel enigszins nieuw.

Dat Zoë in de ochtend belandde, is naar mijn mening gebaseerd op haar energiekere sopraanstem, het feit dat ze super gedreven is, van minuut 1 tot het einde. Maar bovenal is ze een ‘personality’ en dringt ze zich niet op bij haar sidekicks, die met hun stemmen voor een mooie variatie zorgen. Zeer aangenaam om naar te luisteren.

Sara Cox heeft een iets mindere altstem, maar is even zozeer goed gedreven, haar nieuwe plek vraagt duidelijk nog om enige aanpassing. Ook is ze iets minder personality-gericht. Dit is natuurlijk slechts een richtinggevende analyse en zeker geen definitieve conclusie. Het kan evengoed zijn dat binnen een paar maanden de zaken anders liggen.

Zoë zie ik zeker slagen, voor Sara is het afwachten. Haar laten volgen door Jo Whiley lijkt me trouwens een risico. Ik heb absoluut niets tegen de aanwezigheid van vrouwen want zeker in de context van de BBC zijn ze een pure zegen, dixit- aanwinst! Maar vanuit het oogpunt van stemmenvariatie stel ik me de nodige vragen.

Dat de BBC voor een veel beter evenwicht zorgt is meer dan toe te juichen en beantwoordt eindelijk de kreet van Anne Nightingale, de eerste vrouwelijke radiopresentatrice van BBC Radio 1 in 1967 (!), om meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te creëren. Indertijd beschuldigde ze de BBC toen van machogedrag.

Maar kijk: tijden veranderen en de BBC wordt eindelijk verstandig. Misschien moet je ook maar eens luisteren hoe ze in het land van de radio… radio maken. Verandering van spijs doet immers eten en het kan een gunstige invloed hebben op je humeur. Om de dag mee te beginnen, dan wel om hem mee af te sluiten.

° BBC Radio Two

° Is getekend Filip Van Molle


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het Avondblad van 31 januari (audio)

° Er was vandaag ook een Ochtendblad. Het 'verraad' van Wim Oosterlinck Personen waarmee u Lees verder

Gatz geeft uitbrander(tje) aan Norkring

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaf vanochtend, tijdens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport Lees verder

Nieuw: het DAB+ weekrapport (1)

Het is nog niet eens zo héél lang geleden dat het letterwoord 'DAB' spottend werd Lees verder

Dick is (nog steeds) radio-actief – 20 (audio)

In 1948 begon Radio Luxembourg al op zondagavond met de ‘Top Twenty’. De Engelstalige uitzendingen Lees verder

Hogescholen krijgen radio-uren bij MNM

Voor het zesde jaar op rij slaan MNM en zes Vlaamse hogescholen de handen in Lees verder

Het Ochtendblad van 31 januari (video)

Grote Peter in kort item bij één Het dagelijkse één-programma ‘Iedereen Beroemd’ (na Het Journaal Lees verder

Duitsland: vernieuwing bij de RBB

Een groot land, met veel inwoners en een gezonde mediawetgeving, voorziet onder andere in regionale Lees verder

Het Avondblad van 30 januari (video)

Na het feest, nu de centen Ongeveer een maand na ‘De Warmste Week’ krijgen de Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Opinie
Music for Life: Het grote Vlaamse hart (video)

Drie radiofrequenties voor illegale VZW

Concentraties stijgen, mandaten nemen af

Terug naar de jaren 50

Het ‘overlijden’ van gratis antenne-TV

Beschouwingen bij de ‘Week van de digitale radio’

Sluiten