RadioVisie

  • .
    .

De nieuwe ‘madammen’ van BBC Radio 2

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag laat Filip Van Molle zijn licht schijnen over de (nieuwe) Madammen van BBC Radio 2.

Britse publiek omroep is niet langer een macho-club

Feest maandag jongstleden voor de Anglofiele radioluisteraar. BBC Radio 2 gooide een deel van de programmering overhoop. Gedwongen weliswaar door het vertrek van hun ochtendlijke sterkhouder Chris Evans, nota bene naar het concurrerende Virgin. Zoël Ball mocht hem vervangen, zelf werd ze in de namiddag opgevolgd door Sara Cox.


Ik hou van Britse radio. Net als tea time, the queen en azijn op de frieten, zit het in hun DNA. Zoë Ball kende ik vrij goed, wegens vaak naar geluisterd. Haar ochtenddebuut was prima. Sara Cox tijdens drive time was wel enigszins nieuw.

Dat Zoë in de ochtend belandde, is naar mijn mening gebaseerd op haar energiekere sopraanstem, het feit dat ze super gedreven is, van minuut 1 tot het einde. Maar bovenal is ze een ‘personality’ en dringt ze zich niet op bij haar sidekicks, die met hun stemmen voor een mooie variatie zorgen. Zeer aangenaam om naar te luisteren.

Sara Cox heeft een iets mindere altstem, maar is even zozeer goed gedreven, haar nieuwe plek vraagt duidelijk nog om enige aanpassing. Ook is ze iets minder personality-gericht. Dit is natuurlijk slechts een richtinggevende analyse en zeker geen definitieve conclusie. Het kan evengoed zijn dat binnen een paar maanden de zaken anders liggen.

Zoë zie ik zeker slagen, voor Sara is het afwachten. Haar laten volgen door Jo Whiley lijkt me trouwens een risico. Ik heb absoluut niets tegen de aanwezigheid van vrouwen want zeker in de context van de BBC zijn ze een pure zegen, dixit- aanwinst! Maar vanuit het oogpunt van stemmenvariatie stel ik me de nodige vragen.

Dat de BBC voor een veel beter evenwicht zorgt is meer dan toe te juichen en beantwoordt eindelijk de kreet van Anne Nightingale, de eerste vrouwelijke radiopresentatrice van BBC Radio 1 in 1967 (!), om meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te creëren. Indertijd beschuldigde ze de BBC toen van machogedrag.

Maar kijk: tijden veranderen en de BBC wordt eindelijk verstandig. Misschien moet je ook maar eens luisteren hoe ze in het land van de radio… radio maken. Verandering van spijs doet immers eten en het kan een gunstige invloed hebben op je humeur. Om de dag mee te beginnen, dan wel om hem mee af te sluiten.

° BBC Radio Two

° Is getekend Filip Van Molle


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx