RadioVisie

  • .
    .

De nieuwe CIM-luistercijfers: dit zeggen de mediahuizen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De nieuwe luistercijfers zijn er en zoals een ongeschreven wet het blijkbaar wil, is de publieke omroep het eerst om de nodige duiding te geven. Al even traditiegetrouw krijgt u van ons hun commentaar en die van de andere Vlaamse mediahuizen, te lezen. In de volgorde dat hun berichten ons bereiken. Met regelmatige updates. De rapporten zelf, want daar is het toch om te doen, vindt u (straks) in een apart artikel. 

De publieke omroep

Met een marktaandeel van 29% blijft Radio 2 met voorsprong het grootste radionet volgens de nieuwe meting van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) voor de periode maart 2021 – juni 2021. De radionetten blijven ook goed presteren in een digitaliserend radio- en audiolandschap met meer aanbod en meer spelers. Daarnaast zit het digitale audiogebruik – zoals het herbeluisteren van fragmenten en podcasts – eveneens in de lift.

Els Van de Sijpe (manager radio & audio): “Radio bereikt dagelijks 7 op 10 Vlamingen. Radio 2 is met een dagelijks bereik van bijna 1,2 miljoen luisteraars en een marktaandeel van 29% opnieuw afgetekend marktleider, in een radiolandschap dat door de digitalisering alsmaar diverser en meer gefragmenteerd wordt. Met meer digitale zenders die bepaalde deelpublieken bereiken en met grotere internationale platformen.”

“We zien al een tijd een veranderend mediagebruik, zeker bij een jonger publiek, waarbij andere audiovormen en podcasts groeien en een steeds groter deel van de audiotijd innemen. Bij Radio 1 zit het herbeluisteren van fragmenten via de app in de lift. Het is een extra manier bovenop het live luisteren om de rijke content van de actuazender te ontdekken. En onze VRT-podcasts, intussen zo’n 180 reeksen, halen op maandbasis meer dan 800.000 effectieve plays of afspeelbeurten. Een cijfer dat voorlopig nog niet wordt meegeteld in de radiocijfers, maar wel blijft groeien. Net daarom brengen we ze in het najaar allemaal samen op VRT NU, zodat onze gebruikers ze nog makkelijker altijd en overal kunnen ontdekken en beluisteren.”

Nostalgie en NRJ

In de CIM-cijfers die zopas werden bekendgemaakt is de meest opvallende vaststelling ‘het feit dat er in het algemeen minder naar de radio geluisterd werd’, stelt de persdienst van Nostalgie & NRJ. De volledige markt daalt met bijna 4% op het vlak van dagelijks bereik. 

Nostalgie behaalt op de doelgroep 12+ een marktaandeel van 6,7% en noteert een stijging in luisterduur tot 203 minuten. Het is de eerste keer dat Nostalgie de symbolische grens van 200 minuten voorbij steekt. Zoals ook bij vorige metingen is er een toename. Eind 2018 had Nostalgie een luisterduur van 151 minuten, nu dus 203. Uiteraard gaat dit maar om één meting en is het belangrijk om een aantal golven te cumuleren. In die cumul blijft Nostalgie, in vergelijking met de vorige cumul, stabiel met een marktaandeel van 7%.

Tom Klerkx (managing director radio) : “Het is opvallend dat er in één meting zo’n verschillen zijn qua dagelijkse bereik. We zien dat bij alle andere radiozenders terug keren. Een marktaandeel voor radio wordt bepaald door de combinatie bereik en luisterduur. Wat betreft dat laatste blijven we mooi op schema liggen en is het mooi dat we de grens van 200 minuten onafgebroken luisteren hebben kunnen breken. Gecumuleerd blijven deze cijfers ook stabiel en noteren we groei op alle andere parameters: beluisterde streams, app-downloads, web-visits, aantal votes bij muziek-acties, etc. Op 16 augustus zijn we gestart met ons najaar, waarbij we als vanouds focussen op onze populaire muziekacties, rond de 70’s, 80’s en 90’s. Met NRJ gaan we licht vooruit en blijven we inzetten op de jongere luisteraars. De groei van het station zit vooral bij die doelgroepen. Ook daar hebben we met NRJ Delivery een hele leuke actie klaarstaan.” 

Qmusic, Joe en Willy 

Qmusic verstevigt z’n eerste plaats in de doelgroep 18-44 met een stijging van 22,1% naar 23,8% marktaandeel. Ook bij het brede publiek (12+) groeit Qmusic door van 12% naar 13,7% marktaandeel en blijft daarmee de tweede grootste  in Vlaanderen. Joe bevestigt als derde en haalt 9,2% marktaandeel (12+). 

Michael Dujardin (channel manager Qmusic): “Bij Qmusic hadden we in het voorjaar een duidelijke focus op onze spits-programma’s – Maarten & Dorothee in de ochtend, Vincent Live in vooravond – én op grote acties als de Q-Escape Room, de Q-Sunset Loft en de duizendste show van ons ochtendduo. Het hele team is dan ook enòrm blij en dankbaar dat Vlaanderen ons zo intens in de armen blijft sluiten. De volgende weken komen grote namen als radio-icoon Tom De Cock, één van Vlaanderens grootste hitmakers Regi Penxten en de Nederlandse top-dj Armin van Buuren Qmusic verder versterken. In combinatie met een aantal grote acties en de twintgste verjaardag van onze radiozender wordt het een najaar om naar uit te kijken.”

Robin Vissenaekens (channel manager Joe): “Na jaren hard werken met het hele team ben ik blij om te zien dat we twee keer op rij de derde grootste zender van Vlaanderen zijn en veel fans hebben. Daarnaast maken we voor onze luisteraars al drie jaar op rij digitale radiozenders zoals Joe 60’s & 70’s, Joe 80’s & 90’s, Joe Easy en de nieuwkomer Joe Lage Landen. Het omarmen van die radiozenders levert nu ook een mooi resultaat op.”

Ook Willy stijgt bij het brede publiek (12+) en verdubbelt het marktaandeel van 0,5% naar 1,2%. Op de zenderdoelgroep 18-54 is er eveneens een stevige groei naar 2,3% marktaandeel. Willy is daarmee de grootste digital only-zender in Vlaanderen. Samen met Willy scoren de digitale themazenders van Qmusic en Joe goed in de meting en halen ze samen 4,7% marktaandeel op 18-54.

Annelies Orye (channel manager Willy): “Het is fantastisch om alle fijne reacties die we dagelijks krijgen vertaald te zien in deze cijfers. We horen elke dag dat nieuwe mensen Willy ontdekken, dat ze zich weer thuis voelen bij een radiozender en dat wij erin slagen om hen de ideale mix van de beste gitaarplaten van vroeger en nu te geven. We voelen aan alles dat er iets beweegt, dat Willy leeft. Nu weten we het ook zeker. Dat Willy dit cijfer op nog geen twee jaar tijd haalt zonder FM-frequentie is best straf. Willy gaat met nog meer goesting en ambitie het nieuwe radioseizoen in met een ploeg van die hard muziekliefhebbers die niets liever doen dan hun passie met de hele wereld delen.”


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

CIM: de eerste luistercijfers sinds Covid-19

Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) heeft vandaag nieuwe luistercijfers bekendgemaakt. De resultaten Lees verder

CIM-cijfers: de laatste voor de coronacris (update)

De meest recente luistercijfers voor Vlaanderen zijn vandaag bekend gemaakt. Het gaat over de periode Lees verder

Corona-lockdown speelt ook CIM RAM parten

De corona-lockdown heeft ook gevolgen voor tweemaandelijkse CIM RAM, dat de radioluistercijfers meet voor Vlaanderen Lees verder

Radio Stream Monitor is nieuwe CIM-studie

Staat het luisteren naar de radio via het internet voor een doorbraak? Dan toch wat Lees verder

UK luistercijfers: BBC Radio in vrije val

Commerciële radio steekt voor het eerst in 23 jaar de BBC voorbij. BBC Radio 1 Lees verder

Het mysterie van de EBU Audience Trends

Bizar fenomeen: het jaarlijkse Europese rapport Audience Trends Radio van de EBU correspondeert in geen Lees verder

NLO Streaming Audio Standaard juni 2022

De NLO Streaming Audio Standaard cijfers over de periode juni 2022 zijn bekendgemaakt.

Luistercijfers Frankrijk: France Inter leidt, Europe 1 lijdt

Weinig verrassingen in de Franse luistercijfers tijdens de politiek zwaar beladen periode tussen april en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx