In een Leuvens ziekenhuis overleed gisteren Koen Blijweert op 64-jarige leeftijd. In de pers kreeg hij doorheen de jaren steeds veel aandacht als een “gereputeerde lobbyist”. Blijweert was echter ook betrokken in enkele roemruchte Vlaamse radioavonturen, al waren dat niet meteen zijn grootste commerciële successen.
De eerste keer dat de naam Blijweert opduikt in de Vlaamse radiowereld was in november 1981, bij de start van Radio Seven. Het legendarische station opereerde vanuit Zellik, net buiten Brussel, en koesterde, net als het al iets eerder gestarte Maeva, meteen nationale ambities. In de nv Seven zaten Jan D’haese, Arnold Bouchez en de gebroeders Koen en Peter Blijweert (beiden staan ergens centraal op de foto boven).
Als de op dat ogenblik nog jongvolwassen zonen van Renaat Blijweert, de grote man achter het in de jaren ’60 en ’70 florerende hoogbouw-imperium Amelinckx, beschikten ze wel over wat zakcentjes die ze naar eigen goeddunken konden investeren. Seven had daarnaast van bij de start al een (on)bepaalde band met de toenmalige CVP en de – toen nog redelijk prille – uitgeversgroep VUM (De Standaard, Het Nieuwsblad). Het was destijds trouwens De Standaard zelf die deze ‘sponsorbanden’ wereldkundig maakte.
In die chaotische begindagen van de ‘vrije radio’ werden nog geen commerciële spotjes uitgezonden en dus probeerde de nv Seven zijn inkomsten te halen uit een eigen regionaal advertentieblad en een discobarformule (Seven Express). Maar dat werd niets en al eind ’82 ging de nv Seven spectaculair overkop. Radio Seven maakte nadien nog een doorstart als een vzw, maar daar waren de broers Blijweert niet meer bij.
Koen Blijweert was, net als Jan D’haese, jaren later wel nog betrokken bij het eerste Vlaamse NRJ-avontuur (de nv Vlaamse Zendmaatschappij). Dat duurde van 1998 tot begin 2002. Wellicht was zijn aanwezigheid daar vooral in functie van zijn politieke relaties, met als doel later een gooi te doen naar een landelijke FM-licentie in Vlaanderen.
Blijweert was via de nv Vici weliswaar maar een heel kleine aandeelhouder, maar in de zomer van 2001 – toen de race voor de landelijke commerciële radio in Vlaanderen volop werd gereden en waarbij NRJ een van de kandidaten was – bleek net zijn aandeeltje plots 55 miljoen Belgische frank (1,36 miljoen euro) waard. Het ging om een bijzonder verhaal waarbij alweer de VUM (De Standaard, Het Nieuwsblad) en Concentra (Het Belang Van Limburg) Blijweert én zijn goede CVP-vriend Leo Delcroix, die ook aandelen bleek te bezitten in de toenmalige Vlaamse NRJ, zouden uitkopen àls NRJ een van de twee Vlaamse licenties zou binnenhalen.
Dat beruchte verhaal werd destijds trouwens ‘gelekt’ via RadioVisie en deed uiteraard het nodige politieke stof opwaaien. Uiteindelijk is deze (voorwaardelijke) deal niet doorgegaan, want NRJ greep naast die nationale licentie.
De ironie wilde bovendien dat een van de twee licenties uiteindelijk ging naar 4FM van Maurice De Velder (het huidige Joe van DPG Media). En laat De Velder nu uitgerekend de man zijn met wie Koen Blijweert in de jaren ’90 lange tijd een gesmeerde lobbytandem vormde, gespecialiseerd in het ‘hengelen’ naar overheidsaanbestedingen. Eind jaren ’90 kwam het evenwel tot een breuk tussen de twee.
Vannacht is “onze” Koen Blijweert gestorven. Oprichter en bezieler van Assumax. Voor ons allen een Vlaamse Reus met…
Geplaatst door Assumax NV op Maandag 8 februari 2021