Net op Vlaamse Feestdag – donderdag 11 juli jongstleden – raakte bekend dat Nederland op zoek gaat naar extra middengolffrequenties. De vraag naar licenties voor uitzendingen met laag vermogen (LPAM) is er een succes, het aantal plekjes in de AM-ether niet onbeperkt. Bijgevolg wordt er over de landsgrenzen heen gekeken, naar de buurlanden.
Alle Europese landen kregen in het verleden, in een aantal verdragen, diverse midengolffrequenties ter beschikking. Die zijn zodanig op elkaar afgestemd, dat de uitzendingen geen storingen bij elkaar veroorzaken. Intussen is het gebruik van de middengolf bijna helemaal naar de geschiedenisboekjes verwezen in West-Europa. In Vlaanderen is de AM-ether zelfs officieel onbestaande.
Kortom, er zijn tal van vrije plaatsjes in de ether die interessant kunnen zijn voor zij die ze wel kunnen gebruiken. Het Nederlandse Agentschap Telecom bijvoorbeeld. Het zou – onder strikt voorbehoud – gaan om de 531, 729, 765, 1134, 1233, 1440 en 1512 kHz. Daarbij twee aan België toegewezen frequenties dus. In eigen land nog eens opgesplitst voor gebruik in het zuiden en het noorden des lands. De 1233 kHz ging naar de RTBF, de 1512 naar de VRT. De frequenties die AT geschikt acht, worden in september officieel bekend gemaakt.
Waarna de hamvraag lijkt te worden: ‘Mag Nederland die twee Belgische frequenties gebruiken?’. Ja hoor. Eigenlijk zonder meer. Het is niet zo dat het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), dat belast is met de regelgeving en de controle in de ether’, daarvoor toestemming’ moet geven. Zelfs aan de VRT of RTBF wordt niets gevraagd. Het enige dat AT moet doen is ‘coördineren’.
AT zegt het zelf letterlijk: “Er is besloten het Nederlandse gebruik op deze nieuwe frequenties ook op basis van ‘non interference’ (NIB) te laten plaatsvinden. Het voorgaande houdt daarnaast in dat, in tegenstelling tot de huidige beschikbare frequenties, Nederland voor de nieuwe frequenties geen officiële rechten heeft of zal gaan verwerven”.
In de praktijk is enkel een kennisgeving noodzakelijk, waarna er een wachttermijn ingaat (30 of 60 dagen), het BIPT kan in die periode eventueel bezwaar maken. Dat het AT wacht tot in september vooraleer het de frequenties die men geschikt acht, bekend maakt, is een gevolg van die coördinatieprocedure. Het heeft geen nut om nu al frequenties te noemen waarvan later zou blijken dat ze niet mogen gebruikt worden.
Dat ‘coördineren’ is een internationaal gebruik dat ook geldt op FM en DAB+. LPAM is enkel bedoeld om lokaal in te zetten en mag onder geen beding de landsgrenzen overschrijden (als frequenties van de buren worden gebruikt). Het enige waar men voor moet zorgen is dat die signalen geen storingen kunnen veroorzaken in een betrokken buitenland. Langs de kant van de Noordzee opent dat voor Nederland wel wat mogelijkheden, maar de ‘Vlaamse’ 1512 kHz zal AT al zeker niet toestaan in pakweg Breda of Eindhoven.
Low Power op AM is historisch gezien een vrij nieuw gegeven, maar de spelregels zijn internationaal dezelfde. Elk land heeft een aantal hoogvermogenfrequenties (die internationaal zijn toegewezen en die de grens mogen overschrijden), maar elk land mag daarnaast zelf frequenties zoeken en coördineren voor lage vermogens.
° Fotocredits: NKVK
Er zijn dan toch geen Belgische frequenties bij. Vandaag werd de lijst bekendgemaakt. Zie https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/radio-en-televisie/documenten/formulieren/2019/09/04/aanvragen-laagvermogen-middengolfzenders
Feitelijk staat er niks.
729 en vooral 765 zeer slechte keuze… De 765 neem je nu op 1000km s nachts, deze lokale bbc essex wordt straks een soep. Mijn suggesties … 567,711,774,927,936,990,999,1071,… Er zijn genoeg lege Duitse en Franse plaatsen van vroegere high power am…