RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

De Nederlandse AM-jacht in het buitenland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Net op Vlaamse Feestdag – donderdag 11 juli jongstleden – raakte bekend dat Nederland op zoek gaat naar extra middengolffrequenties. De vraag naar licenties voor uitzendingen met laag vermogen (LPAM) is er een succes, het aantal plekjes in de AM-ether niet onbeperkt. Bijgevolg wordt er over de landsgrenzen heen gekeken, naar de buurlanden.

Alle Europese landen kregen in het verleden, in een aantal verdragen, diverse midengolffrequenties ter beschikking. Die zijn zodanig op elkaar afgestemd, dat de uitzendingen geen storingen bij elkaar veroorzaken. Intussen is het gebruik van de middengolf bijna helemaal naar de geschiedenisboekjes verwezen in West-Europa. In Vlaanderen is de AM-ether zelfs officieel onbestaande. 

Kortom, er zijn tal van vrije plaatsjes in de ether die interessant kunnen zijn voor zij die ze wel kunnen gebruiken. Het Nederlandse Agentschap Telecom bijvoorbeeld. Het zou – onder strikt voorbehoud – gaan om de 531, 729, 765, 1134, 1233, 1440 en 1512 kHz. Daarbij twee aan België toegewezen frequenties dus. In eigen land nog eens opgesplitst voor gebruik in het zuiden en het noorden des lands. De 1233 kHz ging naar de RTBF, de 1512 naar de VRT. De frequenties die AT geschikt acht, worden in september officieel bekend gemaakt. 

Waarna de hamvraag lijkt te worden: ‘Mag Nederland die twee Belgische frequenties gebruiken?’. Ja hoor. Eigenlijk zonder meer. Het is niet zo dat het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), dat belast is met de regelgeving en de controle in de ether’, daarvoor toestemming’ moet geven. Zelfs aan de VRT of RTBF wordt niets gevraagd. Het enige dat AT moet doen is ‘coördineren’. 

AT zegt het zelf letterlijk: “Er is besloten het Nederlandse gebruik op deze nieuwe frequenties ook op basis van ‘non interference’ (NIB) te laten plaatsvinden. Het voorgaande houdt daarnaast in dat, in tegenstelling tot de huidige beschikbare frequenties, Nederland voor de nieuwe frequenties geen officiële rechten heeft of zal gaan verwerven”.

In de praktijk is enkel een kennisgeving noodzakelijk, waarna er een wachttermijn ingaat (30 of 60 dagen), het BIPT kan in die periode eventueel bezwaar maken. Dat het AT wacht tot in september vooraleer het de frequenties die men geschikt acht, bekend maakt, is een gevolg van die coördinatieprocedure. Het heeft geen nut om nu al frequenties te noemen waarvan later zou blijken dat ze niet mogen gebruikt worden.

Dat ‘coördineren’ is een internationaal gebruik dat ook geldt op FM en DAB+. LPAM is enkel bedoeld om lokaal in te zetten en mag onder geen beding de landsgrenzen overschrijden (als frequenties van de buren worden gebruikt). Het enige waar men voor moet zorgen is dat die signalen geen storingen kunnen veroorzaken in een betrokken buitenland. Langs de kant van de Noordzee opent dat voor Nederland wel wat mogelijkheden, maar de ‘Vlaamse’ 1512 kHz zal AT al zeker niet toestaan in pakweg Breda of Eindhoven.

Low Power op AM is historisch gezien een vrij nieuw gegeven, maar de spelregels zijn internationaal dezelfde. Elk land heeft een aantal hoogvermogenfrequenties (die internationaal zijn toegewezen en die de grens mogen overschrijden), maar elk land mag daarnaast zelf frequenties zoeken en coördineren voor lage vermogens.

° Fotocredits: NKVK


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: nieuwe LPAM-licentie ronde op komst

Evolutie is fascinerend, ook de manier hoe men er mee omgaat is ongemeen boeiend. Neem Lees verder

Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar

De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in Lees verder

Nederland gaat waarschijnlijk door met LPAM

Zo heel af en toe, of nee…, veel vaker dan ons lief is, moeten we Lees verder

LPAM: Nederland start met evaluatie

Het Nederlandse Agentschap Telecom (vergelijkbaar met de VRM en het BIPT in Vlaanderen) is gestart Lees verder

LPAM: De lokroep van het AM-geluid

Het Gouwe Ouwe station Radio Emmeloord, alweer één van de vele LPAM-zenders in Nederland, krijgt Lees verder

Iedereen aan de LPAM straks?

In Nederland worden de onbenutte AM-fequenties alweer een tijdje ter beschikking gesteld van de 'vrije Lees verder

Nederland ‘leent’ AM-frequenties bij de buren

Hergebruiken, recycleren, een tweede leven geven… Woorden en begrippen die een must zijn geworden in Lees verder

Rodec mengpaneel terug van (nooit helemaal) weggeweest

Superbooth in Berlijn kreeg de primeur bij de voorstelling van twee nieuwe prototypes waar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Guido Schotmans
Guido Schotmans
4 september 2019 - 11:26 11:26

Er zijn dan toch geen Belgische frequenties bij. Vandaag werd de lijst bekendgemaakt. Zie https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/radio-en-televisie/documenten/formulieren/2019/09/04/aanvragen-laagvermogen-middengolfzenders

Jan Parent
Jan Parent
16 juli 2019 - 21:55 21:55

Feitelijk staat er niks.

Marc
Marc
16 juli 2019 - 16:41 16:41

729 en vooral 765 zeer slechte keuze… De 765 neem je nu op 1000km s nachts, deze lokale bbc essex wordt straks een soep. Mijn suggesties … 567,711,774,927,936,990,999,1071,… Er zijn genoeg lege Duitse en Franse plaatsen van vroegere high power am…

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x