RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

De mini-Koningin Elisabethwedstrijd op Klara en Musiq3

Het wachten op nieuws over de meeste prestigieuze pianowedstrijd is voorbij. Vanaf 3 mei maken 64 kandidaten afspraak in de Brusselse Flagey Zaal voor de eerste schifting. Buiten de aangescherpte coronamaatregelen, ondernemen de media buitengewone inspanningen om de gedwongen thuisblijvers nog dichter bij het feest te brengen. 

Anders dan anders

De kandidaten, die ooit oog in oog met de onverbiddelijke jury stonden, beschouwen hun deelname nog steeds als het noodzakelijke visitekaartje voor een globale carrière. Van violist David Oistrach als eerste winnaar in 1937 tot Yossuf Ivanov en de absolute pianovirtuozen als de latere dirigent van ‘The Night Of The Proms’ Robert Groslot, Youri Egorov, Eliane Rodriguez, Mitsuoka Ochida en Frank Braley, allen benadrukten steeds het gigantische belang van deze loodzware uithoudingsproef.

Vandaar dat 53 mannen en 11 vrouwen van 19 verschillende nationaliteiten vanaf komende maandag hun kans wagen met als inzet een grotere bekendheid, inclusief meerdere optredens. Helaas geen Belgische vertegenwoordigers maar enkele landgenoten, die in de jury zullen zetelen namelijk Jan Michiels, Liebrecht Vanbeckevoort en Jean-Claude Vanden Eynden.

In tegenstelling tot de gebruikelijke gang van zaken worden geen 24 maar 12 halvefinalisten geselecteerd. De zes allerbesten maken onder elkaar tijdens de finale uit wie als winnaar in de geschiedenisboeken belandt. Het concerto van Mozart, een concerto naar keuze en een opgelegd werk blijven tijdens de beslissende rondes het verplichte repertoire.

Wie, wat, hoe?

Ondanks het feit dat het publiek noodgedwongen geweerd wordt, hoeft men geen enkele noot te missen. De VRT, RTBF en Proximus steken een tandje bij om de melomanen het maximaal naar hun zin te maken. Een exact schema is nog niet volledig uitgewerkt maar het staat alleszins vast dat de eerste ronde tussen 3 en 8 mei integraal wordt gestreamd via verschillende multimediaplatformen zoals auvio en via de site van de Koningin Elisabethwedstrijd.

In hoeverre Klara en Musiq3 dit onderdeel zullen overnemen, wordt later bekendgemaakt. Alle aandacht gaat zonder twijfel naar de halve finale en naar de apotheose. Verschillende presentatoren, analisten, panels met professionele pianisten worden vanaf 10 mei ingezet om de prestaties van de deelnemers te evalueren. Om naar uit te kijken dus. (FVM)

Waar kun je terecht?


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Klara
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx