RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

‘De Meziekfebrik’ van Lokale Radio Lanaken

Het zou de échte lokale omroepen op het lijf geschreven kunnen zijn: programma’s uitzenden in de eigen streektaal. Zeker in tijden waarin dialect net iets meer aanvaard wordt dan enkele decennia terug. Lokale Radio Lanaken heeft het begrepen en start morgen, woensdag 25 november, De Meziekfebrik. En kijk, de naam van het programma is zelfs verstaanbaar voor een niet Maaskanter…

Ook dat typische dialect is verre van uitgestorven, al moet de jeugd misschien toch ietwat gemotiveerd worden om het te blijven spreken. Die stimulans hoopt LRL midweeks van 20:00 tot 22:00 uur, te geven. Niet enkel te volgen op de 106.0 FM, maar ook via sociale media in… beeld. Waarna het nog niet ophoudt, want LRL heeft ook een aparte stream waar nonstop muziek in het dialect te horen is. LRL Alaaf, vind je hier.

Presentatoren Koen Broux en Gunther Aussems in Het Belang van Limburg: “Het wordt een grensoverschrijdend programma, met een mix van dialecten en muziek uit beide Limburgen. Uiteraard met een knipoog naar de Maaskant maar met evengoed een ‘plat’ deuntje uit Tongeren of Bilzen. Uiteraard praten we zelf ook ‘Ien ‘t plat’, Koen in het ‘Laonekers’, ik in het ‘Wezents’ (Veldwezelts). Wekelijks zijn er interviews met artiesten, ook uit de oude doos. Denk aan ‘De Papmoule’ of ‘De Nachraove’. De eerste reacties zijn alvast veelbelovend. Artiesten wil enorm graag meewerken aan het programma.”

“Zo staan we nog dichter bij de luisteraar. We promoten ook de omringende streektalen en muziek in het dialect. Vooral jongeren willen we motiveren om dialect te blijven spreken zodat ook de volgende generaties een woordje kunnen meespreken. Zeker met carnaval merken we duidelijk dat dialect de mensen verbindt. Daarom zullen we in aanloop naar Aswoensdag wekelijks een dialectprogramma presenteren op woensdagavond.”

“Er zijn dan ook diverse leuke items zoals het typetje van Gilbert, dat op eigenzinnige wijze in het dialect het nieuws van de afgelopen week op de korrel neemt. Als uitsmijter is er wekelijks een vermakelijke buut. Een tonprater, die zorgt voor tijdloos amusement. En voor de liefhebbers hebben we woensdag al meteen een extraatje. We geven een gesigneerde LP weg van de ‘Janse Bagge Bend’. Een opvallend exemplaar in geel vinyl.” (Bericht: Het Belang van Limburg)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

LRL: uitvaart zorgt voor record luister & kijkcijfers

Lokale Radio Lanaken (LRL) heeft op zaterdag 11 april de uitvaartdienst van pastoor Gust Vanherck Lees verder

LRL speelt voor kerstman tijdens ‘kerstballenshow’

Lokale Radio Lanaken (LRL) deelt dit jaar op zaterdag 21 en zondag 22 december zo'n Lees verder

LRL opende nieuwe studio

De opening van de nieuwe studio’s van Lokale Radio Lanaken (LRL) bracht vrijdag jongstleden - Lees verder

Blad 462: LRL en Aether

• 'Radiopastoor' Gust Vanherck overleden • Interessant leesvoer in coronatijden

Philippe Deraymaeker, Directeur DH Radio, over zijn ‘Music & News’-zender (video)

Philippe Deraymaeker viert binnenkort zijn veertigjarige radioloopbaan. Niet enkel is hij op de Waalse DH Lees verder

Hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

De 1000 van Radio 2 worden er… 2000 (video)

Van zaterdag 25 tot en met vrijdag 31 december Het eindejaar is traditioneel de gezelligste Lees verder

Friday I’m in Love op Willy

Een hele avond lang muziek rond één centrale artiest Vrijdag is Willy-nieuwsdag. Niet bewust voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x