RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De man die sneller ‘radiostukjes’ schrijft dan zijn schaduw (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hij werkt al voor RadioVisie nog vooraleer RadioVisie bestond. Zijn naam is bekend, opent deuren en dwingt respect af. Hans Knot is radiohistoricus en schrijft al ruim een halve eeuw over het medium. In vijftig jaar worden heel wat nieuwe generaties geboren, daarom is het niet onlogisch dat zij Hans enkel kennen van zijn reputatie en zijn vele stukjes. Voor hen – en bij uitbreiding voor iedereen – ‘Waar begon en hoe evolueerde zijn indrukwekkende carrière?’ En wie kan het beter vertellen dan Hans zelf…

Documentaires en bijeenkomsten

In de loop van de afgelopen vijf decennia zijn er ook tal van lp’s, cd’s video’s en dvd’s door de Stichting Media Communicatie (SMC) geproduceerd. ‘The History of Radio Northsea International’ was het begin van een lange serie. Vanaf 1978 werd de international RadioDay georganiseerd in Nederland. Een evenement waar Rob Olthof, Martin van der Ven en ikzelf 38 jaar lang onze schouders onder zetten. We waren daarbij telkens in staat om allerlei grootheden uit de wereld van de radio naar Nederland te halen. Ieder jaar was was het een feest van herkenning voor vele honderden radiofans uit heel Europa.

° Meer tekst onder de afbeeldingen

Mateloos geboeid

In de periode 2004 tot en met 2006 hield ik me bezig met een speciaal project, de research rond de activiteiten van vredesactivist Abe Nathan (foto’s) en de uitzendingen, voor de kust van Israël, van zijn Voice of Peace (VOP). Voor dit doel kocht hij in mijn geboortestad Groningen een coaster. De Cito zou als zendschip twintig jaar voor de kust van Israël uitzenden met als doel de landen in dat gebied de vredesboodschap te brengen.

Vanaf 1969, toen hij over zijn idealen sprak, was ik zo onder de indruk dat ik zijn werk, alsook de uitzendingen van de VOP, intens ben blijven volgen. Nadat in 1993 een einde kwam aan het station waren er reeds plannen om alle verhalen, inclusief die over Nathan’s persoonlijke leven alsook zijn charitatieve werkzaamheden, vast te leggen in boekvorm.

Hiertoe heb ik diverse mensen die ooit voor zijn projecten hadden gewerkt en die uit diverse werelddelen afkomstig waren, benaderd. In 2006 was er een reünie in Amsterdam waar het boek werd gepresenteerd. In 2013 volgde een documentaire over hetzelfde onderwerp waarbij de inhoud van het werk door de Duitse televisie als leidraad gebruikt werd.

° Tekst gaat verder onder de foto’s

Een lintje

In 2009 was er een ultiem persoonlijk hoogtepunt toen koningin Beatrix van Oranje mij benoemde tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde door de burgemeester van Groningen, die namens haar handelde (foto onder). Eén van de redenen was dat ik al vele decennia bezig was met het ontsluiten van een belangrijk stuk cultuurgeschiedenis op het gebied van de media.

Alle activiteiten hebben mijn leven boeiend hebben gemaakt. En ik ga daar mee door. Op Hans Knot.com kun je tal van artikelen lezen van mijn hand. En er zijn verwijzingen naar de vele sites die door Martin van der Ven, Ger Tillekens, Jan van Heeren en mezelf worden gerund en waarin tal van onderwerpen samen komen. Zie het maar als ons digitale archief waar je met warme radiogevoelens in kunt duiken.

Veel plezier gewenst.

Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx