RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De man die sneller ‘radiostukjes’ schrijft dan zijn schaduw (1)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hij schrijft al voor RadioVisie nog vooraleer RadioVisie bestond. Zijn naam is bekend, opent deuren en dwingt respect af. Hans Knot is radiohistoricus en schrijft al ruim een halve eeuw over het medium. In vijftig jaar worden heel wat nieuwe generaties geboren, daarom is het niet onlogisch dat zij Hans enkel kennen van zijn reputatie en zijn vele stukjes. Voor hen – en bij uitbreiding voor iedereen – ‘Waar begon en evolueerde zijn indrukwekkende carrière?’ En wie kan het beter vertellen dan Hans zelf…

De ‘schuld’ van mijn broer

Het is mij een eer te reageren op de vraag meer over mijzelf en mijn activiteiten op mediagebied te vertellen. Laten we terug gaan naar 1969 toen ik me daadwerkelijk ging verdiepen in de geschiedenis van de radio, met als zwaartepunt de uitzendingen van de zeezenders in internationale wateren. Ik was twintig jaar en woonde in Groningen. Luisteren naar de radio was een totaalbeleving voor mij.

Het was al begonnen omstreeks 1958 toen mijn oudste broer, die tien jaar ouder is, mij in onze gezamenlijke slaapkamer, liet kennis maken met buitenlandse radiostations als Radio Luxembourg en AFN Bremerhavn. Niet veel later kwam Radio Veronica erbij, vanaf 1964 gevolgd door tal van andere offshore stations. Voor mij waren vooral Radio Caroline, Radio London en Swinging Radio England, maar ook Radio 390 favorieten.

Ik begon ook berichtjes die betrekking hadden op radio en televisie te knippen uit kranten en tijdschriften. Op die manier bouwde ik in de daarop volgende decennia een gigantisch archief op bestaande uit foto’s, artikelen, bladen, boeken, films, dia’s en meer. In 1969 nam ik een abonnement op Pirate Radio News, een blad gericht op Offshore Radio. Incidenteel schreef ik een stukje voor publicatie. In 1971 volgde een uitgebreid artikel van ettelijke pagina’s over The Fight for Free Radio tussen 1958 en 1971. Het werd als bijlage meegestuurd naar de abonnees van Pirate Radio News.

° Tekst gaat verder onder de foto’s

Tot hoofdredacteur ‘gebombardeerd’

Het was het begin van een geweldig avontuur. Ik volgde een aantal opleidingen waaronder die tot historisch documentalist waardoor ik mij historicus mocht noemen met als topic de media. Ik werd in 1971 gevraagd om in Amsterdam een redactievergadering bij te wonen van Pirate Radio News. Een aantal weken later zou ik als hoofdredacteur de kar trekken. Twee medewerkers van het eerste uur hadden zich immers terugtrokken om zich verder op hun universitaire studie te storten. Zonder veel overleg was men er van uitgegaan dat ik dan maar hoofdredacteur moest worden. Waarom ook niet?

Het tijdschrift bleef verschijnen tot laat in 1976 en had abonnees tot in Nieuw Zeeland, Amerika en Japan. Ongeveer tegelijkertijd werd ik gevraagd om voor het Belgische tijdschrift Baffle te gaan schrijven dat later van naam wijzigde in RadioVisie. Nu alweer sedert 1998 een online krant waar ik nog steeds – iedere zondag – voor schrijf. In 1978 richtte ik met een aantal anderen het Freewave Media Magazine op en werd er alweer hoofdredacteur. In 2014 veranderden we de naam in Freewave Nostalgie. Ook dit tijdschrift bestaat nog steeds.

Vanaf 1980 ben ik intensief research gaan doen, wat leidde tot de publicatie van bijna vijftig boeken waarvan het merendeel door de Stichting Media Communicatie werd uitgebracht. Ook ging ik schrijven voor het Monitor Magazine in Engeland, Offshore Echos alsook Radio News in Kettering. Daarna volgden vele series in het Radio Journal in Duitsland. Een kwart eeuw geleden werd met collega Ger Tillekens van de Universiteit Groningen, waar ikzelf sinds 1975 actief ben, het online ‘journal for media and music culture’ ‘Soundscapes’ opgericht. Dat ook nog steeds bestaat.

° Volgende week: deel 2


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
18 december 2022 - 10:10 10:10

Zonder Hans hadden we al veel radio-informatie gemist. Fan van het eerste magazine.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx