RadioVisie

  • .
    .

De man die àlle zalen vulde met radio (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Edu de Groot werkte voor RNI, AVRO, Mi Amigo en Maeva

Bij de iets oudere radiofan zal de naam Edu de Groot zeker nog een belletje doen rinkelen. Een naam die opduikt in twee van de boeiendste periodes uit de nationale radiogeschiedenis; zeezenders en vrije radio. Totaal onverwacht stond hij op z’n 67ste plots weer in de schijnwerpers. Een uitgelezen moment voor een snelle babbel. We stuurden Eric Clyncke naar de… Bofkont. 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan wordt wel eens gezegd. Dat is zeker het geval met de pioniers in radio die ooit bij een zeezender betrokken waren. Ondanks de gevaren van de zee en de soms slechte toestand van het zendschip is er altijd in het onderbewustzijn… heimwee naar die zee. Niet alleen de bekende Mi Amigo dj Marc Jacobs heeft al jaren een plezierboot met de naam Mi Amigo 2, ook Edu de Groot kocht vijf jaar geleden een woonboot op de Brugse Kolenkaai. Toeval of niet de plek waar ooit het verhaal begon van de Brugse Radio Exclusief. 

Zoeken naar het lek

Edu de Groot was vooral bekend van de Mi Amigo Drive-in Show en het latere Mi Amigo aan land; Radio Maeva. Afgelopen vrijdag 26 juli viel één van zijn dromen bijna letterlijk in het water. Toen hij na een vakantie terug naar de Bofkont reed zag hij al van op de Brugse ring dat de boot scheef hing. “Toen ik aankwam, sloegen de lichten niet automatisch aan”, zegt Edu. 

“De elektriciteit was uitgevallen. De machinekamer was nog droog, maar toen ik in het woongedeelte kwam bleek er sprake te zijn van een groot lek. Het water stond een meter hoog. Ik heb dan onmiddellijk de brandweer gebeld. De pompiers snelden ter plaatse en zijn beginnen pompen. Opvallend was dat het lek niet meteen gevonden werd. Dat kan natuurlijk onder water zitten of aan de andere kant van de boot. Daarom werd de hulp van duikers ingeroepen maar die konden ook niet meteen iets vinden. Het water is momenteel gestopt met binnenlopen maar de pompen staan nog steeds klaar”. 

“Ondertussen is ook de opgelopen schade duidelijk aan het worden. Onder andere de parketvloer in het woongedeelte is helemaal aan het loskomen en vertoont blaasvorming. Verschillende elektrische apparaten hebben waterschade opgelopen en zullen moeten vervangen worden. Tevens moet het schip deze week naar het droogdok in Zeebrugge om het waterlek te zoeken. Op eigen kracht zal ik tot aan het droogdok varen. Gelukkig ben ik zeer goed verzekerd en zijn alle keuringen in orde, normaal zal alle schade door de verzekering betaald worden. ”.  

Zaal op stelten!  

Tijdens het gesprek zien we Edu weer helemaal opleven en vol passie vertellen over zijn radioverleden. Het was de tijd van hard werken en goed verdienen. Een periode waarin hij en zijn collega’s onthaald werden als helden. De tijd waar radio-dj’s beroemd waren,  een beetje sterren werden en af en toe zelfs behandeld werden als artiesten. Of het niet kriebelt om opnieuw radio te maken? “Ik ben er al zolang uit en ik ben op een leeftijd gekomen dat ik rust wil in mijn leven. Ook de evolutie naar het digitale tijdperk schrikt mij af. Geef mijn maar de vertrouwde platendraaiers, cassettes en spotmasters. Ik heb het niet zo voor die computer (lach)”. 

Het begon al heel vroeg voor Edu. Radio Noordzee Internationaal dat in maart 1971 begonnen was met Nederlandstalige uitzendingen vanaf de Mebo II, werd in korte tijd behoorlijk populair. Terwijl Radio Veronica een breed familiestation was, mikte RNI op een ‘Young Europe’, zoals één van hun base lines klonk. Hun drive shows werden dan ook massaal geboekt. Tot in Vlaanderen.

Edu de Groot was één van de mensen die mee instond voor de organisatie ervan. Hij werkte daarvoor onder andere samen met Iemke Roos (Nederlands leverancier van de apparatuur), en de dj’s Tony Berk en Ferry Maat. Hij  verzorgde telkens hun voorprogramma. Hij werkte ook voor de populaire Avro’s ‘Top Pop drive Show’. Een live spin off van het waanzinnige hitparade programma dat iedere vrijdag op de Nederlandse televisie werd gepresenteerd door Ad Visser. Rob Ronder en Frank van der Mast zetten menige zaal op stelten. Edu verzorgde voor en na…

Toen Radio Mi Amigo aan z’n grote avontuur begon per 1 januari 1974 bood zich alweer een nieuwe markt aan. Eentje die twaalf jaar zou duren. En er was ook nog de Costa Brava Drive In Show, die een drietal jaar vooral in Frankrijk super populair was.

Alsof het scenario zo was bedacht, begon na het einde van de Vlaams/Nederlandse zeezender, de vrije radio in snel tempo aan z’n Vlaamse veroveringstocht. Edu kwam bij Radio Maeva terecht. Hij presenteerde er programma’s en reisde het land af met… drive shows. 

° Eén van zijn grootste relikwieën is een studiomicrofoon die nog gebruikt werd op de MV Mi Amigo. (Eric Clyncke & JLB)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 219: Edu, NAVO, Louis & Daddy (audio & video)

Liefde voor schepen met zendmasten en zelf wonen op een boot (maar ultieme droom bijna Lees verder

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1988 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 29 juli… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 28 juli… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Eric
Eric
26 maart 2021 - 13:03 13:03

Hoe zou het zijn met Edu en zijn bofkont???

Steevee Day
Steevee Day
12 januari 2021 - 04:43 04:43

Beste Edu ik ken jou al van in de tijd dat je toerde met je eerste discobar “music explosion” die ik voor het eerst leerde kennen tijdens de “open deurdag” van het STI 1, waar je opgesteld stond in het lokaal “aardrijkskunde”
allicht weet je niet meer wie ik ben, maar ik had de eer om je een paar maal te mogen assisteren tijdens je drive-in shows o.a. in zaal Novy destijds te Nevele…
ik was ook een grote fan van jou tijdens je medewerking aan radio Maeva.
het feit dat ik een enorme bewondering voor je had en heb, deden mij destijds besluiten om zelf een discobar(ke) te maken “studio 62” genaamd naar de jeugdclub waar ik destijds het grootste deel van mijn jeugd doorbracht….
hopelijk gaat het nog goed met je…
groeten Steevee Day

Eric
Eric
30 juli 2019 - 09:48 09:48

Edu, ik was ooit één van de vele toeschouwers in het Rozenhof te Ursel. Eind de jaren ’70, het jaar dat Radio Mi Amigo terugkwam op haar gloednieuw zendschip. Je maakte velen nieuwsgierig en gelukkig met die melding. Ik vroeg me regelmatig af hoe het was met jou.
Hopelijk komt alles goed met uw woonboot. Met een kerel zoals jij is hij echt een “bofkont”
Groeten Eric De Meyere

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx