RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

‘De Majeur’: organiseren en genieten

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Eric Lemmens: motor achter Vlaamse artiesten en vrije radio

Met een zekere regelmaat moeten wij in onze archieven duiken omdat er alweer een radiomaker is overleden. Snel wat opzoeken, collega-redacteuren om extra info vragen en zo vlug mogelijk een bericht de wereld insturen. Het is – helaas – een soort routine geworden. Pas in de dagen na dat eerste stukje, is er tijd om er wat dieper op in te gaan.

Bart Vermeer, geboren als Eric Lemmens en bekend in Ninove als ‘de Majeur’, zou in oktober 70 jaar jong zijn geworden. Hij wordt vaak als de oprichter van Radio Del Sol genoemd, maar Eric zette zijn eerste stappen bij het Denderhoutemse El Pirato in 1980. 

Een vrije zender begonnen door een paar CB-ers in hun Denderleeuwse club, tussen pot en pint na een vergadering. Ze werden opgepakt, maar kwamen in oktober 1980 terug als Del Sol. Ook ‘de Majeur’ deed weer mee.  Een bijnaam die hij tijdens zijn legerdienst kreeg in 1970. Eric maakte begin jaren zeventig ook deel uit van de amateurvoetbalclub FC Stadspark. Toen de ploeg van plan was om een bal te organiseren om geld in het laatje te brengen, kwam hij in contact met de Pater Pax, de manager van Paul Severs.

Niet veel later – 2 februari 1973 – stond populaire Paul op het podium van het eerste ‘Vedettennachtbal’ van de club in zaal Roxy. De interesse in radio van Eric kreeg een boost. Paul Severs was een poulain van Radio Mi Amigo-baas Sylvain Tack. De legendarische zeezender. Organiseren kon Eric al, de populaire drive in shows van de zeezender trokken zijn aandacht en hij zorgde voor diverse optredens van het fenomeen. Tegelijk bleef hij Vlaamse artiesten contacteren en organiseerde jarenlang tal van shows. 

Radio Mi Amigo verdween, bijna naadloos opgevolgd door de vrije radio, waaronder dus ook Del Sol. Zeventig procent van de muziek was toen al van Vlaamse of Belgische origine. Eric maakte zich geliefd als presentator van verzoekprogramma’s. En hij bleef concerten organiseren.  De ‘Nacht van Del Sol’ lokte liefst 37 vedetten, waaronder Rob De Nijs en Vader Abraham naar Pamel. De zaal zat afgeladen vol. Er zouden nog vele ‘nachten’ volgen.

Eric had vele jaren een platen- en cd-winkeltje in de Geraardsbergsestraat, dat hij samen met zijn partner Frank uitbaatte (in 2004 op 41-jarige leeftijd overleden bij een woningbrand). Sindsdien was hij minder joviaal en soms een beetje kort van stof. Maar hij bleef een levensgenieter, die in alles mogelijkheden commerciële mogelijkheden zag.

Eric was ook een tijdlang voorzitter van de sportraad in Ninove. “De sportavonden, waarbij de jaarlijkse trofeeën werden uitgereikt, waren voordien maar een saaie bedoening, maar Eric maakte ze populair door er artiesten te laten optreden. Hij liet er een nieuwe wind waaien”, vertelt zijn broer Patrick in Het Laatste Nieuws. “Hij kon soms een beetje lastig zijn, maar hij had het hart op de juiste plaats.”

Hij overleed afgelopen zaterdag onverwacht op 69-jarige leeftijd, vermoedelijk aan een interne bloeding. Hij had al een tijdje last van kwaaltjes aan zijn voet en had daarvoor eerder een chirurgische ingreep ondergaan. Het afscheid van Eric vindt gezien de coronamaatregelen plaats in besloten kring op vrijdag 21 augustus. De plechtigheid zal normaal gevolgd kunnen worden via YouTube. (TB – BVP)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Del Sol’s Bart Vermeer is niet meer (video)

Legendarisch waren ze, de Radio Praatcafés in Aalst. Tussen oktober 2003 en de lente van Lees verder

Het ‘vertrek’ van A.J. (audio)

Als er een ranglijst van Belgische (offshore) radiopioniers zou bestaan, dan zou de naam van Lees verder

Ronan O’Rahilly overleden (audio & video)

Deze ochtend bereikte ons het trieste nieuws dat de gezondheid van Ronan O'Rahilly, de Ier Lees verder

Op 6 januari 2018 overleed Peter van Dam (audio)

Als eerbetoon aan de ‘Big Voice’ staan we stil bij de hele specifieke manier van Lees verder

Robin Adcroft (Robin Banks op RNI) overleden

Zondag 16 september kwam het trieste nieuws dat Robin Adcroft in de middag overleed na Lees verder

Nooit meer « Dit was Roger Simons in Londen »

We vernemen het overlijden van Roger Simons. Van 1961 tot 2002 was hij de legendarische Lees verder

Wiet van Broeckhoven is niet meer (audio)

De eerste dagen van januari worden alweer herleid tot een erg dramatische week voor de Lees verder

Zanger en ex-Mi Amigo-dj Paul Severs overleden (audio)

Paul Severs is niet meer. Vandaag, dinsdag 9 april is hij op zeventigjarige leeftijd overleden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx