fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De ‘Mac Gyver’ van Delmare is niet meer (video)

Johan ‘Rood’ Vanhee deze ochtend gestorven

Een project als RadioVisie drijft voor een groot deel op automatismen, ervaring en ‘liefde voor het vak’. Dat laatste wordt af en toe ook pure ‘tristesse’, het heengaan van een kennis uit de sector word je immers nooit gewoon. Het schrijven van een ‘in memoriam’ nog veel minder.

Johan Vanhee is niet de meest bekende naam in de radiowereld, zijn pseudoniem Johan Rood is dat net iets meer. Al dateren zijn avonturen ook alweer van zeer lang geleden, veel er van zijn in het collectieve geheugen blijven zitten. Deze oud-technicus en duivel-doet-al van de zeezender Radio Delmare is niet meer. Hij stierf deze ochtend in een Tsjechisch ziekenhuis. Verbaasd over de plaats ben ik niet. Ook in zijn heengaan zat er… avontuur.

Ik bewaar bijzondere herinneringen aan deze Antwerpse globetrotter, ondanks dat ik hem maar een paar keer heb gesproken. Nog niet zo heel lang geleden waren we het erover eens dat hij op regelmatige basis een column zou schrijven voor RadioVisie. Hij kon dan ook putten uit een ongelooflijk arsenaal aan belevenissen. Helaas is het bij die ene column gebleven. Kort daarna werd hij ziek en nooit meer beter.

Het moet eind juni, begin juli 1978 geweest zijn toen hij plots voor mijn deur stond in een soort ‘battle dress’. Zomaar. Hij had zijn stoute schoenen aangetrokken en was met z’n omgebouwde VW-Kübelwagen tot in Geluwe gereden. Bij RadioVisie hadden we net enkele artikelen geschreven over de nieuwste Nederlandse zeezender Radio Delmare. Ook dat ze nog op zoek waren naar een technicus.

‘Of ik er misschien voor kon zorgen dat hij aan boord kon komen?’ Hij vertelde me dat hij net een aantal maanden met zijn auto door de Libische woestijn had gereden en dat hij eigenlijk nood had aan een nieuwe uitdaging. De hele westerse, kapitalistische maatschappij met al z’n kleine kantjes, was niks voor hem… Bovendien kon hij aan een zender komen. Hij had technische school in Antwerpen (TNA) gevolgd waar ze hem hadden geleerd om die dingen te bouwen en andere technische schakelingen te activeren. 

Het werd een boeiende avond, ik beloofde één en ander te proberen. Hij liet z’n coördinaten achter, ik contacteerde Danny Vuylsteke die op zijn beurt Gerard van Dam op de hoogte bracht. Daarna hoorde ik een tijdlang niks meer. Noch van Johan noch van de Delmare-organisatie. En plots was het station daar terug. Nogal verrassend. Aan boord… Johan Vanhee. Hij was geen programmamaker, maar liet via enkele boordmedewerkers af en toe de groeten doen, of een muziekje draaien. 

Vanaf dat moment ben ik hem in alle artikelen die we nog zouden schrijven in RadioVisie gewoon Johan Rood gaan noemen, naar zijn haarkleur. Om zijn identiteit geheim te houden en vooral omdat ik niet zo snel iets anders kon bedenken. Hij vond het blijkbaar best OK, want nadien is iedereen hem zo gaan noemen en is hij ook bekend gebleven. 

Zijn avonturen bij Radio Delmare, ik zeg het voorzichtig en niet omdat hij gestorven is, waren heldhaftig. Ooit zat hij in z’n eentje aan boord van de Martina toen het zendschip op drift sloeg. Een andere keer moest hij zichzelf in leven houden door de mossels van de romp te schrapen omdat er geen eten meer aan boord was. Hij werd opgepakt en veroordeeld. MacGyver had er echt wat van kunnen leren.

Iemand anders zou het allemaal verschrikkelijk hebben gevonden, voor Johan hoorde het bij het leven zoals ademen, eten en leuke ‘dingen’ doen. Na de zee bleef hij nog een poos in radiomiddens hangen. Aan land. Met veel minder avontuur. Al bleef hij voor de meesten een vreemde eend in de bijt, hij heeft een boel mensen gelukkig gemaakt. Zonder dat hij dat zelf was, al helemaal niet nadat z’n partner vorig jaar overleed. Het ga je goed Johan voor het grootste avontuur van allemaal. Als het kan, stuur een berichtje of laat een muziekje draaien!

° JL Bostyn

° Voor de liefhebbers; binnenkort afleveringen over de belevenissen van Johan Van Hee. Humor en wetenswaardigheden, die tot op heden onder het stof zijn gebleven. Van de hand van Ben Bode. 


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
18 maart 2019 - 20:07 20:07

Radio Delmare was een drijvende doodskist, was niet zo’n grote speler in zeezenderkringen,
maar werd wel in de lucht gehouden door een bende jonkies die het idee “vrije radio” meer genegen waren dan een carrière maken of het grof geld verdienen….
Johan Rood was er daar eentje van, RIP kerel !

Meer in offshore, overlijden
Het Ochtendblad van 18 maart (video)

Het Middagblad van 17 maart (audio)

Caroline North terug vanaf de Ross Revenge

Dick is (nog steeds) radio actief – 26 (video)

Het Avondblad van 11 maart (audio)

Afscheid van een (radio)generatie

Sluiten