RadioVisie

 • .
  .

De Lage Landenlijst deed het zonder Nederland

De luisteraars van Radio 1 verkozen dit jaar ‘Amsterdam’ van Kris De Bruyne tot hun meest favoriete Nederlandstalige nummer. Al is het natuurlijk maar de vraag in hoeverre je nog van een échte Lage Landenlijst mag spreken.

Want zonder dat Radio 1 er met één woord over repte, plooide deze Vlaams-Nederlandse lijst zich dit jaar voor de samenstelling helemaal terug op Vlaanderen. Van een actief gepromote input vanuit Nederland was er geen sprake meer.

De Lage Landenlijst was in 2016 een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse Radio 1 en de Nederlandse NPO Radio 5. Ook voor de editie 2017 hield die samenwerking nog stand, maar toen trok NPO Radio 5 er de stekker uit.

Radio 1 zocht en vond in 2018 uiteindelijk toch nog de steun van drie Nederlandse regionale stations, onze onmiddellijke noorderburen Omroep Brabant, Omroep Zeeland en het Nederlands-Limburgse L1. Maar na drie edities (2018-2019-2020) lijkt ook die samenwerking verleden tijd. Het moet pijn doen vast te stellen dat geen enkele Nederlandse publieke omroep meer te vinden is om één keer per jaar een samenwerking aan te gaan met de Vlaamse collega’s.

Radio 1 deed vandaag (en afgelopen week) nog wel krampachtig pogingen om enigszins ‘grensoverschrijdend’ te klinken, maar het kalf is verdronken. In Nederland zit niemand (meer) te wachten op een lijst die gedomineerd wordt door flink wat Vlaamse ‘classics’ die ze ginds – laat ons eerlijk zijn – van haar noch pluim kennen. Misschien kan Bart De Wever deze nuchtere vaststelling maar beter even tegen het licht houden van zijn Groot-Nederlandse gedachte.

Dit gezegd zijnde, zo (weinig) Groot-Nederlands klonk de Top 10 vandaag:

 1. Kris De Bruyne – Amsterdam (2)
 2. Kommil Foo – Ruimtevaarder (1)
 3. Het Zesde Metaal – Ploegsteert (4)
 4. Gorki – Mia (6)
 5. Yevgueni – Als ze lacht (14)
 6. Wim De Craene – Tim (5)
 7. Ramses Shaffy en Liesbeth List – Pastorale (3)
 8. Raymond van het Groenewoud – Twee meisjes (8)
 9. Boudewijn de Groot – Avond (7)
 10. The Scene – Blauw (13)

De volledige lijst kan je hier vinden. Tot slot nog de de meest opvallende weetjes uit De Lage LandenLijst van 2021:

 • Er staan 22 nieuwe nummers in de lijst.
 • Boudewijn de Groot, Kris De Bruyne, Raymond van het Groenewoud en The Scene komen het vaakst voor met telkens 4 noteringen.
 • De hoogste nieuwkomer is ‘De Roos’ van Ann Christy (komt binnen op plaats 47).
 • Kris De Bruyne mag, naast de eerste plaats, zowel de sterkste stijger (‘Lieve Jacoba’, +57 plaatsen) als sterkste daler (‘Waar ik voor leef’, -39 plaatsen) op zijn naam schrijven.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio 1
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
5 september 2021 - 06:08 06:08

Die slimme nederlanders hebben onze brol nooit geappecieerd !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx