fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

De laatste vanaf zee, maakte het wel erg bont – 3 (video)

Vuistslag

Terug aan dek werd duidelijk dat de opsporingsambtenaren en politiemensen hoe dan ook toch aan boord wilden komen. Peter Chicago zag dat nog steeds niet zitten en duwde eigenhandig iemand van de reling af maar de man dreigde daarbij in het water te vallen en tussen de Ross en de Volans terecht te komen. 

Daarop sprong een collega van de onfortuinlijke man snel van de Volans aan dek van het zendschip en met een flinke vuistslag sloeg hij Chicago neer. Onmiddellijk daarop volgden ook de overige speurders en politiemensen en was de Ross Revenge de facto geënterd en overgenomen door de Nederlandse Justitie.

Zowel op de frequentie van Radio Caroline, de 558 kHz, als de 819 kHz hielden de Engelstalige Caroline dj’s de luisteraars op de hoogte van de gebeurtenissen. In de uitzending konden ze nog vertellen dat ze van de Nederlandse autoriteiten hadden gehoord dat het schip en de bemanning ongemoeid zou worden gelaten. Wel zou alle zendapparatuur worden ontmanteld en meegenomen.

Zenders uit de lucht

Iets na twee uur in de middag schakelde Mart Roumen de zenders uit en kon het slopen van de apparatuur beginnen. Een klus die uren zou duren, maar rond zes uur in de avond was er een merkwaardig voorval. De hele bemanning van de Volans trok zich terug voor het avondeten. Zo konden Peter Chicago en zijn team nog belangrijke zendapparatuur verstoppen, om na het vertrek van de Volans de boel toch weer een beetje op te kunnen bouwen.  

Maar het was duidelijk dat de invallen van woensdag en de raid op de Ross Revenge van zaterdag wél het definitieve einde betekenden voor de Nederlandstalige radio vanaf zee. Rond acht uur ’s avonds zette de Volans koers richting Scheveningen waar het schip op zondag in de vroege ochtend aankwam. Aan boord waren ook de Nederlandse DJ Arie Swets en de kok Eddy. Zij hadden zich gerealiseerd dat ze niet meer door een Nederlandse tender van boord zouden worden gehaald en gingen maar mee met de Volans.

De in beslag genomen apparatuur van de Ross Revenge wordt van de Volans gehaald in Scheveningen

Radio Caroline terug in de lucht

Radio Caroline zou een week of zes na de raid op de Ross Revenge ‘gewoon’ weer in de ether verschijnen met Engelstalige programma’s op de vertrouwde frequentie 558 kHz. De zeezender zou het nog een jaar vanaf zee uithouden, maar wegens gebrek aan inkomsten was men onregelmatig in de lucht. In november 1990 was er helemaal geen geld meer voor brandstof en verdween ook Caroline als zeezender definitief uit de ether.

In Nederland werden alle betrokkenen bij Radio 819 en World Mission Radio aan een verhoor onderworpen, maar flinke tijd daarna en toen het ook voor Justitie overduidelijk bleek dat er geen nieuwe Nederlandse zeezender meer op de Noordzee zou verschijnen, besloot de Officier van Justitie, op voordracht van hoofd opsporingsambtenaar Mart Roumen om geen vervolging meer in te stellen tegen de betrokkenen. Het doel was immers bereikt.

Te weinig ruimte

Sterker nog, nadat de Ross Revenge in 1991 van het anker was geslagen, op een zandbank was gelopen, er weer vanaf was getrokken en in de haven van Dover was terechtgekomen, kreeg de Engelse Radio Caroline alle inbeslag genomen apparatuur terug. De Engelse autoriteiten hadden de Ross Revenge niet zeewaardig verklaard en het schip mocht dus sowieso het havengat niet meer op.

Nederland zat een beetje in z’n maag met de aangeslagen apparatuur die bij de dienst domeinen in Bleiswijk lag. Het spul nam veel ruimte in beslag die Justitie liever reserveerde voor andere goederen. Na langdurige gesprekken waarbij Herbert Visser zelf de eer had om Radio Caroline te vertegenwoordigen werd alle apparatuur vrij gegeven, met een busje opgehaald en terug aan boord van de Ross Revenge gebracht, waar alles tot op de dag van vandaag nog steeds staat.

End of the Innocence

En zo werd 19 augustus 1989 de laatste dag waarop er Nederlandstalige uitzendingen vanaf de Noordzee klonken. Vlak voordat Radio Caroline de uitzending op deze gedenkwaardige dag nog even overnam was de laatste plaat die Radio 819 de ether in stuurde Don Henley’s “The End of the Innocence”.  Toeval, maar hoe toepasselijk. (HV)

° Photocredits: Offshore radio archive


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Radio Caroline

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Hoe World Mission Radio versneld zorgde voor het definitieve einde van offshore radio Gisteren 19
Op 19 augustus 1989 werd voor het laatst een Nederlandstalig programma uitgezonden vanaf een zendschip
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
De Ross Revenge, het legendarische zendschip van Radio Caroline en naast de Jenni Baynton van
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
In het voorjaar van 1989, een kwarteeuw na de officiële start op 27 maart 1964
In tegenstelling tot de keuze die de jongeren anno 2019 hebben kreunden hun generatiegenoten in
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
Hallo. Dit is Mi Amigo en ik ben Norbert (audio)

De laatste vanaf zee, maakte het wel erg bont (2)

Hallo. Ik ben Joop en ik doorblader ‘Joepie’ (audio)

De laatste vanaf zee, maakte het wel erg bont (1)

Hallo. Zin om mee te varen naar de Mebo II? (audio)

Het storende woord van God bij Caroline (audio & video)

Sluiten