De laatste twaalf: Wie zijn ze? (3) Definitief het doek voor een paar vaste waarden

Leestijd: 5 minuten

‘Conditio sine qua non’

Gisteren en eergisteren stelden we de kandidaten, én de erkende omroepen, al voor van de eerste acht van de tweede erkenningsronde. De laatste 12. In oude tijden zou men daar onmiddellijk een judas in zoeken, in moderne tijden misschien eerder een mol. Zelfs als die er al waren, dan nog waren er een tiental anderen ook.

In beleidsnota’s leggen ministers maar al te graag concrete doelstellingen en regels vast. Meestal staan daar ook de verplichte nummers in, zeg maar ‘conditio sine qua non’, zo en niet anders. Voor de aanpak van het frequentieplan liet minister Gatz herhaaldelijk verstaan dat hij strenge regels zou hanteren. Vooral de lokale sector zou op orde worden gezet, geen ketenradio meer, maar betere ruimte en netwerken.


Lees verder onder de advertentie


Een minimum standaard

Toch was het de net minister zelf die soms verschillende voorwaarden oplegde. Vorig jaar werden een aantal omroepen erkend zonder enige beoordeling. De Raad van State had daar op gewezen, het is niet omdat men de enige kandidaat is, dat het ook een goede kandidaat zou zijn. Radio zou zichzelf moeten verplicht zijn, ten minste toch een minimum standaard moeten nastreven.

In de eerste ronde was er ook nog onzekerheid over de manier van beoordelen, en dat gaf vaak zelfs onaangename verrassingen. Voor de tweede ronde was dat al iets eenvoudiger: de beoordelingen van de anderen stonden gewoon online. Al hielp dat misschien niet echt concreet, het was toch een mogelijk voordeel voor de kandidaten. En toch zaten er nog verrassingen in.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
84 Herentals 107.7 Radio Liefkenshoek vzw 98,01%
  Herenthout 107.4 Omroep Neteland  
       
    Radio Apollo vzw 96,66%
    Radio Apollo  
       
    PDG FM vzw 96,56%
    PDG FM  
       
    Kempen FM vzw 64,73%
    Kempen Fm  

Nieuwe kansen

De vzw Radio Liefkenshoek zal eeuwig verbonden blijven met het indienen voor het verkeerde pakket. De aanvrager merkte de gewijzigde pakketnummers vorig jaar te laat, daardoor waren ze plots kandidaat voor een ander zendgebied. Alle pogingen om dat alsnog te mogen herstellen botsten toen op ‘de eieren van de administratie’. Eind 2017 verhuisde Omroep Neteland plots naar het internet.

In de tweede ronde waren er meerdere tegenkandidaten, en niet de minsten. Radio Apollo vzw greep vorig jaar eveneens naast een erkenning, de gemeente zorgde wel voor een mooie troostprijs: de Heistse Cultuurprijs Grote Verdienste 2018. Vorig jaar werd ook de vzw Kempen FM opgericht, niet te verwarren met FM Kempen. Volgens de statuten zouden een Field Sales Manager, een heldin met parachute en surfplank, en ook Evi Geysels, DJ@Qmusic, voice-over en reclamestem zitten.

Anderhalve procent

PDG FM is gevestigd op het adres van een industrieel bedrijf in Herentals., en tevens home of the drive van de vereniging: Peter De Groot (PDG), aka Peter Mariën. In het verleden was hij actief bij TOPradio Hasselt, Hit FM en FM Limburg. Dit jaar doet hij gepersonaliseerde versies van zijn programma De Groot FM op Radio Media, BOO, Radio Hoeselt, Radiofunvlaanderen en Superstar (internetradio’s), en de Nederlandse 172 en SAS FM.De aanvraag van Kempen FM scoorde programmatorisch én financieel nogal slecht. Tussen de drie anderen werd het een nek-aan-nek, Apollo en PDG quasi gelijk op zo’n 96,50%, Neteland toch nog anderhalve percent hoger. Apollo wil nu doorgaan als internetradio en activiteiten voor de bevolking blijven doen.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
92 Kampenhout 107.0 Vrije Radio Aarschot vzw 93,25%
  Keerbergen 105.2 Komilfoo  
       
    Starradio vzw 69,94%
    Starradio-Sterrenradio  

Flagrant verslagen

Eind 2005 wordt het bestuur van Vrije Radio Aarschot volledig vervangen, Geert Luyten werd de nieuwe man van Komilfoo. De tegenkandidaat voor dit pakket was Benny Geens, (aka Benny Baeten), die al sedert 1981 actief is. Hij deed met StarRadio opnieuw een gooi naar een erkenning, vorig jaar haakte hij immers nog af.

Op 9 en 10 juni zonden ze zelfs live uit op de Putse Feesten, ondertussen kwamen ze ook op de regionale tv RTV in beeld. Het kon echter niet ‘baeten’, Komilfoo versloeg Starradio vzw zowel programmatorisch als financieel, en nogal flagrant.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
106 Lier 106.4 Radio Pallieter vzw 89,02%
  Nijlen 105.3 Radio Pallieter  
       
    Lierse Radio Omroep vzw 88,51%
    Zin FM  

In 2004 was het bestuur van Radio Pallieter gewijzigd, er kwamen een bakker, een drukker en een gepensioneerde in de vereniging. Vorig jaar werd alles nog herschikt en zo werd het troetelkind van de bakker nog aangevuld met Benny Guldentops, Willem Van Walem  en Bart Geysbrechts, ancients in de radiowereld. Met een voorzitter Zimmertorencomité in het dossier leek het dossier vorig jaar een sterke aanvraag te worden, de beslissing werd echter ingehouden omdat ‘Stadsradio’ de dossiers nog had gewijzigd.

Pallieter diende toen klacht in tegen de minister, de omroep kon in deze herkansing Zin FM, de enige tegenkandidaat, verslaan. Zin FM is in feite het vroegere Radio Montana, rond Martin Lieckens. Zin FM was financieel veel sterker maar verloor dat voordeel weer in programma’s. Uiteindelijk moesten de punten en komma’s in techniek het verschil geven. Als daar met volle percenten werd gewerkt dan was hier een ex-aequo geweest.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
113 Oostkamp 104.9 LRI vzw 76,82%
    Radio Ommeland  
       
    Belfort Media vzw 69,14%
    B-Lounge  
       
    Kanaal K vzw 65,07%
    Oostkamp 1  

Ieder om beurt?

De vierde aanvraag van LRI vzw, de constructie van ‘Stadsradio’, werd hier omgedoopt tot Radio Ommeland. Voor Belfort Media was het de derde aanvraag, nu met B-Lounge. Aanvragen beginnen soms toch sterk te lijken op het aantal muziekfiles dat sommigen op computer hebben opgeslagen. What’s in a name?

De vzw Kanaal K werd in 2003 opgericht door Marc Holemans en Peter Sweeck en werd vanaf 2015 een satelliet voor de keten HitFM in Oostende, met Geert de Lombaerde als bezieler. In januari stond hij nog enthousiast achter het derde netwerk, in maart ging ook zijn droom kapot toen TOPradio plots de plaats mocht innemen. Kanaal K was nu de zwakste van de drie aanvragen, ze scoorde overal minder. Belfort Media haalde enkel financieel een sterke score, het werd LRI. Het zal die zijn beurt (nog eens) geweest zijn?

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Club FM legt klacht neer tegen NRJ 'S-radio kreeg een licentie maar niet Radio NRJ' Club FM heeft een klacht neergelegd tegen NRJ. Het stadsradionetwerk dat is voortgevloeid uit een dossier dat werd goedgekeurd als S-radio en in de lucht is sedert 3 september jong...
Het Avondblad van 18 september (video) Lokale onvrede, radio met een schermpje en een 'top... Aanschuiven bij de Raad van State Om het netjes uit te drukken; al sinds het prille begin van het vrije radiofenomeen - we noteren het jaar 1980 -, zijn de opeenvolgende ministe...
Het Avondblad van 11 september (video) Veel publiek, veel vrouwen en veel foto's 1200 'zichtbare' luisteraars voor GRK Eens om de zes jaar openen de Stedelijke Werkplaatsen van Stad Genk hun deuren om de lokale bevolking een blik achter de schermen te gunnen...
Al is de leugen nog zo snel… Oorzaak en gevolg van leugens in dossiers Verbaasd of niet verbaasd Menigeen zal de laatste tijd verbaasd zijn geweest over details die bekend raakten uit de dossiers van VBRO en Stadsradio Vlaanderen. Of was net niet v...
Sven Gatz trekt 8 erkenningen in Maar erkent opnieuw 7 maal dezelfde omroep als eerder Op 10 september stond er een belangrijke zaak op de agenda van de Raad van State; de uitsluiting van acht aanvragen voor een FM-licentie die eerder in verband werden gebracht met d...
VBRO: Het uur van de waarheid? (5) Online desk research Voor de vijfde en laatste dag besteden we aandacht aan het VBRO-dossier. Naar aanleiding van een procedure die tegen de omroep loopt voor Raad van State werd het dossier doorgraven...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
HaveveFrank Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Frank
Gast
Frank

Toch nog een stukje duiding. De vzw Kempen FM was eigenlijk het opvangnet voor Peter Benoot moest het fout gaan voor Antwerpen FM. Peter woont ondertussen al een hele tijd in de Kempen en de voorzitster van vzw Kempen FM, Sofie Dillen, is de huidige levenspartner van Peter Benoot.
Dit verklaart meteen ook de aanwezigheid van Evi Geysels binnen de structuur want die was toch ook wel sporadisch bij Antwerpen FM te horen.

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@Frank: het is inderdaad zo dat er in alle aanvragen vele vangnetten zaten, het gekende plan B. Sommige al meer doorzichtig dan andere, en dat was niet verboden. Een goede jury van beoordelaars had dat doorprikt, met alle respect voor de tijdelijk aangeworven jury, zij niet. Opmerkelijk is ook dat zo’n (zelfde) pak ervaring van dossiermakers dan elders duidelijk minder scoorde. Het geeft een gevoel van manipulatie, net zoals dat opduikt bij de bepalende ‘nullen’ en de niet volle percenten in techniek,die zelfs soms het verschil maakte met minder dan 1 percent.

Meer in Actueel
Klacht antennekijker tegen VRT ongegrond
Kijk… Nederlandse luistercijfers!
Het Middagblad van 20 juni (video)
De laatste twaalf: Wie zijn ze? (2)
Minder uren voor laatste Belgische AM-zender
Belgische spots maken kans op een ‘Lion’ (video)
Sluiten