fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

De laatste twaalf: Wie zijn ze? (2)

Tweede ronde

Gisteren bekeken we summier de eerste vier pakketten van de laatste twaalf lokale erkenningen. De zogenaamde tweede ronde, al was dat een vreemde (bij)naam. De ‘eerste’ ronde was al gemengd, niet iedereen ging immers voor een netwerk, in diezelfde ronde mochten ook de lokale aanvragen worden ingediend. Officieel mocht voor de twee worden ingediend, beide uitbaten mocht niet. Het leek weer een typisch ‘Belgische’ oplossing, zeker toen de mogelijkheid om daarin alsnog statuten te mogen aanpassen ook nog eens behoorlijk ontspoorde.

Vandaag belichten we de volgende vier pakketten, aanvragen en erkenningen. De ‘gekende huizen’ waren daarbij weer aanwezig. Dat mocht, in dat opzicht dat het niet dezelfde huizen mochten zijn als reeds erkende netwerken, of organisaties die reeds twee lokale erkenningen hadden. Radiogroepen zijn echter wel zo vindingrijk dat ze daarop een statutaire oplossing vinden, desnoods binnen of buiten de reeds bestaande adresbestanden.

Radioconcentratie

Om het met gekende woorden van een betreurde zanger te zeggen: Soms vraagt een (radio)mens zich dan af… wat dit frequentieplan wou bereiken. Officieel heette het de ketenvorming tegen te willen gaan, in de praktijk lijkt het er sterk op dat bepaalde radiogroepen nieuwe ketens van radioconcentratie mochten vormen. Het niet-ontvankelijk verklaren van bepaalde dossiers verhinderde niet dat er weer herkenbare winnars waren bij de erkenningen. En opmerkelijke verliezers.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
45 Brugge 107.3 Belfort Media vzw 90,64%
    Radio B-Dance  
       
    RFM vzw 86,58%
    Radio RFM  
       
    Lokale Radio Impact (LRI) vzw 76,82%
    Joenradio  
       
    DABRO vzw 69,45%
    Radio Exclusief  

Belfort

De vzw Belfort Media blijkt, ondanks de schaduw rond de beheerders, een sterke groep te zijn. Voor pakket 45 gingen ze nogmaals de concurrentie aan met RFM en LRI (Joenradio), bovendien meldde ook DABRO zich in de strijd, met Radio Exclusief. Vorig jaar wijzigde deze vzw de verkeerd geschreven benaming, De Brugse Alternatieve Radio Omroep, in De Alternatieve Brugse Radio Omroep. In de besluiten van 15 juni staan ze toch nog verkeerd vermeld.

RFM en LRI (Joenradio) haalden het ook hier niet tegen Belfort Media, dat nog een nieuw product uit de magische hoed toverde: B-Dance. De scores van RFM en LRI werden weer gelijkgeschakeld met pakket 43, dat volstond niet om ook een tweede product van Belfort Media te verslaan. Hun Radio B-Dance was ook hier vooral programmatorisch beter. De vierde kandidaat DABRO scoorde wel het best in programma’s, maar ging financieel volledig onderuit.

‘Fraus omnia corrumpit’?

Radio Exclusief is een pionier, die werd opgericht door Eric Clyncke (aka Eric De Groot). Het station groeide uit tot een absolute topper, met zelfs een zusterstation. In de jaren negentig ging het echter bergaf, toch hield de radio toetreding tot een keten af. Op de nieuwe website staan nu toch weer gekende journalisten en/of presentators, die vermoedelijk ook in de aanvraag zaten.

Clyncke ging in mei immers nog keihard in tegen de erkenning van Radio Brugs Ommeland, hij trok er zelfs mee naar de Raad van State. In laatste instantie diende hij zich daar zelf te verdedigen, naar eigen mening met sluitende bewijzen van onwaarheden . Vele betrokkenen (veelal journalisten) spraken echter formeel tegen dat ze iets te maken hadden met het dossier, ze wisten zelfs niet dat ze vermeld waren. De Raad van State heeft in deze vermeende ‘fraus omnia corrumpit’ nog steeds geen uitspraak gedaan.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
51 Deinze 105.1 Digitaal vzw 84,61%
  Gavere 107.9 Radio Digitaal  
  Nazareth 107.5    
    Vzw Radio voor Informatie, Socio-Cultuur en Ontspanning (RISCO) 69,87
    Radio Roeland  

Stads-business

In juni vorig jaar legde Digitaal vzw een akte neer op de griffie in Gent, waarin statutaire wijzigingen werden doorgevoerd. Christophe Moens en Vlacora BVBA (Family Radio Oudenaarde) namen ontslag en muziekmanager Patrick Vandewattijne (Laura Lynn, Swoop en ook Van Dyck Publishing) en schepen Peter Simoens (Stad Oudenaarde) namen over. Dat zorgde voor wrevel bij Radio Brouwer, die zich door de schepen in de steek gelaten voelden.

De vzw Digitaal haalde toen al pakket 97 binnen, nu kunnen ze er pakket 51 nog bijvoegen. De tegenkandidaat was RISCO vzw, een vereniging die in maart vorig jaar (ter griffie in april) het volledige bestuur had vervangen. De vzw was in juli 2016 overgenomen door Geert Bollé, en familie. Omwille van niet-toegelaten overlapping met hun aanvragen voor een netwerk werden toen statuten gewijzigd.

‘Stads’Radio Roeland scoorde vooral financieel slecht voor de geprojecteerde balans van de twee eerstvolgende jaren én voor de specificatie van de herkomst van de financiële middelen. Programmatorisch waren ze nochtans ‘iets’ beter dan Digitaal, dat zou toch velen kunnen verbazen.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
57 Diksmuide 107.3 LRI vzw  
  Kortemark 106.6    

Automatisch

Voor dit pakket was LRI de enige kandidaat en haalde in de andere aanvragen (43, 45 en 113) slechts één andere erkenning binnen (113). Daardoor lag de weg open voor een tweede erkenning. Of was het omgekeerd? Deze vroegere constructie voor Stadsradio Zottegem, LRI, domineerde de tweede erkenningsronde met het meeste aantal aanvragen: een maximum van vier.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
62 Evergem 106.9 (New) TRL vzw 95,05%
  Waarschoot 105.6 Radio TRL  
       
    Lieve FM vzw 89,71%
    Radio Lieve FM  
       
    (Vrije) Radio Tris vzw 85,43%
    Radio Tris  
       
    Vzw Radio voor Informatie, Socio-Cultuur en Ontspanning (RISCO) 69,37%
    Radio Roeland 1  
       
    RMG gcv 52,84%
    Radio Lieve FM  

Dansscene

Als we op de website afgaan dan zou Radio TRL behalve ‘We are back!’ niets meer zijn dan een snel naamkaartje op het internet, zoals daar nog vele eerder erkende omroepen online staan. ‘Back’ is de omroep sedert mei vorig jaar, toen een akte van oprichting van New TRL vzw werd neergelegd.

De oprichter (37) blijkt een ondernemer met internationale ambities te zijn, hij nam o.a. al deel aan een handelsmissie naar Curaçao. Zijn bedrijf zit in de ICT en AV Beheer FM Radio Stations, en wil ook de Belgische dansscene in de markt zetten en promoten. De referenties die ze voorleggen zijn niet de minste: (in de mediasector) Telenet, Avstudio, Avline, VMMA, VRT, Big Brother, enz. Als de gegevens kloppen zit er zelfs een talenknobbel in het bestuur.

Gekende verliezers

Lieve FM werd vorig jaar opgericht, op naam van de voorzitter vind je vooral gegevens bij de universiteit Antwerpen en het studentenleven. Zijn vennoot is geen onbekende in de radiowereld: ‘X’ is afkomstig uit de lokale radiowereld, volgde een opleiding journalistiek (Thomas Moore) en deed verdere ervaring op bij een ketenradio, en zelfs openbaar.

Nog eens extra met gcv

RISCO is opnieuw het (Stads)Radio Roeland verhaal van Geert Bollé, en Radio Lieve deed nog een tweede gooi naar de erkenning met een gcv, namelijk RMG. Het hielp niet, hun aanvraag haalde slechts een beetje punten in programmatie, verder buisden ze flagrant. Roeland kreeg dezelfde punten als elders en dat was ook hier niet voldoende.

Tris en Lieve FM werden programmatorisch verslagen, financieel en technisch waren ze de winnaar (New) TRL waard. Vooral de lokale binding scoorde beter (meer duidelijk) voor (New)TRL, met 95% behalen ze totaal zelfs een hoge score voor een ‘nieuwkomer’.


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen, lokale radio
Het Middagblad van 19 juni (video)

De laatste twaalf: Wie zijn ze? (1)

Het Middagblad van 18 juni (video)

Kolder en Klodder – 28 (video)

De verrijzenis van Omroep Neteland

Radio Lipstick terug in Duisburg

Sluiten