RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

De laatste adem van Monique

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Aanstaande zaterdag – 26 november – wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Monique opnieuw uitgezonden. Digitaal opgepoetst weliswaar. De uitzending is tussen 12:00 en 15:00 uur te beluisteren bij FouteMuziekRadio en… Radio Monique.  Het einde van de hitlijst was tegelijk ook het einde van deze zeezender in het najaar van 1987.

Radio Monique – uitzendend vanaf het zendschip Ross Revenge – (foto bovenaan) was in de nadagen van haar bestaan gekomen. De onvrede over de betalingen klonk steeds luider. Ook in de opnames die vooraf in de Hilversumse MMI-studio waren opgenomen. Niet iedereen had nog evenveel zin om door te gaan. Het programma van Joost den Draaijer was in de programmering al vervangen door ‘De Joost kon niet komen show’ met Ad Roberts. Tony Berk kondigde een winterstop aan voor ‘Prijsbewust’. 

Problemen in het kwadraat

In alle stilte was er een nieuwe investeerder gevonden.  Op 13 oktober 1987 was er de comeback van een Radio Noordzee Internationaal deejay van weleer: Ted Bouwens. Inmiddels doken ook aan boord telkens weer nieuwe medewerkers op die de toch al lange lijst nog wat… langer maakten. Zij kregen meteen te maken met een hoop moeilijkheden. De situatie op het zendschip was niet OK, er was een zware storm en de technische problemen zorgden ervoor dat het station met regelmaat uit de lucht was. 

Het grote bevoorradingsschip Bellatrix, dat tussen Duinkerke naar het zendschip Ross Revenge in de Theemsmonding voer, was enige tijd niet beschikbaar. Voor de bevoorrading was men bijgevolg aangewezen op de veel kleinere Windy. Maar het slechte weer belette het uitvaren met regelmaat. Het gevolg was dat bandprogramma’s, die al eerder waren uitgezonden, noodgedwongen herhaald werden. In oktober 1987 waren er afwisselend live-uitzendingen, non-stop muziek en (vaak oude) opnames. 

De boorddeejays moesten – niet altijd met veel zin – veel overuren maken. Maar het station bleef in de lucht zolang er brandstof was, want ook dat werd een probleem. Een onaangename bijkomstigheid voor de medewerkers op het zendschip was het uitvallen van de wasmachine, waardoor men was aangewezen op handwasjes of op de kookwas. Maar in het licht van wat zou komen bleek dit toch wel het minste van de problemen…

Op weg naar het einde

Vrijdag 13 november 1987 was de laatste dag van Radio Monique 9-6-3 en kon dat mooie jinglepakket opgeborgen worden. Storing op de 963 kHz met de Finse staatszender lag ten grondslag aan de verandering. Radio Monique ging die avond uit de lucht. De luisteraars werden op de hoogte gebracht van de onverwachte frequentiewissel. Helaas was de Monique-organisatie aan land niet ingelicht. Aangeraden werd om informatie op het zusterstation Radio Caroline op 558 kHz – eveneens in de lucht vanaf de Ross Revenge – in de gaten te houden. 

Pas op 15 november was men weer in de lucht, maar nu op 819 kHz middengolf, waar eenmalig de Top 50 werd uitgezonden. Er waren geïmproviseerde 819-jingles gemaakt en ondanks de verbeterde, storingsvrije ontvangst op de nieuwe frequentie, was de nieuwe slogan ‘Nieuw, beter, sterker én in een nieuw jasje… 8-1-9 Monique’ hoorbaar uit nood geboren. Bovendien kostte de onverwachte en onaangekondigde frequentiewisseling Radio Monique allicht luisteraars. 

Come back mislukt

De week die volgde bracht zwaar weer. Op 25 november 1987 kwam in de vroege ochtend de enorme 91-meter hoge zendmast (foto) op de Ross Revenge naar beneden. Gelukkig raakte niemand gewond en liep het schip zelf geen averij op. Radio Caroline keerde op 3 december, met een zwak signaal en een noodantenne, terug in de lucht. Pogingen voor een herstart van Radio Monique mislukten. Het station zou nooit meer van zich laten horen, vooral omdat de organisatie er genoeg van had. De laatste twee lijsten van de ‘Monique Top 50’ werden op 14 én 21 november 1987 op de 819 uitgezonden.

° Op 26 november 2022 presenteert Ferry Eden – die in augustus 1987 afscheid had genomen van de zender  – de lijst van 14 november alsof deze op zaterdag in 1987 nog gewoon via de 9-6-3 werd uitgezonden. Zonder de 819-jingles. De uitzending is tussen 12:00 en 15:00 uur te beluisteren bij FouteMuziekRadio en Radio Monique

° De uitzending is ook via deze link te downloaden tot 4 december 2022.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx